Φροντιστήριο αιρετών από την ΠΕΔ και την ΔΗΜΟΣΝΕΤ

Δημοσίευση: 01 Ιουλ 2014 22:17 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:07

 

Για τις πρώτες ενέργειες της νέας δημοτικής αρχής αλλά και για ειδικά θέματα των αιρετών οργάνων που θα αναλάβουν από 1η Σεπτεμβρίου ενημερώθηκαν, στα πλαίσια ημερίδας που διοργάνωσε χθες στην ΔΕΥΑΛ η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τη ΔήμοςΝΕΤ, όλοι οι αιρετοί των δήμων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Μετά το σύντομο καλωσόρισμα των αιρετών των ΟΤΑ από τον πρόεδρο της ΠΕΔ Ρίζο Κομήτσα, ακολούθησε η βασική εισήγηση από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔήμοςΝΕΤ Κωνσταντίνο Μπλάγα, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενέστερα σε θέματα σχετικά με τις πρώτες ενέργειες της νέας διοίκησης, σε ειδικά ζητήματα αιρετών οργάνων όπως αντιμισθία, άδειες αιρετών, ανάλυση βασικών εννοιών οικονομικής διαχείρισης, θέματα προσωπικού, έλεγχος νομιμότητας αποφάσεων, δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, κλπ. Η θεματολογία επιλέχθηκε με γνώμονα τα κυριότερα θέματα που απασχολούν τους νεοεκλεγέντες αιρετούς και θα είναι απολύτως χρήσιμα τουλάχιστον κατά την πρώτη περίοδο της Δημοτικής αρχής.

Σύμφωνα με τον κ. Μπλάγα και σχετικά με τον χρόνο ορκωμοσίας, «όποιος από τους εκλεγέντες δεν αποποιηθεί την εκλογή του τουλάχιστον δέκα μέρες πριν από την έναρξη της δημοτικής περιόδου, δηλαδή μέχρι την 20η Αυγούστου 2014, θεωρείται ότι την έχει αποδεχθεί. Κρίνεται σκόπιμο η ορκωμοσία να μην προγραμματισθεί πριν την ημερομηνία αυτή. Ο εκλεγείς Δήμαρχος απευθύνει πρόσκληση θα πρέπει να κοινοποιηθεί τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την ημέρα της ορκωμοσίας. Η εκλογή προεδρείου Δημοτικού Συμβουλίου θα διενεργηθεί την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου, δηλαδή 7 Σεπτεμβρίου. Την σχετική πρόσκληση απευθύνει ο σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους. Πρόεδρος στο ΔΣ αναδεικνύεται από την παράταξη του επιτυχόντος συνδυασμού, αντιπρόεδρος από την μείζονα παράταξη της μειοψηφίας και γραμματέας από τις λοιπές παρατάξεις της μειοψηφίας (αν δεν υπάρχουν προτείνεται από την παράταξη της πλειοψηφίας). Δεν είναι απαραίτητα μυστική η ψηφοφορία, αν αποφασιστεί από τις παρατάξεις. Καλούνται οι παρατάξεις χωριστά για κάθε εκλογή μονομελούς οργάνου. Κάθε δήμος μπορεί να συνιστά ή να έχει έως δύο νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, ένα για τους τομείς κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης και παιδείας και ένα για τους τομείς πολιτισμού, αθλητισμού και περιβάλλοντος. Εάν ο δήμος διαθέτει κοινωφελή επιχείρηση για έναν από τους ανωτέρω τομείς, τότε μπορεί να έχει έως ένα νομικό πρόσωπο για τον άλλο τομέα. Το διοικητικό Συμβούλιο των νομικών προσώπων των ΟΤΑ αποτελείται από πέντε έως δεκαπέντε μέλη, με τους αναπληρωτές τους και ορίζονται από το δημοτικό συμβούλιο».

                                                                                      Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass