Ανάπτυξη στη Λάρισα με αξιοποίηση του φυσικού πλούτου

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΝΝΕΔ ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΧΘΕΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΤΗ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ -Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ -ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ: ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ -Ρ. ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ: Η ΛΑΡΙΣΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ «ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΑ ΠΟΛΗ» -ΧΡ. ΜΑΪΜΟΥΛΙΩΤΗΣ: ΣΥΝΔΕΣΗ ΠΗΝΕΙΟΥ-ΠΑΡΚΟΥ ΑΛΚΑΖΑΡ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΥ ΑΛΣΟΥΣ

Δημοσίευση: 03 Ιουλ 2020 21:16

Της Νατάσας Πολυγένη
Προτάσεις για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Λάρισας ώστε να αποτελέσει εναλλακτικό τουριστικό προορισμό με πυρήνα τον Πηνειό, το Πάρκο Αλκαζάρ και το Αισθητικό Άλσος, κατατέθηκαν χθες στην εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ που

πραγματοποιήθηκε στην κοίτη του Πηνειού, παρουσία του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Παύλου Μαρινάκη με καίριες παρεμβάσεις του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Λάρισας Χρήστου Μαϊμουλιώτη, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, του βουλευτή Χρήστου Κέλλα και της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Λαρισαίων Ρένας Καραλαριώτου.
Ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός τόνισε την ανάγκη περαιτέρω αξιοποίησης των χώρων στην κοίτη του Πηνειού με έργα που θα δώσουν νέα πνοή, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα και στο θέμα του Υπερταμείου στο οποίο βρίσκεται υποθηκευμένο ακόμη και μέρος της κοίτης του Πηνειού από τις ενέργειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η Περιφέρεια Θεσσαλίας από την πλευρά της καταβάλλουν αγώνα να τακτοποιήσουν το ζήτημα. Επιπρόσθετα υπογράμμισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι είναι ανάγκη τα έργα σε όλους τους τομείς να προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, καθώς όταν υλοποιούνται έργα τότε η πραγματική οικονομία παίρνει μπροστά.
Ο βουλευτής της Ν.Δ., Χρήστος Κέλλας, εστίασε στις δυνατότητες που προσφέρει το φυσικό περιβάλλον του Νομού, για την ανάπτυξη διαφοροποιημένου τουριστικού προϊόντος και τον συνδυασμό αναψυχικών δραστηριοτήτων σε βουνό, κάμπο και θάλασσα (ορειβασία, αναρρίχηση, κατασκήνωση, περίπατοι, ναυταθλητισμός), υπενθυμίζοντας την πρόσφατη πρότασή του προς την ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού για επαναλειτουργία του λιφτ στο χιονοδρομικό καταφύγιο του Κισσάβου, καθώς και τις προοπτικές του ιαματικού τουρισμού.
Τέλος, επισήμανε ότι η μεγαλύτερη περιβαλλοντική πρόκληση του μέλλοντος είναι η ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων και η αποτροπή της ερημοποίησης, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε όλο τον πλανήτη, ενώ πρόσθεσε ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι ζήτημα συλλογικής και ατομικής ευθύνης, χάρη στην οποία η Ελλάδα κρατήθηκε όρθια την περίοδο της πανδημίας αποτελώντας πρότυπο για τον κόσμο.
Για την ανάγκη αξιοποίησης των υποδομών πρασίνου προκειμένου η Λάρισα να γίνει ένας ελκυστικός εναλλακτικός προορισμός μίλησε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Λάρισας Χρήστος Μαϊμουλιώτης, καταθέτοντας μάλιστα πρόταση για σύνδεση Πηνειού, Πάρκου Αλκαζάρ και Αισθητικού Άλσους και μετατροπή τους σε ένα Μητροπολιτικό Χώρο Πρασίνου που θα διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στην οικονομική και τουριστική ζωή της πόλης.
«Η Λάρισα δεν έχει μόνο τις καφετέριες και τον πρωτογενή τομέα αλλά έχει φυσικές ομορφιές οι οποίες πρέπει να προβληθούν και εκτός των ορίων του νομού. Ο τόπος μας, λοιπόν, έχει προοπτικές και υποδομές ώστε μέσα από ορθή αξιοποίηση και πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον να γίνει ένας εναλλακτικός τουριστικός προορισμός για ανθρώπους όλων των ηλικιών. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας η κοίτη του Πηνειού, το Πάρκο Αλκαζάρ και το Αισθητικό Άλσος, δέχθηκαν χιλιάδες Λαρισαίους και Λαρισαίες, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την επιλογή «Μετακίνηση 6», θέλησαν είτε να αθληθούν, είτε να κάνουν τη βόλτα τους με ή χωρίς το κατοικίδιό τους και είτε να αποφορτιστούν από την ψυχική πίεση εκείνων των ημερών.
Ο κορονοϊός όμως ανέδειξε την εγκατάλειψη των χώρων αυτών. Η βλάστηση είχε καλύψει μεγάλο μέρος των μονοπατιών, σπασμένα παγκάκια παντού και η έλλειψη κάδων είχε ως επακόλουθο να μετατρέπονται καθημερινά σε χωματερές και η δυσοσμία να χαλάει τη γοητεία των τοπίων. Χαλασμένες περιφράξεις, ετοιμόρροπα κτίρια είναι μερικές ακόμα εικόνες οι οποίες έκαναν αρνητική εντύπωση σε όλους μας. Ως νέοι έχουμε χρέος να αναδείξουμε αυτή την κατάσταση και να προτείνουμε λύσεις.
Ενδεικτικά να αναφέρω, πως η ανάπλαση αυτών των χώρων θα πρέπει να ξεκινήσει από τη διαχείριση της βλάστησης και πιο συγκεκριμένα να γίνουν νέες φυτεύσεις, να γίνει κοπή και απομάκρυνση επικίνδυνων δέντρων, επισκευή ή επιδιόρθωση της περίφραξης, τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης, όλοι οι χώροι να είναι προσβάσιμοι σε ΑΜΕΑ και τοποθέτηση χημικών ή κατασκευή κανονικών τουαλετών. Ακόμη, δημιουργία χώρων εστίασης και αναψυχής, όπως αναψυκτήρια και παιδικές χαρές, αξιοποίηση του εγκαταλελειμμένου λιμανιού δίνοντας άδεια σε πλωτά μέσα για βαρκάδα κατά μήκος του ποταμού και παραχώρηση άδειας για δημιουργία θεματικού πάρκου με δραστηριότητες όπως πύργος αναρρίχησης, τοξοβολία, σκοποβολή, ιππασία και άλλα. Η χρηματοδότηση όμως, για την υλοποίηση όλων αυτών των προτάσεων δεν μπορεί να γίνει αποκλειστικά με κρατικά κεφάλαια. Είναι ανάγκη να υπάρξει συνεργασία δημοσίου και ιδιωτών, όπως συμβαίνει σε πολλά μεγαλόπνοα έργα στη χώρα μας και όχι μόνο. Για να αποκτήσει ο χιλιοτραγουδισμένος Πηνειός τη χαμένη του αίγλη θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ασφαλής διαδρομή που θα συνδέει τα 3 αυτά μέρη έτσι ώστε με την ολοκλήρωση της ανάπλασης, να αποτελέσουν έναν Μητροπολιτικό Χώρο Πρασίνου, αντάξιο μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, που θα διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στην οικονομική και τουριστική ζωή της πόλης».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης, τόνισε ότι ο φυσικός πλούτος του νομού Λάρισας μπορεί να δημιουργήσει προοπτικές ανάπτυξης για αγροτουρισμό, δίνοντας νέες θέσεις εργασίας ειδικά στους νέους ανθρώπους.
Ειδικότερα σημείωσε: «Ο τουρισμός δεν αφορά μόνο συγκεκριμένα μέρη της χώρας. Ο φυσικός πλούτος του νομού Λάρισας - με τον Πηνειό, το πάρκο Αλκαζαρ - και η φυσιολογία του νομού που συνδυάζει πρόσβαση σε παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές μπορεί να δημιουργήσει προοπτικές ανάπτυξης για αγροτουρισμό, δίνοντας νέες θέσεις εργασίας ειδικά στους νέους ανθρώπους. Η ΟΝΝΕΔ θέλει να συμβάλει ενεργά στην ανάπτυξη, ακολουθώντας το παράδειγμα της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη που στηρίζει έμπρακτα τους νέους, όπως είχε και προεκλογικά δεσμευθεί, με το άνοιγμα νέων και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας».
«Η ανάπτυξη της Λάρισας και το μέλλον της είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Πηνειό. Η Λάρισα μπορεί και πρέπει να εξελιχθεί σε μια ευρωπαϊκή «παραποτάμια πόλη» εφάμιλλη των σύγχρονων ευρωπαϊκών πόλεων που έχουν εντάξει το ποτάμι στον αστικό ιστό με ουσιαστικό τρόπο και το έχουν κάνει «πρωταγωνιστή» της καθημερινότητάς τους, με σεβασμό στο περιβάλλον.
Έργο πνοής για τη Λάρισα αποτελεί η Ενοποίηση Αστικών Χώρων με πυρήνα την παραποτάμια ζώνη του Πηνειού, το Αρχαίο Θέατρο, την ευρύτερη περιοχή του Λόφου του Φρουρίου, την Κεντρική πλατεία. Το Δίκτυο αυτό θα είναι συνδεδεμένο με τις εμπορικές λειτουργίες του κέντρου της πόλης. Εδώ, σε αυτά τα έργα κρύβεται ένας θησαυρός, ένας πόλος ανάπτυξης που μπορεί να αναδείξει τη Λάρισα σε πρωταθλητή προσέλκυσης τουρισμού city break» τόνισε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δ. Λαρισαίων Ρένα Καραλαριώτου.

Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ
ΠΑΥΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑΚΗ
Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης μαζί με τον υπεύθυνο Περιφερειακών Οργανώσεων Μένιο Κορομηλά βρέθηκε στη Λάρισα από νωρίς το πρωί και επισκέφθηκε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φαρσάλων «Ενιπέα» στο Ευύδριο Φαρσάλων, όπου συνομίλησε με τους παραγωγούς των αγροτικών προϊόντων και των γεωργικών ειδών για τις μεθόδους αναβάθμισης της τοπικής παραγωγής και την ανάδειξη των προϊόντων με στόχο την ενίσχυση της εθνικής αλλά και της τοπικής οικονομίας στο νομό Λάρισας.
Αργότερα πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ Λάρισας υπό τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος δήλωσε: «Για μας είναι πολύ σημαντική η συνεχής επαφή με τα στελέχη μας σε όλη την Ελλάδα και είμαστε πολύ περήφανοι που δεν χάσαμε την επικοινωνία μας ούτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στόχος μας είναι η πραγματοποίηση δράσεων όλων των οργανώσεων της περιφέρειας, που θα αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και τις ανάγκες της».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass