Ανησυχία στη Λάρισα λόγω «σπασμένων» κωδικών email

* «ΠΑΘΟΝΤΕΣ» ΕΞΗΓΟΥΝ ΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ *«ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΕΡΣΙΝΗ ΔΙΑΡΡΟΗ ΚΩΔΙΚΩΝ» ΛΕΕΙ Η ΔΙΩΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

Δημοσίευση: 11 Μαρ 2020 22:12

Δέχεστε email από άγνωστο στο οποίο σας γράφει πως γνωρίζει τον τελευταίο κωδικό πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο. Για να σας το αποδείξει εξ αρχής τον γράφει ως «θέμα» του μηνύματος και φευ: είναι όντως αυτός! Το πρώτο σοκ είναι δεδομένο.

Αναφέρει πως γνωρίζει τα πάντα για εσάς, όλες σας τις επαφές και γνωρίζει όλες σας τις συνομιλίες. Ο κρύος ιδρώτας είναι σίγουρος.

Εξηγεί πως έχει πλήρη πρόσβαση στον υπολογιστή σας. Ότι έχει το ιστορικό όλων των διαδικτυακών περιηγήσεων ακόμα και αυτών που θεωρούνται μυστικές. Σας αναλύει πως μέσω της κάμερας του ηλεκτρονικού σας υπολογιστή επιπροσθέτως έχει καταγράψει όλα όσα κάνατε το τελευταίο διάστημα. Μένετε αποσβολωμένος/η.

Στην επόμενη παράγραφο του ίδιου mail, επειδή ο αποστολέας καταλαβαίνει την ψυχολογία του παραλήπτη, υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να κρατήσει το στόμα του «κλειστό». Αυτός δεν είναι άλλος από την κατάθεση ποσού μέσω bitcoin και κατανοώντας πως δεν είναι όλοι «εξπέρ» των τελευταίων τεχνολογικών μέσων παραπέμπει και σε έναν αναλυτικό τρόπο κατάθεσης το ποσού (ύψους 997 δολαρίων σε ένα εκ των περιστατικών).

Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν δύο τρόποι αντίδρασης. Ο ένας είναι να ακολουθήσεις τις οδηγίες, καθώς έχεις νικηθεί κατά κράτος από τον πανικό. Ο δεύτερος είναι να επικοινωνήσεις με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τηλεφωνικά για να λάβεις τις απαραίτητες εξηγήσεις.

Τη δεύτερη και ορθότερη επιλογή έκαναν τις τελευταίες μέρες πολίτες της Λάρισας που δέχθηκαν τέτοιου είδους μηνύματα στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείου.

Οι εν λόγω χρήστες λοιπόν (κάποιοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να κινηθούν και νομικά αν και τους έχει εξηγηθεί πως δεν θα καταφέρουν να εντοπίσουν την άκρη του νήματος) έλαβαν από τους αρμόδιους τις διαβεβαιώσεις πως εφόσον έχουν αλλάξει τους κωδικούς πρόσβασης, δεν έχουν κάποιο πρόβλημα και δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος.

Η «Ε» σε επικοινωνία που είχε χθες με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επιβεβαίωσε τα περιστατικά που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα, απ’ όλη την Ελλάδα. Αυτά έρχονται στην επιφάνεια τώρα ως αποτέλεσμα μια περσινής διαρροής κωδικών πρόσβασης.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ

«Το πρόβλημα με τον κωδικό πρόσβασης δεν είναι όμως μόνο στο email» εξηγεί στην «Ε» ένα από τα παρ’ ολίγον θύματα, καθώς είχε πειστεί σε έναν βαθμό πως πρέπει να πληρώσει για να μην διαρρεύσουν στιγμές και λεπτομέρειες από την προσωπική του ζωή. «Το ζήτημα είναι πως τον ίδιο κωδικό χρησιμοποιούσα σε τράπεζες, Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και όχι μόνο».

Εύλογη λοιπόν η ανησυχία των περισσοτέρων, οι οποίοι όμως είχαν λάβει σχετικά email ενημέρωσης πέρυσι με τα οποία ενημερώνονταν να αλλάξουν τους κωδικούς πρόσβασης, κάτι που έκαναν εν συνεχεία. Ένα χρόνο όμως μετά τα νέα αυτά μηνύματα (που στις περισσότερες περιπτώσεις αρχειοθετούνται αυτόματα στην κατηγορία Spam, δηλαδή στην ανεπιθύμητη αλληλογραφία) έρχονται να τους ανησυχήσουν εκ νέου…

ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

Σε άλλες περιπτώσεις προσπάθειας εξαπάτησης άγνωστοι δράστες με τη χρήση απατηλών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στέλνουν email σε αποδέκτες και τους ενημερώνουν ότι διαθέτουν πρόσβαση στη συσκευή τους. To περίεργο βέβαια είναι πως το μήνυμα φαίνεται να έχει αποσταλεί από τον προσωπικό τους λογαριασμό. Ούτε και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει λόγος ανησυχίας.

ΡΑΣΤΕΡ

Τι συμβουλεύει η Δίωξη

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, προτρέπει τους παραλήπτες των απατηλών αυτών μηνυμάτων:

-Να αγνοούν τα μηνύματα και να μην καταθέτουν χρήματα στους λογαριασμούς, που τους παραθέτει ο δράστης.

-Να μην ανοίγουν τυχόν συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς.

-Να μην επικοινωνούν ποτέ και για κανένα λόγο με τους εκβιαστές.

-Να αλλάζουν άμεσα κάθε κωδικό ασφαλείας (password) που νομίζουν ότι διακυβεύεται.

-Να αξιολογούν τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους.

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass