Εμπόδια για τυφλούς, «σκαλοπάτια» για σαλταδόρους

ΟΙ ΝΕΕΣ ΚΟΛΟΝΕΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ ΑΠΕΧΟΥΝ ΛΙΓΑ ΕΚΑΤΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ, ΕΝΩ «ΚΟΒΟΥΝ» ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΟΔΕΥΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2020 22:15

Κι αν οι νέες κολόνες φωτισμού έριξαν το απαραίτητο φως στην ανανεωμένη οδό Ασλκηπιού που μεταμορφώθηκε μέσω του ΣΒΑΚ σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας το τελευταίο διάστημα, έφεραν και δύο… πονοκεφάλους.

Ο ένας είναι πως εμποδίζουν την ομαλή πορεία ατόμων με προβλήματα όρασης και ο άλλος είναι πως δίνουν την ευκαιρία σε επίδοξους σαλταδόρους να ανέβουν στα μπαλκόνια των διαμερισμάτων με μεγαλύτερη ευκολία.

Πιο συγκεκριμένα, από το ύψος της οδού Μανδηλαρά μέχρι την οδό Αστεριάδου που συναντάει παρακάτω την Ιουστινιανού έχουν τοποθετηθεί περίπου 15 κολόνες φωτισμού, επί της Ασκληπιού. Αυτές τοποθετήθηκαν στην αριστερή πλευρά του δρόμου σύμφωνα με το ρεύμα των οχημάτων. Καλαίσθητες και ταιριαστές τόσο με το ύφος του υπόλοιπου έργου όσο και με τις άλλες των υπόλοιπων δρόμων. Το πρώτο ζήτημα που προκύπτει ωστόσο είναι το γεγονός πως μερικές από αυτές τοποθετήθηκαν πάνω στον οδηγό όδευσης ατόμων με προβλήματα όρασης. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε πως κατά μήκος όλου αυτού του δρόμου υπάρχουν και πολλά καπάκια από φρεάτια, τα οποία με τη σειρά τους δεν επιτρέπουν την ομαλή συνέχεια του εν λόγω οδηγού, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι για να κινηθεί ένα άτομο με προβλήματα όρασης στον δρόμο χρειάζεται οπωσδήποτε συνοδό.

Το άλλο ζήτημα είναι πως οι κολόνες απέχουν ελάχιστα εκατοστά πλέον από το ύψος των μπαλκονιών σε αρκετές πολυκατοικίες του δρόμου. Με δεδομένο πως σε κάποιες κολόνες έχουν τοποθετηθεί και πινακίδες για την ονομασία των οδών, τότε βρίσκει ιδανικές συνθήκες κάποιος «σαλταδόρος» να αναρριχηθεί σε μπαλκόνια των σπιτιών και όχι φυσικά απλά να … επισκεφτεί τους ιδιοκτήτες. Είναι χαρακτηριστικό πως σε κάποιες κατοικίες η κολόνα οδηγεί ακόμα και στον δεύτερο όροφο, ενώ σε κάποιες άλλες κατοικίες οι κολόνες δεν επιτρέπουν να κατέβουν οι τέντες στο χαμηλότερο σημείο όπου και ασφαλίζουν. Τόσο κοντά δηλαδή.

Είναι απολύτως κατανοητό πως σε έναν τόσο μικρό δρόμο θα πρέπει να χωρέσουν τόσα πολλά. Πάρκινγκ, χώρος για τους πεζούς, δρόμος, οδηγός όδευσης τυφλών, κολόνες φωτισμού, κάδοι απορριμμάτων κι ενώ ήδη υπήρχαν καπάκια στεγανών ή προστέθηκαν και νέα εκ των υστέρων, κατά τη διάρκεια των έργων.

Το ίδιο κατανοητή όμως πρέπει να γίνει και η ανησυχία κατοίκων της περιοχής καθώς τα περιστατικά διαρρήξεων και κλοπών με κάθε απίθανο τρόπο δεν είναι και λίγα τα τελευταία χρόνια.

Κάποιοι εξ αυτών μάλιστα μιλώντας στην «Ε» υπογραμμίζουν πως θα μπορούσε να δοθεί μια λύση όσον αφορά στο ζήτημα των μπαλκονιών με την τοποθέτηση μιας «ομπρέλας» με τέτοιο υλικό και σε τέτοιο ύψος που να λειτουργεί αποτρεπτικά για τους επίδοξους «σαλταδόρους».

 

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

ΦΩΤ. ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΤΑΜΠΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass