Ενημερωτικές δράσεις των φαρμακοποιών για τον ιό

ΘΑ ΔΙΑΝΕΜΟΥΝ ΕΝΤΥΠΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ - ΘΑ ΑΠΟΛΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2020 16:30

Δράση ενημέρωσης του κοινού για τον νέο κορονοϊό με κεντρικό σύνθημα «Ενημερώσου από τον Φαρμακοποιό σου», υλοποιεί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Αντιλαμβανόμενος τη σοβαρότητα της κατάστασης ξεκίνησε την αποστολή 500.000 εντύπων στους φαρμακευτικούς συλλόγους όλης της χώρας με οδηγίες πρόληψης και τα συμπτώματα του COVID-19, τα οποία στη συνέχεια θα διανεμηθούν στα φαρμακεία για να ενημερώνεται το κοινό. Παράλληλα, ο ΠΦΣ προχώρησε στην έκδοση του ενημερωτικού εντύπου «Συστάσεις και οδηγίες για τα φαρμακεία σχετικά με τον κορονοϊό», οι οποίες αφορούν:

ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

 Τήρηση αποθεμάτων σε φάρμακα που δύναται να χρειαστούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα της νόσου: Είναι γνωστό ότι επί του παρόντος δεν υφίσταται φαρμακευτικό σκεύασμα για την αντιμετώπιση του COVID - 19, ωστόσο φάρμακα που μπορεί να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των επιπλοκών ή των συμπτωμάτων της νόσου αλλά και στην πρόληψη αυτής πρέπει να τηρούνται στα φαρμακεία στο μέτρο του εφικτού.

 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΙΝΟΥ

Τα φαρμακεία οφείλουν να ενημερώνουν και να κατευθύνουν το κοινό σχετικά με τις απαιτούμενες δράσεις ως κάτωθι. Συμπληρωματικά των επισημάνσεων προτείνεται να διανέμεται το φυλλάδιο με οδηγίες πρόληψης και τα συμπτώματα του κορονοϊού COVID-19.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία οι κορονοϊοί, συμπεριλαμβανομένων των ιών υπεύθυνων για το SARS και MERS, μπορούν να παραμείνουν σε επιφάνειες υπό ορισμένες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας έως και 9 ημέρες. Ο ρόλος των επιφανειών στη μετάδοση των εν λόγω λοιμώξεων θεωρείται επομένως σημαντικός, ακόμη και αν δεν αποδειχθεί.

Ταυτόχρονα τα διαθέσιμα στοιχεία έδειξαν ότι οι παραπάνω ιοί είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν με τις γενικές διαδικασίες απολύμανσης που περιλαμβάνουν τη χρήση κοινών απολυμαντικών, όπως τα διαλύματα υποχλωριώδους νατρίου (0,1% -0,5%), η αιθανόλη (62-71%) ή το υπεροξείδιο του υδρογόνου (0,5%).

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν μεγαλύτερη βιωσιμότητα των κοροναϊών γενικά και ειδικότερα του SARS 2-CoV ή χαμηλότερη ευαισθησία στα προαναφερθέντα απολυμαντικά. Συνεπώς, σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΠΟΥ, η ως άνω διαδικασία "απολύμανσης" θεωρείται αποτελεσματική και επαρκής. Η απορρύπανση των επιφανειών με νερό και απορρυπαντικό, ακολουθούμενη από την εφαρμογή απολυμαντικών που χρησιμοποιούνται συνήθως (όπως το υποχλωριώδες νάτριο) είναι επαρκής μέθοδος πρόληψης.

Ο χώρος του φαρμακείου πρέπει να απολυμαίνεται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, η συντομότερα κατά το δυνατό. Προτείνεται υψηλότερος ρυθμός εξυγίανσης των επιφανειών με υψηλότερη συχνότητα επαφής με ασθενείς (π.χ. πάγκος εργασίας). Οι ασχολούμενοι με την απολύμανση των φαρμακείων οφείλουν να τηρούν τους κανόνες προσωπικής υγιεινής ώστε να επιτυγχάνεται η αυτοπροστασία τους.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΟΥ

Ενόψη της αναμενόμενης έλλειψης σε αντισηπτικά διαλύματα χεριών, εξαιτίας της υψηλής ζήτησης και προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες του κοινού, είναι δυνατή η παρασκευή τους με τη μορφή γαληνικού σκευάσματος με βάση τις οδηγίες του ΠΟΥ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass