ΠΩΣ ΜΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΞΥΠΝΗΣΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 45 ΧΡΟΝΙΑ

Η Λάρισα ξαναμπήκε σε... καρτ - ποστάλ

* Αρχαίο Θέατρο κυρίως και κάμπος (!) αποστέλλονται από τους Βορειοευρωπαίους στις πατρίδες τους σε μεγάλη συχνότητα

Δημοσίευση: 22 Αυγ 2015 16:59 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Αυγ 2015 17:41
Ο Άγιος Αχίλλιος. Κλασική επιλογή για καρτ – ποστάλ Ο Άγιος Αχίλλιος. Κλασική επιλογή για καρτ – ποστάλ

Του Κ. Γκιάστα

Φωτ. Β. Ντάμπλης

Larissa: First big Ancient Theater, 3st c. B.C. (stage – Proscenium)

Λάρισα: Α’ Μεγάλο Αρχαίο Θέατρο, 3ος αι. Π.Χ. (Σκηνή – προσκήνιο)

Με μια φωτογραφία και μια μεταφρασμένη λεζάντα η Λάρισα ξαναμπαίνει σε έναν ρομαντικό τρόπο διαφήμισης. Στην εποχή της κοινωνικής δικτύωσης και της αμεσότητας, οι καρτ - ποστάλ βρήκαν τον τρόπο να ξαναβγούνε στην καθημερινότητα της πόλης.

Ο Αχιλλέας Καλτσάς με καταγωγή από τη Μαρμαρίνη Αγιάς είναι ένας βιβλιοχαρτοπώλης που δραστηριοποιείται στον πεζόδρομο της Κουμουνδούρου. Με αγάπη για την πόλη και ανησυχία για τη διατήρηση των αναμνήσεων από τα παλιά χρόνια έβλεπε πως είχαν σταματήσει οι εκδόσεις σύγχρονων καρτ – ποστάλ «η τελευταία είχε βγει πριν από 45 περίπου χρόνια απ’ όσο θυμάμαι» λέει στην «Ε» καθώς αρχίζει να απλώνει το υλικό στο τραπέζι της συζήτησης, «έτσι αποφάσισα να συνεργαστώ με μερικούς φίλους και να εκδώσουμε μια σειρά από καρτ – ποστάλ με σύγχρονες απόψεις της πόλης μας. Είναι κρίμα να χαθεί λόγω αδιαφορίας».

Και επειδή μιλάμε για ιδιωτική κίνηση μην πάει ο νους σας σε κέρδος «όταν πουλάς για 30 λεπτά δεν περιμένεις κέρδος. Το κάνεις μόνο και μόνο από αγάπη» τονίζει χαρακτηριστικά.

Με προσφορά των φωτογράφων Γιώργου Μπισμπίκη και Φώτη Νατσιούλη και κείμενα του φιλόλογου Κώστα Πάνου και εργασία του γραφίστα Σωτήρη Γεροκώστα η ιδέα έγινε πραγματικότητα από τον κ. Καλτσά μόλις πριν από λίγους μήνες και «ανακάλυψα πως η Λάρισα έχει αρκετό ξένο κόσμο οι οποίοι συνηθίζουν να αγοράζουν κάρτες. Ειδικά διαπίστωσα πως η πόλη μας έχει πολλές Βορειοευρωπαίες συζύγους. Αυτές είναι κυρίως που παίρνουν αλλά και Έλληνες που ασχολούνται με την αρχαιολογία και την ιστορία».

Τα σχέδια του όμως δεν σταματάνε εκεί καθώς ήδη ετοιμάζει και καρτ – ποστάλ για τα παράλια και τον Πλαταμώνα. Οι αεροφωτογραφήσεις έγιναν ήδη με προσφορά του αεροσκάφους του Δημήτρη Δημοβέλη και οι κάρτες βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας.

«Παλιότερα οι καρτ – ποστάλ ήταν μόνο της ταχυδρομικής υπηρεσίας. Έπειτα τις έβγαζαν πάντα οι βιβλιοχαρτοπώλες. Τώρα θα ετοιμάσω και έναν τουριστικό χάρτη για την πόλη που πιστεύω πως λείπει» συνεχίζει.

Η ιστορία της καρτ-ποστάλ ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1869, από μια ιδέα του Αυστριακού Εμμανουήλ Χέρμαν, καθηγητή στη Στρατιωτική Ακαδημία της Βιέννης. Η ιδέα που είχε ο Εμ. Χέρμαν υλοποιήθηκε σχετικά σύντομα για την εποχή, από το Αυστριακό Ταχυδρομείο, την 1 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου. Μετά την υλοποίηση από την Αυστρία, ακολούθησαν η Μεγάλη Βρετανία και η Ελβετία το 1870, η Γαλλία το 1873, η Ιταλία το 1874, κ.α. Εκτός Ευρώπης πρώτος έθεσε σε κυκλοφορία καρτ-ποστάλ ο Καναδάς το 1871 και μετά οι Η.Π.Α. το 1873. Στη Ελλάδα, έκαναν την εμφάνισή τους, πρώτα τα ξένα καρτ-ποστάλ, τον Μάιο του 1876. Είκοσι χρόνια αργότερα, γύρω στο 1896, άρχισαν να τυπώνονται και να κυκλοφορούν τα πρώτα καρτ-ποστάλ με θέματα παρμένα από τον ελλαδικό χώρο, από ξένους εκδότες.

Στη Λάρισα το ενδιαφέρον κυρίως επικεντρωνόταν στα πρώτα χρόνια στο ποτάμι με τη γέφυρα και στον Άγιο Αχίλλιο.

Πάμε όμως στο διά ταύτα. Τι πουλάει περισσότερο; ρωτάμε τον κ. Καλτσά για να μας πει: «Με διαφορά το Αρχαίο Θέατρο. Δεύτερο θέμα είναι η φύση. Δηλαδή οι φωτογραφίες του Ολύμπου, του Κισσάβου και του Πηνειού. Όμως μεγάλη εντύπωση μου κάνει ο κάμπος. Αγοράζουν πολύ. Αυτές που δεν πουλάνε σχεδόν καθόλου είναι του φρουρίου. Ούτε το Μπεζεστένι, ούτε το Γενί Τζαμί». Ίσως κάτι σημαίνουν και αυτά...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass