«Στηρίξτε τους πολιτιστικούς συλλόγους και το έργο τους»

Τονίστηκε στην κοπή πίτας της Ακαδημίας Χορών Ελασσόνας που γιορτάζει τα 20 χρόνια της

Δημοσίευση: 03 Φεβ 2020 22:00

«Στηρίξτε τους πολιτιστικούς συλλόγους και το έργο τους, ενισχύστε τις δράσεις τους, συμβάλλετε στη διατήρηση αυτών», ήταν ένα από τα μηνύματα της εκδήλωσης κοπής της βασιλόπιτας του 2020 της «Ακαδημίας Έρευνας Παραδοσιακών Χορών» Ελασσόνας, που έγινε μέσα σε γιορτινή ατμόσφαιρα στην αίθουσα του συλλόγου.

Την εκδήλωση ευλόγησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, πλαισιωμένος από τον πρωτοσύγκελο της Ι. Μητρόπολης – αρχιμανδρίτη π. Βησσαρίωνα Καραλάσκο, τον αρχιμανδρίτη της Ι. Μονής Σπαρμού Ολύμπου π. Νεόφυτο Παπαδημητρίου, τον ιερέα π. Χρήστο Γεροφάκα και τον διάκονο π. Ιάκωβο.

Ο μητροπολίτης κ. Χαρίτων ευχήθηκε για καρποφόρο και παραγωγικό νέο έτος στις σημαντικές δράσεις του συλλόγου, που αναδεικνύουν τον πολιτισμό και την παράδοση, επισημαίνοντας: «Είναι σημαντικό που νέοι άνθρωποι πλαισιώνουν αυτήν την προσπάθεια της περιοχής μας. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον, με χαρά και υπερηφάνεια τις καλές επιδόσεις σας στη χώρα και το εξωτερικό. Προσφέρετε σημαντικό έργο στον τόπο και τη νεολαία της περιοχής».

Ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας υπενθύμισε πως γνωρίζει καλά το σπουδαίο έργο που επιτελεί η «Ακαδημία Χορών», σύλλογος που «διαφημίζει» την Ελασσόνα και τους ανθρώπους της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της «Ακαδημίας Έρευνας Παραδοσιακών Χορών» Ελασσόνας Κώστας Καφάσης, πλαισιωμένος από τα μέλη της διοίκησης του συλλόγου και τους χοροδιδάσκαλους Γιάννη Κόκκινο, Αλεξάνδρα Κατσιούρα και Γιώργο Κόκκινο, αρχικά επισήμανε πως η Ακαδημία φέτος γιορτάζει τα 20 χρόνια από την ίδρυσή της και σκοπεύει να το γιορτάσει με πλήθος δράσεων και εκδηλώσεων, με αποκορύφωμα τη μεγάλη μουσικοχορευτική παράσταση, το καλοκαίρι, στο Ανοιχτό Θέατρο της πόλης.

Χαρακτηριστικά τα όσα «κατέθεσε» ο πρόεδρος του δραστήριου συλλόγου: «…Προσπαθούμε καθημερινά να μεταλαμπαδεύσουμε την αγνότητα της ελληνικής παράδοσης, το μεγαλείο αυτής, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, που την κάνουν μοναδική στο είδος της. Οι 200 και πλέον χορευτές της Ακαδημίας, να είστε σίγουροι, πως θα διδαχτούν με μεράκι και με τον πλέον αυθεντικό τρόπο τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, τις ιδιαιτερότητες αυτών, τα μυστικά τους και την ιστορία τους.

Η ιστορία της χώρας μας περνάει μέσα από την παράδοσή μας και πρέπει αυτό να αποτελέσει μέρος της εκπαίδευσης των παιδιών μας, στοιχείο της κουλτούρας μας, χαρακτηριστικό όλων των γενεών.

Θα εξακολουθήσουμε να το λέμε, ότι η προκοπή του τόπου ξεκινάει μέσα από τη διατήρηση της πλούσιας μουσικοχορευτικής μας παράδοσης. Για τον λόγο αυτό, σας παρακαλούμε θερμά, στηρίξτε τους πολιτιστικούς συλλόγους και το έργο τους, ενισχύστε τις δράσεις τους, συμβάλλετε στη διατήρηση αυτών. Στα τόσα χρόνια λειτουργίας του συλλόγου εκατοντάδες παιδιά διδάχτηκαν, πέρα από τον παραδοσιακό χορό, ήθος, αγάπη, αξιοπρέπεια και ευγενή άμιλλα. Δε θα βρείτε, όσο και αν ψάχνετε, νέους που να παραστράτησαν και να οδηγήθηκαν σε κακές συμπεριφορές και σε κακόβουλες πράξεις.

Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μία πόλη με μεγάλη χορευτική παιδεία, με την παρουσία πλήθους συλλόγων αλλά συνάμα σε μία φτωχή περιοχή με περιορισμένους πόρους και ανθρώπινο δυναμικό. Μέσα από τους πολιτιστικούς συλλόγους καταφέραμε να κάνουμε γνωστό το όνομα της Ελασσόνας στα πέρατα του κόσμου και να μνημονεύουν το όνομά της όλοι οι λαοί. Ας το εκμεταλλευτούμε αυτό με τον πιο έξυπνο τρόπο, καθώς μόνο οφέλη μπορούμε να αποκομίσουμε. Θα θέλαμε στενότερη συνεργασία μεταξύ Ακαδημίας, Εκκλησίας και Δήμου, καθώς μόνο μέσα από συνέργειες θα καταφέρουμε να πετύχουμε την προκοπή του τόπου μας».

Τυχεροί στα 2 φλουριά της πίτας (βιβλία – εκδόσεις ιστορίας και παράδοσης) ήταν οι μικροί χορευτές Λευτέρης Κυρίτσης και Αντωνία Τσιλίγκα.

Στη ζεστή γιορτή της «Ακαδημίας Χορών» έδωσαν το «παρών»: Ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, οι αντιδήμαρχοι Φρόσω Καρκαβανίδου – Σκρέτα και Γιώργος Κατσιούρας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας – πρ. δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, ο δημοτικός σύμβουλος – πρ. πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ Ανέστης Σερετίδης, ο συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Αναστ. Δαραράς, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας Χριστίνα Σαμόλαδου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής, εκπαιδευτικοί, μέλη και φίλοι της «Ακαδημίας Χορών», γονείς και μέλη των χορευτικών ομάδων του συλλόγου κ.ά.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass