ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΛΗΘΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥ

Ο Αμπελώνας τίμησε την Παναγία

Δημοσίευση: 16 Αυγ 2015 23:11

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Με ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια και θεία κατάνυξη και φέτος γιορτάστηκε στον Αμπελώνα η Κοίμηση της Θεοτόκου. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι αν και τριήμερο οι κάτοικοι του Αμπελώνα κατά εκατοντάδες με την παρουσία τους τίμησαν τη θρησκευτική πανήγυρη τόσο το βράδυ της Παρασκευής, παραμονή της γιορτής, όσο και ανήμερα το Σάββατο.

Αναλυτικότερα την Παρασκευή στις 7.30 το απόγευμα τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας και Κηρύγματος από τον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου, π. Αχίλλιο. Στη συνέχεια έγινε λιτάνευση του επιταφίου της Θεοτόκου στους κεντρικούς δρόμους του Αμπελώνα.

Ανήμερα της γιορτής τελέστηκε πανηγυρική θεία λειτουργία. Ακολούθησε θείο κήρυγμα προεξάρχοντος του αρχιμανδρίτη π. Διονυσίου Παπαλέξη καθηγουμένου της Ι. Μ. Αγίου Ραφαήλ Πυργετού.

Τέλος, χθες Κυριακή Πανηγυρική θεία λειτουργία – Μεθέορτα και Κτητορικά του Ιερού Ναού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιστορικός ιερός ναός της Παναγίας του Αμπελώνα, είναι ένας από τους μεγαλύτερους της χώρας. Θεμελιώθηκε το 1885 από τον αρχιτέκτονα μηχανικό Βασίλειο Μπεκιάρη. Κατά τη διάρκεια του ατυχούς ελληνοτουρκικού πολέμου το 1897, όταν έσπασε το ελληνικό μέτωπο Τούρκοι στρατιώτες που μπήκαν στο τότε Καζακλάρ, σήμερα Αμπελώνας θέλησαν να καταστρέψουν και να κάψουν το ναό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εποχής ένας διορατικός προφανώς Τούρκος αξιωματικός θαυμάζοντας το μεγαλείο του ναού δεν τους άφησε με τη δικαιολογία ότι μετά το τέλος του πολέμου θα τον μετατρέψουν σε τζαμί.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass