ΠΡΟΘΥΜΟΙ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΝ ΣΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Κοινωνικά τιμολόγια για περισσότερους δημότες

* Μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών, θα τύχουν ευεργετικών διατάξεων άνεργοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες

Δημοσίευση: 10 Αυγ 2015 0:17

Έτοιμοι να ανταποκριθούν στη δυνατότητα που τους δίνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών είναι οι δήμοι του νομού, προκειμένου το επόμενο διάστημα να τύχουν μειωμένων δημοτικών τελών και να ενταχθούν στα αντίστοιχα κοινωνικά τους τιμολόγια, επιπλέον ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που μέχρι σήμερα δεν είχαν αυτό το δικαίωμα.

Όπως είναι γνωστό, τα δημοτικά συμβούλια πολλών δήμων έχουν ήδη αποφασίσει την ένταξη σε ανάλογες ευνοϊκές ρυθμίσεις, σε κατηγορίες πολιτών όπως οι άποροι, οι πολύτεκνοι και τα ΑμΕΑ, αλλά όταν προσπάθησαν να διευρύνουν αυτές τις ρυθμίσεις και σε μακροχρόνια ανέργους, τρίτεκνες ή μονογονεϊκές οικογένειες, έπεσαν στον τοίχο των αρμόδιων υπηρεσιών των κατά τόπους Αποκεντρωμένων Διοικήσεων που ακύρωναν τις αποφάσεις ως μη νόμιμες.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας το συγκεκριμένο φαινόμενο παρατηρήθηκε με την ακύρωση αποφάσεων τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας όσο και αυτού του Δήμου Αγιάς.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, οι δήμοι θα μπορούν πλέον να εντάσσουν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις όχι μόνο τους μακροχρόνια ανέργους, τις τρίτεκνες και τις μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά επιπλέον τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους νέους επαγγελματίες μέχρι 30 ετών.

Φαίνεται μάλιστα ότι οι δήμοι του νομού δεν έχουν μόνο τη βούληση να προχωρήσουν στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, αλλά θα έχουν και το χρόνο να την προετοιμάσουν κατάλληλα, αφού έχουν κιόλας ξεκινήσει τις διαδικασίες.

Πέρα από τον Δήμο Λάρισας που έχει ψηφίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο τη διεύρυνση των ευπαθών ομάδων που θα τύχουν μειωμένων δημοτικών τελών και ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΥΑΛ, ιδιαίτερα προετοιμασμένος είναι και ο Δήμος Ελασσόνας ο οποίος ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο έχει προχωρήσει σε μείωση των τελών ύδρευσης, των τελών σύνδεσης και σε επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου σε ολόκληρο το δήμο.

Με την ίδια απόφαση θεσπιζόταν η προστασία των ευπαθών ομάδων των καταναλωτών που είναι κάτοικοι και δημότες του Δήμου Ελασσόνας και συγκεκριμένα για: άπορους, μακροχρόνια άνεργους, ΑΜΕΑ, πολύτεκνους, τρίτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο.

Ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας τονίζει στην «Ε» ότι «είναι μόνιμο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μην βάζει προσχώματα η κεντρική διοίκηση στη δυνατότητα που έχουν οι δημοτικές επιχειρήσεις να ασκούν κοινωνική πολιτική, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πόρους από ανταποδοτικά τέλη που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό».

«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση αν και θα μπορούσε να διευρυνθούν ακόμα περισσότερο οι κοινωνικές ομάδες που θα ενταχθούν, όπως όσοι έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα», επισημαίνει.

Ο δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος βλέπει πολύ θετικά την ένταξη των μακροχρόνια ανέργων, των τρίτεκνων και των μονογονεϊκών οικογενειών στο κοινωνικό τιμολόγιο που ήδη ισχύει για τους πολύτεκνους και τα ΑμΕΑ, με την προϋπόθεση ασφαλώς ότι θα τηρηθεί ο απαιτούμενος ισοσκελισμένος προϋπολογισμός για τον δήμο.

Στην ανάγκη να ψηφιστεί πρώτα ο νέος νόμος και να μελετηθούν όλες οι παράμετροί του αναφέρθηκε ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος, στο δήμο του οποίου ισχύει ήδη κοινωνικό τιμολόγιο για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ιδιαίτερα θετικός στη διεύρυνση των δικαιούχων για ένταξη στις ευνοϊκές ρυθμίσεις που έχει θεσπίσει για τον δήμο Φαρσάλων παρουσιάστηκε και ο δήμαρχος Άρης Καραχάλιος, δηλώνοντας ότι θα ανταποκριθεί άμεσα με την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Τέλος, ο δήμαρχος Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης, ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα πρόκειται να ενταχθούν σε κοινωνικό τιμολόγιο τα ΑμΕΑ, οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι νεφροπαθείς του δήμου, ενώ για τη διεύρυνση των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού θα σταθμιστούν καταρχήν οι οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν.

Μεν. Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass