ΘΛΙΒΕΡΗ ΠΡΩΤΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 26,7%

Σπάει ρεκόρ η ανεργία στον νομό Λάρισας!

* Αγγίζουν τους 25.000 οι άνεργοι * Εκκληση για δραστηριοποίηση των φορέων για την αξιοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος ενίσχυσης της απασχόλησης

Δημοσίευση: 08 Αυγ 2015 17:26 | Τελευταία ενημέρωση: 08 Αυγ 2015 17:59
Με τη διευθύντρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας του ΟΑΕΔ κ. Όλγα Τσιούρβα Με τη διευθύντρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας του ΟΑΕΔ κ. Όλγα Τσιούρβα

Θλιβερή πρωτιά στα ποσοστά της ανεργίας πανελλαδικά καταγράφει πλέον η περιοχή της Θεσσαλίας, σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Μάιο.

Την ίδια στιγμή, η λεγόμενη «επίσημη» ανεργία στο νομό της Λάρισας, σύμφωνα με τον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων στον τοπικό ΟΑΕΔ, βρίσκεται σταθερά, από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς μέχρι και το φετινό καλοκαίρι, σε έναν αριθμό κοντά στους 25.000.

Και όλα αυτά, ενώ στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας συνεχίζονται οι καταγγελίες για εργαζόμενους που έχουν μήνες να πληρωθούν, για άλλους που πληρώνονται μόνο «έναντι» και άλλους που τίθενται σε αναγκαστική αργία ή παίρνουν άδεια άνευ αποδοχών...

Η ΕΛΣΤΑΤ ΓΙΑ

ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

ΤΟΝ ΜΑΪΟ

Μπορεί το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα τον Μάιο, να μειώθηκε στο 25 % από 25,6% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, άσχημα είναι όμως τα νέα για την περιφέρεια της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, η οποία κατέχει τα πρωτεία της ανεργίας πανελλαδικά, μαζί με την περιφέρεια της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας, όπου το ποσοστό της ανεργίας αγγίζει το 26,7%.

Το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Μάιο του 2015 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.604.102 άτομα, των ανέργων σε 1.200.981 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.286.476 άτομα.

Οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 2,3% ή 81.832 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2014 και κατά 1,8% ή 65.387 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2015, ενώ οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 98.820 άτομα (-7,6%) σε σχέση με το Μάιο του 2014 και κατά 15.278 άτομα (-1,3%) σε σχέση με τον Απρίλιο.

Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, μειώθηκαν κατά 32.879 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2014 (μείωση 1,0%) και κατά 53.701 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2015 (μείωση 1,6%).

Στους νέους ηλικίας 15-24 ετών το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 51,8% από 53,1% πέρυσι και στα άτομα ηλικίας 25-34 ετών στο 31,6% από 35%.

Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ

Απευθυνθήκαμε στην Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας του ΟΑΕΔ και τη διευθύντρια κ. Όλγα Τσιούρβα για να δούμε τα στοιχεία που αφορούν στους εγγεγραμμένους ανέργους στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, με δεδομένο ότι είναι διαφορετικός ο τρόπος που μετράται από την ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία.

Έτσι λοιπόν, ο επίσημος αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα του ΟΑΕΔ για το νομό Λάρισας είναι – με στοιχεία των πρώτων ημερών του Αυγούστου – 24.638.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα επί μέρους στοιχεία για κάθε έναν από τους επτά δήμους του νομού.

Στο δήμο Λάρισας, όπως είναι φυσικό, καταγράφονται τα τρία τέταρτα των ανέργων ή 17.823, ενώ στον Δήμο Τυρνάβου οι άνεργοι είναι 2021. Ακολουθεί η Ελασσόνα με 1.794 ανέργους, τα Φάρσαλα με 1.326 και πιο κάτω βρίσκονται ο δήμος Τεμπών με 649, ο δήμος Κιλελέρ με 592 και στο τέλος η Αγιά με 433.

ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

Στο περιθώριο της συνάντησής μας η κ. Τσιούρβα απηύθυνε έκκληση στους φορείς της περιοχής να δραστηριοποιηθούν ώστε να προλάβουμε τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια (μέχρι τα τέλη Αυγούστου) και να αξιοποιήσουμε τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση για την ενίσχυση τόσο των απολυμένων των Σούπερ Μάρκετ Λάρισα όσο και άλλων 500 ατόμων που ασχολούνται σε ομοειδή κλάδο, με ένα ποσό που θα υπερβαίνει τα 7 εκατομμύρια ευρώ.

Η κ. Τσιούρβα έχει παραδώσει πλήρη φάκελο με τα στοιχεία που αφορούν στη φθίνουσα πορεία που είχε τα τελευταία χρόνια η τοπική επιχείρηση, ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός ευαισθητοποιήθηκε άμεσα και έχει ήδη ενημερώσει τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο, ενώ αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα συναντηθεί με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου.

Απαιτείται πάντως η δραστηριοποίηση και των υπόλοιπων φορέων της περιοχής (βουλευτές, Δήμος, Επιμελητήριο) ώστε να μην χαθεί η δυνατότητα μιας πραγματικής οικονομικής ανάσας για περισσότερους από 1000 Λαρισαίους.

Υπενθυμίζεται ότι από κονδύλια του συγκεκριμένου προγράμματος έχουν ήδη ενισχυθεί απολυμένοι από τα σούπερ μάρκετ ALDI, τα Sprider Stores και του «Φωκά».

Μεν. Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass