ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΙΟΣΚΙΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Κλέβουν ποδήλατα για... διακίνηση μεταναστών!

* Μπαράζ κλοπών και στη Λάρισα σε καθημερινή βάση

Δημοσίευση: 30 Ιουλ 2015 8:05

 

 

 

Του Δημήτρη Βάλλα

Για τα ποδήλατα και τους κλεφτές ποδηλάτων, θα μπορούσαν να γράφουν πολλά, αρχής γενομένης από την ομώνυμη ταινία «Ο κλέφτης των ποδηλάτων», του Βιτόριο Ντε Σίκα που εξέφραζε τον λεγόμενο «ιταλικό νεορεαλισμό». Βέβαια, η σημερινή μας ...ιστορία δεν έχει σχέση με τον κινηματογράφο, αλλά ούτε και με την κριτική ταινιών.

Έχει σχέση με την καθημερινή απλή πραγματικότητα της Ελλάδας, με πονεμένες καθημερινές ιστορίες της πιάτσας που όμως τελικά εξηγούν τα ανεξήγητα!

Πάμε λοιπόν...

Σε έξαρση υπέρ του δέοντος, βρίσκονται τον τελευταίο καιρό και στη Λάρισα οι κλοπές ποδηλάτων σε ημερήσια βάση που σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν άνθρωποι του... χώρου ξεπερνούν ακόμα και τις 10 την ημέρα. Βέβαια εύσημα είναι αδύνατο να καταγραφούν καθώς δεν δηλώνονται όλες στην αστυνομία.

Ποδήλατα στην πόλη έφθασαν στο σημείο να πωλούνται ακόμα και στις λαϊκές, όμως η έξαρση των κλοπών έχει να κάνει άμεσα με το όλο ρεύμα των μεταναστών που διασχίζει τα Βαλκάνια αναζητώντας πρόσβαση και καταφύγιο σε μία χώρα της Δυτικής Ευρώπης.

Στα Σκόπια, όπου κυρίως καταφθάνουν πρόσφυγες μέσω Τουρκίας, Ελλάδος και Βουλγαρίας (από Ελλάδα η διαδρομή είναι από τα δάση της Ειδομένης και των Ευζώνων στο Κιλκίς), στα σύνορα ανθούν και οι έμποροι ποδηλάτων που διαθέτουν ακόμα και... κιόσκια και αντί για φρούτα πωλούν στους πρόσφυγες ποδήλατα σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές.

Οι πρόσφυγες τα αγοράζουν πληρώνοντάς τα αδρά, με στόχο να κάνουν από τα Σκόπια τη διαδρομή μέχρι το Βελιγράδι και να φτάσουν μέχρι την Ουγγαρία. Εκεί βέβαια τον τελευταίο καιρό, καθώς η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορα, άρχισαν οι συνοριακοί φρουροί να μην αστειεύονται και να τους πυροβολούν, οπότε, το ταξίδι συνεχίζεται για Αυστρία και Ιταλία!

ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Στα Σκόπια λοιπόν καταλήγουν και τα κλεμμένα ποδήλατα της Λάρισας και η όλη ιστορία έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο καθώς στην ...αγορά υπάρχει ζήτηση.

Απανωτές είναι οι διαμαρτυρίες ποδηλατών στην «Ε» που δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το ποδήλατο τους ούτε πέντε λεπτά και... εξαφανίζεται!

Και επειδή, όσο υπάρχουν πρόσφυγες, και εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου πάλι από ανθρώπους, η ιστορία θα επαναλαμβάνεται, γιατί με τα πόδια είναι ζήτημα να κάνεις 15 χλμ. την ημέρα, ενώ με ποδήλατο κανείς 50 χιλιόμετρα και φθάνεις γρηγορότερα στα σύνορα, οι οδηγίες είναι σημαντικές και χρήσιμες

Μια καλή κλειδαριά και όχι «φτηνιάρικη», κρίνεται απαραίτητη, όσο για τα υπόλοιπα οι οδηγίες της αστυνομίας κρίνονται ως ιδιαίτερα χρήσιμες...

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΦΥΛΑΞΗΣ

Συμβουλές και βέλτιστες πρακτικές για την προστασία του ποδηλάτου σας, την πρόληψη και την αποτροπή τυχόν απώλειας ή κλοπής του:

- Αγοράστε και χρησιμοποιήστε ένα ισχυρό και ποιοτικό λουκέτο για το κλείδωμα του ποδηλάτου σας

-Κλειδώστε «σφιχτά» το ποδήλατό σας, ώστε να είναι δύσκολο να μετακινηθεί, όταν είναι σταθμευμένο

-Κλειδώστε τους δύο τροχούς και το μεταλλικό πλαίσιο σε ένα σταθερό, ακίνητο αντικείμενο.

-Ασφαλίστε την κλειδαριά σας, ώστε να μην ακουμπά στο έδαφος ή στο πεζοδρόμιο, όπου μπορεί να σπάσει ή να σφυρηλατηθεί.

-Κάντε αδύνατο για έναν κλέφτη να σπάσει και να ανοίξει το λουκέτο, προσαρμόζοντας την κλειδαριά «σφιχτά» στο ποδήλατό σας.

-Βεβαιωθείτε ότι οι κλειδαριές έχουν κλειδώσει το μεταλλικό πλαίσιο του ποδήλατου, καθώς και τους δύο τροχούς. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το σταθερό σημείο που έχετε κλειδώσει το ποδήλατο δεν μπορεί να κοπεί.

-Μην αφήνετε το ποδήλατό σας στο ίδιο σημείο κάθε μέρα

-Καταγράψτε τον αριθμού πλαισίου του ποδηλάτου σας, εφόσον υπάρχει.

-Κάντε κάποια τυχαία σημάδια που μπορούν να σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε το ποδήλατό σας, αν κλαπεί, κοντά στο τιμόνι, κάτω από το λαιμό της σέλας, πάνω ή κάτω από τα πεντάλ ή στην πίσω ρόδα.

-Παρκάρετε το ποδήλατό σας σε εμφανή θέση, ώστε να είναι ορατό σε περίπτωση που κάποιος προσπαθεί να το κλέψει.

-Χρησιμοποιήστε καθορισμένους χώρους στάθμευσης ποδηλάτων.

-Μην εγκαταλείπετε ή πάρτε μαζί σας, εφόσον αυτό είναι αντικειμενικά δυνατόν, τα μέρη του ποδηλάτου που μπορούν να αφαιρεθούν χωρίς τη χρήση εργαλείων - φανάρι, τρόμπα λάστιχων, ταχύμετρα, μπαγκαζιέρες, σέλα και άλλα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass