Ασκηση βγαλμένη από… ταινία

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΕ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΣΤΗ ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ

Δημοσίευση: 10 Απρ 2019 22:12

Ήταν λίγο μετά τις 11.00 χθες το πρωί όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην αποθήκη νούμερο 8 της Βιοκαρπέτ, κατά τη διάρκεια εργασιών οξυγονοκόλλησης για ενίσχυση του παταριού.

Μια αποθήκη που περιείχε χαλιά, μοκέτες, κουβέρτες, φλοκάτες κι άλλα προϊόντα. Η πυρκαγιά είχε μεγάλο πυροθερμικό φορτίο και δημιούργησε ανάλογο όγκο καπνού. Ένας εργαζόμενος του εργοστασίου που βρισκόταν στον χώρο του παταριού εσωτερικά της αποθήκης, αποπροσανατολίστηκε λόγω των πυκνών καπνών και εγκλωβίστηκε. Όσα εντυπωσιακά ακολούθησαν ήταν βγαλμένα από γυρίσματα μιας κινηματογραφικής ταινίας…

Ευτυχώς, όμως, δεν ήταν πραγματική η πυρκαγιά αλλά μια καλά οργανωμένη άσκηση που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και στην οποία το ασκούμενο προσωπικό ήταν από τον 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό, το Π.Κ. Αγιάς και τον 3ο Πυροσβεστικό Σταθμό Λάρισας (ΒΙ.ΠΕ.).

Κατά τη διάρκεια της άσκησης δημιουργήθηκαν τρεις ζώνες αποκλεισμού. Η «καυτή», όπου τοποθετήθηκαν οι δυνάμεις που επενέβησαν, η «θερμή» και η «ουδέτερη».

Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης καταγράφηκε η ειδοποίηση μέσω του 199, ενώ ταυτόχρονα εργαζόμενος της Βιοκαρπέτ προσπαθούσε να κατασβήσει την πυρκαγιά με τη χρήση πυροσβεστήρων αλλά και του μόνιμου υδροδοτικού δικτύου της επιχείρησης. Την ίδια ώρα το ΠΕ.ΚΕ Θεσσαλίας (199) έλαβε και διαβίβασε άμεσα την πληροφορία για την επέμβαση των δυνάμεων.

Εν συνεχεία, στην επόμενη φάση ο αξιωματικός υπηρεσίας και επικεφαλής της Πυροσβεστικής Εξόδου τοποθέτησε τα οχήματα και έδωσε εντολή για τη δημιουργία πυροσβεστικών εγκαταστάσεων. Ο υπεύθυνος πυρασφάλειας τον ενημέρωσε για τη διαρρύθμιση του κτιρίου. Αυτόματα έδωσε εντολή για διακοπή ρεύματος, κλείσιμο φυσικού αερίου και αποσύνδεση του αντιστροφέα των Φ/Β συστημάτων.

Η άμεση δημιουργία πυροσβεστικών εγκαταστάσεων και η μερική καταστολή της πυρκαγιάς από τα πληρώματα των οχημάτων έδωσαν τη δυνατότητα προσέγγισης στον χώρο που βρισκόταν το εγκλωβισμένο άτομο με τη χρήση θερμικής κάμερας. Έγινε η διάσωσή του και η μεταφορά του σε ασφαλές σημείο εκτός του κτιρίου, όπου και παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Συγχρόνως στο συμβάν έφτασαν ο Κρόνος 11 Λάρισας (Επιχειρησιακός Αξιωματικός), το Άρμα Λάρισας (Πρ. Γραφείου Κίνησης ΔΙ.Π.Υ.Ν.), ο διοικητής του 1ου ΠΣ Λάρισας και ο διοικητής της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Λάρισας.

Στην τελευταία φάση το κλιμακοφόρο προχώρησε σε ρίψη νερού σε σημεία της οροφής, προκειμένου να επιτευχθεί ψύξη και να αποφευχθεί η μετάδοση της πυρκαγιάς στα φωτοβολταϊκά που ήταν τοποθετημένα στην οροφή αλλά και στις γειτονικές αποθήκες. Το πλήρωμα του ΠΣ 4027 τοποθέτησε το όχημα ΒΙΠΕ πλησίον μιας εισόδου και προχώρησε σε εγκατάσταση του απαγωγέα καυσαερίων για τον καθαρισμό του χώρου από τους καπνούς, αφού προηγουμένως έκοψε τμήμα της πόρτας με τροχό.

 «Οι ασκήσεις γίνονται έτσι ώστε να είμαστε πάντα έτοιμοι σε περίπτωση πραγματικού συμβάντος, ώστε να ανταποκριθούμε στο μέγιστο» τόνισε σε δηλώσεις του ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας κ. Χρήστος Σπαθούλας, ενώ από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες κ. Γιάννης και Γιώργος Καντώνιας υπογράμμισαν ότι η εταιρεία προβαίνει σε ασκήσεις ετοιμότητας για να είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο. Την άσκηση παρακολούθησαν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Πινακάς και ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Μαβίδης.

Του Κώστα Γκιάστα

Φωτ. Βασίλης Ντάμπλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass