ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Αντίσταση στις γειτονιές και στα σωματεία

Δημοσίευση: 23 Ιουλ 2015 7:38

Του Δημήτρη Βάλλα

Σε διαδήλωση διαμαρτυρίας για τα μέτρα του νέου μνημονίου που νομοθετούνται προχώρησαν χθες βράδυ το ΠΑΜΕ, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και σωματεία εργαζομένων στην πλατεία του Εργατικού Κέντρου.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 8 το βράδυ με κυρίαρχο αίτημα τον διαρκή αγώνα και την αλληλεγγύη. Κεντρικός ομιλητής στους εργαζόμενους που διαδήλωναν με πανό και πλακάτ, ήταν η κ. Αγγελική Δασκαλάκη μέλος της διοίκησης του ΕΚΛ και της γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Η κ. Δασκαλάκη αναφέρθηκε στα νέα δυσβάστακτα μέτρα που προβλέπονται από το μνημόνιο τονίζοντας ότι ήδη: “Από την περασμένη Δευτέρα τρέχουν οι μαζικές ανατιμήσεις του ΦΠΑ, στα εμπορεύματα πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και η εφαρμογή των υπόλοιπων αντιλαϊκών μέτρων που ψηφίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή ως πρώτο πακέτο των δεσμεύσεων. Η αύξηση των συντελεστών στον ΦΠΑ, σημαίνει 2,4 δισ. επιπλέον φορολογία για τα λαϊκά στρώματα, με αυξήσεις στα καθημερινά έξοδα, απ' τα τρόφιμα και τις μεταφορές, μέχρι τα φροντιστήρια, τα κομμωτήρια και τις κηδείες.

Ακόμα, συζητείται και ψηφίζεται στις Επιτροπές και στην Ολομέλεια της Βουλής, το δεύτερο πακέτο των «προαπαιτούμενων» αντιλαϊκών μέτρων, με τη γνωστή απαράδεκτη διαδικασία του «κατεπείγοντος», αποδεικνύοντας ότι κι αυτή η κυβέρνηση επείγον θεωρεί τη διάσωση των κερδών των μεγαλοεργοδοτών και όχι τα πραγματικά επείγοντα ζητήματα που βασανίζουν τον λαό μας, όπως η προστασία των ανέργων, η ανακούφιση από τη φοροληστεία, η σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα.

Σε αυτό το δεύτερο πακέτο μέτρων, οι αλλαγές που προωθούνται σχετίζονται κύρια με τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας διασφαλίζοντας με κάθε τρόπο τα συμφέροντα των τραπεζών και του κεφαλαίου, προκαλώντας άμεσες δυσμενείς επιπτώσεις στη ζωή της εργατικής και λαϊκής οικογένειας, αφού δεν υπάρχει απολύτως κανένα πλαίσιο προστασίας απέναντι στους πλειστηριασμούς, ούτε καν για την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών.

Με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, προωθείται σημαντική αύξηση του εργάσιμου χρόνου μέσα από την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ενώ με την προώθηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, οδηγεί σε δραστικές περικοπές των συντάξεων».

Η κ. Δασκαλάκη ζήτησε να δημιουργηθούν παντού κέντρα αντίστασης και αλληλεγγύης λέγοντας χαρακτηριστικά.

«Τα εργοστάσια, οι χώροι δουλειάς, οι γειτονιές πρέπει να γίνουν κέντρα αντίστασης και αλληλεγγύης.

Ο μόνος δρόμος για να μπορέσει ο λαός να αποκτήσει τη δύναμη, την αυτοπεποίθηση, να πάρει την τύχη στα χέρια του είναι ότι πρέπει να δώσει από σήμερα μικρές και μεγάλες μάχες οργανωμένος μέσα στα συνδικάτα, στα σωματεία, στους συλλόγους, τις Λαϊκές Επιτροπές.

Να μας βρουν μπροστά τους, σε κάθε χώρο δουλειάς, για κάθε πρόβλημα, είτε είναι απληρωσιά, είτε απολύσεις, είτε αναγκαστικές άδειες.

Έχουμε την πείρα και τη θέληση να οργανώσουμε τη δράση μας στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, μέσα από τα σωματεία και τις Λαϊκές Επιτροπές. Με αυτόν τον τρόπο να πάρει θέση το κάθε σωματείο, ο κάθε εργαζόμενος απέναντι στο νέο μνημόνιο, ενάντια στην πολιτική κεφαλαίου - ΕΕ - της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Να απαιτήσουν την ανάκτηση των απωλειών των τελευταίων ετών, να κινηθούν με άξονα την ικανοποίηση των αναγκών τους.

Επιτροπές αγώνα παντού. Επιτροπές Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Βοήθειας παντού.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι πρέπει να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο, τους μονοπωλιακούς ομίλους, την εξουσία τους, την ΕΕ που τους στηρίζει. Να δυναμώσουν την αντίστασή τους απέναντι στη νέα συμφωνία. Μαχητικά, οργανωμένα, αποφασιστικά, μαζικά να ακυρώσουν την εφαρμογή της, να αντισταθούν στα νέα μέτρα που τσακίζουν τη ζωή τους.

Ταξικά είναι τα μέτρα, ταξική είναι και η πάλη. Ο δικός μας δρόμος ήταν, είναι και θα παραμείνει η ρήξη με την ΕΕ και το δρόμο των μονοπωλίων. Η Ε.Ε. δεν αλλάζει, δε μπορεί να γίνει φιλολαϊκή, παρά μόνο ανατρέπεται από τους λαούς…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass