Οι νέοι είναι εδώ, διεκδικούν το μέλλον της πόλης

ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΝΙΚΟΥ ΓΑΜΒΡΟΥΛΑ ΜΕ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ - ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ - ΝΕΑΝΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΗΛΙΚΙΑΣ

Δημοσίευση: 03 Απρ 2019 22:01

Το όραμα της νέας γενιάς για την εξέλιξη της Λάρισας σε τρίτο πόλο ανάπτυξης της χώρας, μακριά από ευχές και γενικότητες αλλά με συγκεκριμένες προτάσεις, περιέγραψε χθες το απόγευμα ο υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων Νίκος Γαμβρούλας στη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης της παράταξής του "Ορμή Ανανέωσης" και των πρώτων υποψηφίων του συνδυασμού.

Η πρώτη επίσημη εμφάνιση του πιο νεαρού υποψήφιου δημάρχου στο κοινό της πόλης αποτέλεσε την πλέον ευχάριστη έκπληξη των πρώτων ημερών της προεκλογικής περιόδου.

Πρώτον, γιατί η επιλογή του χώρου στον δεύτερο όροφο του Μύλου του Παππά υπήρξε συμβολική ως χώρος πολιτισμού αλλά αποδείχθηκε μικρή για να φιλοξενήσει τους Λαρισαίους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση είτε για να στηρίξουν το εγχείρημα της ομάδας των νέων ανθρώπων είτε από περιέργεια για το νέο σχήμα.

Δεύτερον, γιατί η σύνθεση του ακροατηρίου ήταν πρωτόγνωρη με μέσο όρο ηλικίας χαμηλότερο συγκριτικά με τον αντίστοιχο μέσο όρο άλλων προεκλογικών συγκεντρώσεων, με νέους ανθρώπους που αποτελούν το αύριο στον Δήμο Λαρισαίων και γιατί όχι στην πολιτική σκηνή του τόπου.

Στοιχεία που δεν πέρασαν απαρατήρητα από τον υποψήφιο δήμαρχο Λαρισαίων μετά τα συγκινητικά λόγια του παλιού δασκάλου του Βασίλη Μολόχα για να σπεύσει να στείλει ένα σαφές μήνυμα στους δημοτικούς άρχοντες και παράγοντες της πόλης ότι αυτή η παράταξη ήρθε μέσα από ανάγκες και πολλές δυσκολίες για να μείνει και να διαμορφώσει το μέλλον της πόλης!

Από την αρχή της ομιλίας του ο Νίκος Γαμβρούλας παραδέχθηκε ότι η προσπάθεια της ομάδας που «δεν στηρίζεται σε κανέναν κομματικό σχηματισμό, χωρίς μαζικές δεξαμενές ανθρώπινου δυναμικού και χωρίς χρηματικά πακέτα» είχε και εξακολουθεί να έχει αρκετές δυσκολίες για να ξεκαθαρίσει ότι υπάρχει πάθος και θέληση για «να καταφέρουμε να βάλουμε ένα λιθαράκι ώστε η πόλη μας να μπορεί να προσφέρει στους πολίτες της, πραγματικά ποιοτικές υποδομές και υπηρεσίες!».

Παρουσιάζοντας τις θέσεις της παράταξης ο κ. Γαμβρούλας αναγνώρισε τη συμβολή των δημάρχων του παρελθόντος στην πορεία και την ανάπτυξη της πόλης αλλά διαπίστωσε ότι το όραμα της αξιοβίωτης πόλης δεν αρκεί για να καλύψει την εποχή και τις ανάγκες της, τις ανάγκες της νέας γενιάς για δουλειά, για ύπαρξη, για τη δημιουργία οικογένειας με αποτέλεσμα το πρόβλημα να έχει οδηγήσει, τα τελευταία 10 χρόνια, χιλιάδες νέους κατά βάση συμπολίτες στη μαζική τους φυγή στο εξωτερικό!

«Ο Δήμος λοιπόν δεν είναι μόνο ύδρευση, αποχέτευση, απορρίμματα και λακκούβες στους δρόμους. Ο Δήμος της νέας εποχής είναι πολλά περισσότερα. Όποιος θέλει ο Δήμος να μαζεύει μόνο σκουπίδια και να φτιάχνει τις λακκούβες στους δρόμους έχει επιλογές. Εμείς προσπαθούμε να δούμε την πόλη σε 20-30 χρόνια» τόνισε χαρακτηριστικά για να καταθέσει σειρά προτάσεων σε 8 τομείς δράσης:

1) Επιχειρηματικότητα – Βελτίωση του Brain Drain

Παροχή κινήτρων, υποστήριξης, ενημέρωσης, προώθησης αλλά και χρηματοδότησης σε ορισμένες περιπτώσεις, ώστε οι νέοι μας να έχουν την ευκαιρία που επιθυμούν.

2) Δημογραφικό Πρόγραμμα

Παρεμβάσεις ώστε στα παιδιά αλλά και τους γονείς από τη γέννα, την προσχολική ηλικία, την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έως την ενηλικίωσή τους, η πόλη μας να παρέχει όλες εκείνες τις απαραίτητες υποδομές και υπηρεσίες που θα τους στηρίξουν ουσιαστικά.

3) Τουρισμός

Να αποσαφηνιστεί η τουριστική ταυτότητα της πόλης και να μπούμε δυνατά στο παιχνίδι της προβολής αλλά και της ανάδειξης των σημαντικότερων σημείων της, όπως το Αρχαίο Θέατρο, ο Πηνειός ποταμός, το Φρούριο, σημαντικά μνημεία, μουσεία, αλλά και η αναπαλαίωση κτιρίων, ικανών να βελτιώσουν την αισθητική της πόλης μας.

4) Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι ανάπτυξη χωρίς Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να υπάρξει. Η προοπτική της Λάρισας επιβάλλει να γίνει στρατηγικός μας στόχος η ίδρυση αυτοτελούς πανεπιστήμιου στην πόλη. Πρέπει να γίνει κοινός στόχος όλων μας, και ο Δήμος να αναλάβει πρωτοβουλία για την ίδρυση του “Ιπποκρατείου Πανεπιστημίου Λάρισας”, με κύριες κατευθύνσεις την υγεία, τη γεωργία και τη διατροφή, καθώς και τις σύγχρονες τεχνολογίες που σχετίζονται με τους τομείς αυτούς.

5) Κοινωνική Πολιτική

Δράσεις εθελοντισμού στην προσχολική ηλικία, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στη δευτεροβάθμια, στην τριτοβάθμια αλλά και στην Τρίτη ηλικία. Είναι αναγκαίο επίσης ο ΟΑΕΔ να εκσυγχρονιστεί και να λειτουργήσει στα ευρωπαϊκά πρότυπα ως γραφείο ευρέσεως εργασίας. Θα πρέπει για όσους λαμβάνουν βοήθεια από τις υπηρεσίες αλληλεγγύης του Δήμου (συσσίτια, κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο κτλ), να γίνεται επιπλέον προσπάθεια εύρεσης εργασίας έτσι ώστε και οι ίδιοι να επωφεληθούν αλλά και ο Δήμος να μην επιβαρύνεται με μεγάλο αριθμό ανθρώπων που τον έχουν ανάγκη σε αυτό το επίπεδο.

6) Περιβάλλον

Υψηλές υπηρεσίες καθαριότητας σε κάθε περιοχή του Δήμου! Ενεργειακή αναβάθμιση των Δημοτικών κτιρίων με απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ. Διάλογο με το ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ (κάτι το οποίο έχουν κάνει και άλλες παρατάξεις) ώστε να βρεθούν τρόποι μείωσης του κόστους μεταφοράς για τους πολίτες. Και φυσικά προώθηση της ανακύκλωσης με δράσεις που θα διοργανώνει ο Δήμος. Δράσεις που θα απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες.

7) Υποδομές της πόλης

Έλεγχος στατικότητας σε όλα τα κτίρια, αρχικά του κέντρου και στη συνέχεια στις συνοικίες της πόλης. Διατηρητέα κτίρια εντός της πόλης να προχωρήσει η αναπαλαίωσή τους σε όσα έχουν μείνει με βαρύτητα στο διατηρητέο επί της οδού Σεφέρη, στα δίδυμα κτίρια στην οδό 31ης Αυγούστου, στο παλιό Υαλουργείο και στο Τελωνείο.

Άλσος: Επανάχρηση με χώρο για τους νέους, άδεια για λούνα παρκ, χώροι εστίασης, ιππασία, δράσεις εθελοντισμού κτλ.

8) Πολιτισμός

Η πόλη, παρόλο που διαθέτει πληθώρα πολιτιστικών υποδομών και μνημείων, εντούτοις στερείται μιας σαφώς αναγνωρίσιμης πολιτισμικής ταυτότητας, με την οποία να είναι συνυφασμένη και συνδεδεμένη.

«Θέλουμε να δούμε την πόλη μας να αναπτύσσεται και να ξεχωρίζει. Να γίνεται ο τρίτος πόλος ανάπτυξης της χώρας. Όχι με ευχές και γενικότητες. Αλλά με συγκεκριμένες προτάσεις» κατέληξε ο υποψήφιος δήμαρχος για να προτείνει παράλληλα τη θεσμοθέτηση αντιδημαρχίας νέας γενιάς με πεδίο ευθύνης τα προβλήματα των νέων και ό,τι σχετίζεται με αυτούς.

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Με τη λήξη της ομιλίας του ο κ. Γαμβρούλας παρουσίασε τον συνδυασμό του «Ορμή Ανανέωσης», μία ιδιαίτερα νεανική ομάδα. Αξιοσημείωτο είναι ότι περίπου τα 2/3 των υποψηφίων είναι μικρότεροι από 36 ετών, ενώ εκπροσωπείται και η γενιά του brain drain, με τη συμμετοχή κάποιων υποψηφίων που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό.

«Η Ορμή Ανανέωσης είναι η μοναδική, πραγματικά διαφορετική πρόταση για την πόλη και αυτό φαίνεται όχι μόνο από τις ηλικίες των υποψηφίων και του υποψηφίου δημάρχου αλλά κυρίως από το γεγονός ότι όλοι οι υποψήφιοι κατέρχονται για πρώτη φορά» αναφέρουν μέλη του συνδυασμού.

Έτσι, οι μέχρι σήμερα υποψήφιοι του συνδυασμού, που παρουσιάστηκαν, είναι οι εξής:

Γαμβρούλας Νίκος, Οικονομολόγος - Σύμβουλος Επιχειρήσεων.

Αδάμος Δημήτρης, Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αποστολάκης Ευάγγελος, Μηχανολόγος Μηχανικός.

Βλάχος Δημήτρης, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.

Γερόπουλος Περικλής, Δάσκαλος.

Γκουρομπίνος Αθανάσιος, Πολιτικός Μηχανικός.

Γούλας Δημοσθένης, Επιχειρηματίας Μεταφορών.

Δασκαλοπούλου Κωνσταντίνα, Ιδιωτικός Υπάλληλος.

Ευαγγελόπουλος Σίμος, Αστυνομικός.

Ζαφειρίου Λουίζα, Ασφαλίστρια.

Ζαχαρία Μαρία, Πτυχιούχος Τουριστικών Επαγγελμάτων.

Ζήντρος Χρήστος, Μάγειρας.

Ζουριδάκης Αλέξανδρος, Πολιτικός Μηχανικός.

Θεοχάρης Νίκος, Ιδιωτικός Υπάλληλος.

Καλτσίδης Πέτρος, Επιχειρηματίας Εστίασης, πρόεδρος Αθλητικών Σωματείων.

Κατσούλα Ευαγγελία, Θεολόγος.

Κοντοδήμου Γεωργία, Ψυχολόγος.

Κουκουρίκης Μίλτος, Επιχειρηματίας Εστίασης - Καλλιτέχνης.

Κωστής Ζήσης, Στέλεχος Ενόπλων Δυνάμεων.

Λουκάς Πέτρος, Υπάλληλος Εστίασης.

Λώλος Αχιλλέας, Επιχειρηματίας στον τομέα του Αυτοκινήτου.

Μουστάκα Βασιλική, Πληροφορικός.

Μπουλογιάννης Αθανάσιος, Μέτοχος στον Φροντιστηριακό Οργανισμό ΚΕΝΤΡΟΝ, Καθηγητής Φυσικής.

Νιβολιανίτη Στέλλα, Μαγείρισσα.

Νικολαϊδης Δημήτρης, Μηχανολόγος Μηχανικός.

Νταφόπουλος Γεώργιος, Ελεύθερος Επαγγελματίας.

Πάικου Στέλλα, Καθηγήτρια Γερμανικών.

Παλάγκα Διονυσία, Απόφοιτη Ιατρικών Εργαστηρίων.

Παπαδημητρίου, Ελένη Δασκάλα.

Παπαδόπουλος Γεώργιος, Έμπορος.

Παπαδούλη Μαργαρίτα, Υπαλληλος Εστίασης.

Παπανικολάου Φιλίτσα, Παιδοψυχολόγος.

Πουτούλης Ιωάννης, Κουρέας.

Σαλτζίδης Χαράλαμπος, Οδηγός.

Σκαραφίγκας Γεώργιος, Αγρότης.

Σκάρπου Χριστίνα, Οικονομολόγος Αθλητικής Διοίκησης.

Τζάρτας Χρήστος, Ελεύθερος Επαγγελματίας.

Τσαμαδός Παναγιώτης, Επιχειρηματίας.

Φιλιπποπούλου Αθανασία, Επιχειρηματίας Λιανικού Εμπορίου.

Χοντή Έλσα, Οικονομολόγος.

Ρεπορτάζ: Δημ. Κατσανάκης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass