Χρέος η θυσία για δίκαιη λύση

Τονίστηκε σε εκδήλωση του Συλλόγου Κυπρίων για την Εθνική Επέτειο της 1ης Απριλίου 1955

Δημοσίευση: 01 Απρ 2019 15:12

«Ο εορτασμός αυτός αφήνει ένα παράθυρο ανοικτό προς τους ήρωες του παρελθόντος και την ελπίδα που προσδίδουν για το μέλλον της Κύπρου μας.

Σήμερα, που το 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανεξάρτητου κράτους - μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεχίζει να ευρίσκεται, από το 1974, υπό τουρκική κατοχή, ο ηρωισμός και η θυσία τους αναδεικνύει την ιστορική ανάγκη και το χρέος για τη συνέχιση της επιδίωξης του στόχου για μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση, για το σύνολο του κυπριακού λαού» τόνισε ο επίτιμος διοικητής της 1ης Στρατιάς, Δημ. Ζερβάκης εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας, σε εκδήλωση του Συλλόγου Κυπρίων νομού Λάρισας.

Στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης, με αφορμή και την Εθνική Επέτειο της 1ης Απριλίου 1955, στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου ο Μητροπολίτης Λάρισας σεβ. Ιερώνυμος τέλεσε την επίσημη δοξολογία.

Με τον κ. Ζερβάκη στην ομιλία του να κάνει εκτενή αναφορά στη συμπλήρωση 64 χρόνων από την έναρξη του αγώνα της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ). Για να καταλήξει λέγοντας ότι «σε μια περίοδο που οι διεθνείς οιωνοί ήταν αντίθετοι, παρά τα λάθη που έγιναν, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι η τόλμη, ο ηρωισμός και η θυσία όσων συστρατεύθηκαν στον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-1959, επέφεραν την απαλλαγή από την αγγλική αποικιοκρατία και άλλαξαν τον γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής, οδηγώντας στην ανεξαρτησία της Κύπρου και στην ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μελετώντας μετά από μισό και πλέον αιώνα τον αγώνα εκείνο, που ξεκίνησε από μια σπίθα αγάπης για την ελευθερία, διαπιστώνουμε τη σημασία του. Ανέδειξε τον δυναμισμό του κυπριακού ελληνισμού, ο οποίος αποβάλλοντας το σύνδρομο του υπόδουλου, απέκτησε αυτοπεποίθηση, πήρε τη μοίρα στα χέρια του και προ παντός δημιούργησε νέους ήρωες Ελλήνων που έγραψαν ιστορία, όπως και στις άλλες περιοχές της Ελλάδος. Η Κύπρος λευτερώθηκε. Και πλήρωσε με αίμα τη λευτεριά. Δεν γινόταν αλλιώς. Αυτή είναι η ιστορική μοίρα του ελληνισμού».

Ο ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

«Ο ελληνισμός σε Ελλάδα και Κύπρο οφείλει, με αρραγές μέτωπο, να αντιταχθεί απέναντι στους σχεδιασμούς της γείτονος, καθώς και όσων θα επιθυμούσαν να αλλάξουν το Status Quo, ψαλιδίζοντας κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και της Ελλάδας, ιδιαίτερα στο Αιγαίο». Τα παραπάνω τονίζει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε σχετικό μήνυμά του.

Ο Θεσσαλός πολιτικός ανέφερε ακόμη πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες, καθώς η τουρκική επιθετικότητα οξύνεται, αμφισβητώντας τα αναφαίρετα δικαιώματα της Κύπρου και επιδιώκοντας να τα υπονομεύσει με τη γνωστή μέθοδο των απειλών και της βίας.

Ο ελληνισμός σε Ελλάδα και Κύπρο οφείλει, με αρραγές μέτωπο, να αντιταχθεί απέναντι σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς της γείτονος, καθώς και όσων θα επιθυμούσαν να αλλάξουν το Status Quo, ψαλιδίζοντας κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και της Ελλάδας, ιδιαίτερα στο Αιγαίο».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Απαγχονισθέντων Αγωνιστών της ΕOKΑ και κατάθεση στεφάνων από τον πρόξενο της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, Σπ. Μιλτιάδη, τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκ. Παπαδόπουλο, τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, Γρ. Παπαχαραλάμπους, τον αντιδήμαρχο Λάρισας, Αλ. Μπατζανούλη, τον υποδιοικητή της 1ης Στρατιάς, Ιωάν. Παπαναγνώστου, τον εκπρόσωπο των Βετεράνων Πολεμιστών Κύπρου 1974, Λάμπρο Πλίτση, την πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, Νικολέττα Μπασδέκη, τον εκπρόσωπο της ΕΑΑΣ, Γ. Ασμύνη, τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Εφέδρων Αξιωματικών Λάρισας, Γ. Κωτούλα, τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Αποστράτων Αστυνομικών, Σ. Ζάχο, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Πελοποννησίων Λάρισας, Ι. Αλιφέρη, τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Κρητικών Λάρισας, Κων. Νικολουδάκη και τις εκπροσώπους του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας, Κατερίνα Χαπέση και Χριστιάνα Τσιάκαλου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass