«Ολοι μαζί να στηρίξουμε την αναπηρία»

ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΣΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ

Δημοσίευση: 31 Μαρ 2019 22:04

«Όλοι μαζί να στηρίξουμε την αναπηρία. Την κοινωνία τη διδάσκουν οι ίδιοι οι άνθρωποι…» δήλωσε ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, στο επιστέγασμα της ημερίδας «Η σύγχρονη αντιμετώπιση της αναπηρίας: Υγεία, Πολιτισμός, Τύπος», χθες στο Ιστορικό, Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας, όπου κατατέθηκαν απόψεις και επιστημονικά στοιχεία, για κάθε μία από τις ενότητες του θέματος.

 «Υγιείς και άτομα με αναπηρία, πρέπει να συνυπάρχουμε με ενδιαφέρον και αγάπη…» τόνισε ο Μητροπολίτης, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να αναπτυχθούν δράσεις, έργα και συμπεριφορές, που στηρίζονται στη φιλοσοφία της ένταξης των ΑμεΑ στην καθημερινή κοινωνική ζωή και όχι απλά στην εξυπηρέτησή τους.

Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε στις αστοχίες που υπάρχουν σε ράμπες προσβασιμότητας των ΑμεΑ στους ναούς της πόλης, οι οποίες φανερώνουν την αδυναμία να αναπτυχθεί η συνύπαρξη, και δήλωσε: «Οι ράμπες που υπάρχουν δημιουργήθηκαν με τη φιλοσοφία να εξυπηρετήσουν, όχι να εντάξουν στην κοινωνία τα άτομα με αναπηρία ώστε να συνυπάρχουν ως ένα κομμάτι της».

Τέλος, σχολιάζοντας με κριτική ματιά την επιδοματική πολιτική του κράτους προς τα ΑμεΑ, τόνισε πως «χρειάζεται αναθεώρηση στη φιλοσοφία της, με επίκεντρο τις πραγματικές ανάγκες του ανθρώπου».

Κατά την έναρξη της ημερίδας χαιρετισμούς απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Πινακάς, ο αντιδήμαρχος κ. Γ. Σούλτης, η διευθύντρια του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας κ. Φανή Καλοκαιρινού, η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας κ. Εύη Παπαχατζοπούλου και ακολούθως αναπτύχθηκαν πτυχές του θέματος της αναπηρίας στον τομέα της υγείας.

Συγκεκριμένα ο κ. Παναγιώτης Λιάκος, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Βιοχημείας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναφέρθηκε στην «Εργαστηριακή διαγνωστική προσέγγιση νοσημάτων που οδηγούν στην αναπηρία». Η κ. Ζωή Νταϊλιάνα, καθηγήτρια Ορθοπαιδικής, στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη «Σύγχρονη ιατρική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της αναπηρίας». Η κ. Γεωργία Σταματίου, τ. επικ. καθηγήτρια Αναισθησιολογίας Π.Θ., αναισθησιολόγος στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, στην «Αναπηρία και πόνος» και η κ. Μαριάννα Φραγκάκη, φυσίατρος – ιατρός Αποκατάστασης, επιστημ. διευθύντρια ΚΑΑ “ANIMUS” στο θέμα «Η αναπηρία με την προσέγγιση της αποκατάστασης».

Στην ενότητα αναπηρία και πολιτισμός η κ. Φανή Καλοκαιρινού, αρχαιολόγος, λαογράφος, διευθύντρια Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, μίλησε για την ανάπτυξη ενός «νέου τύπου «συμμετοχικό» μουσείο, που έχει συνειδητοποιήσει την κοινωνική του αποστολή και αναλαμβάνει την κοινωνική του ευθύνη, προωθεί την κοινωνική δικαιοσύνη, με το να υποδέχεται και να φιλοξενεί ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και ομάδες, ομάδες ΑμεΑ», ενώ αντίστοιχα ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας αναπτύσσοντας το θέμα «Καλλιτεχνική δημιουργία και αναπηρία», τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Κάθε επαφή με τις τέχνες τεκμηριωμένα επηρεάζει την εξέλιξη και την ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας. Πώς μπορούμε να τη στερήσουμε από τα άτομα με αναπηρία; Γιατί να μη θεωρείται αυτονόητη όπως για τους μη ανάπηρους.

Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Να σταματήσουμε να έχουμε στον νου μας, το ανθρωποκεντρικό πρότυπο της κανονικότητας, είτε σχεδιάζουμε ένα κτίριο, είτε μια μορφή σπουδής ή καλλιτεχνικής δραστηριότητας».

Τέλος, ο δημοσιογράφος κ. Βαγγέλης Ρηγόπουλος αναφέρθηκε στα προβλήματα προσβασιμότητας που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην πόλη, αλλά και τις συνεχείς και χρόνιες προσπάθειες της εφημερίδας «Ελευθερία» να αναδείξει τόσο αυτά, όσο και γενικότερα τα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος.

Την ημερίδα, που οργανώθηκε στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της περιοδικής έκθεσης «Ο Τύπος στον 20ό αι. και το φαινόμενο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», συντόνιζε η κ. Στέλλα Λαχανά, βιβλιοθηκονόμος του Τμήματος Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο διευθύνων σύμβουλος της εφημερίδας «Ελευθερία» κ. Γιώργος Μιχαλόπουλος, εκπρόσωποι επιστημονικών και κοινωνικών φορέων κ.ά.

 

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass