ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΜΒΥΚΟΥΧΩΝ ΤΥΡΝΑΒΟΥ:

«Κάτω τα χέρια από το χύμα τσίπουρο»

* Με την παραγωγή του στηρίζεται η τοπική οικονομία, δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Λάσκος Μανδηλάς

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2015 8:03

 

 

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

«Το τελειωτικό χτύπημα» δηλώνουν ότι θα αποτελέσει, αν τελικά ισχύσει, η μελέτη του κλάδου των ποτών του ΟΟΣΑ για την ουσιαστική απαγόρευση του χύμα τσίπουρου στην Ελλάδα, οι αμβυκούχοι του Τυρνάβου, αλλά και ευρύτερα και των παραγωγών όλης της χώρας που ασχολούνται με την παραγωγή του.

Το σχετικό ρεπορτάζ αναζωπύρωσε πληροφορίες και ζητήματα που αφορούν στην προώθηση του χύμα τσίπουρου, ενός προϊόντος που έχει να κάνει με την προστασία του εισοδήματος των σταφυλοπαραγωγών οι οποίοι δεν έχουν πού να διαθέσουν τη σταφυλοπαραγωγή τους και βράζουν τα στέμφυλα παράγοντας το τσίπουρο και προωθώντας το στην τοπική και όχι μόνο κατανάλωση.

Η συγκεκριμένη πρόταση του ΟΟΣΑ, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι να καταργηθεί η διακίνηση του χύμα τσίπουρου, ούτως ώστε όποιες ποσότητες δεν είναι τυποποιημένες να κατάσχονται και να περιοριστούν οι μικροί παραγωγοί αποκλειστικά στην κάλυψη των δικών τους αναγκών, προκαλεί όχι απλά αναστάτωση, αλλά κυριολεκτικά οικονομική επίθεση κατά των μικροκαλλιεργητών του αμπελιού οι οποίοι μέχρι τώρα έβρισκαν διέξοδο στη διάθεση των προϊόντων τους τα οποία θα πρέπει τώρα να οδηγηθούν στη χωματερή και στην απώλεια εισοδήματος μιας σημαντικής μερίδας αγροτών οι οποίοι μένουν έρμαια στην εκμετάλλευση των οποιωνδήποτε «καρεκλοκένταυρων», ακόμα και αυτού του ίδιου του ΟΟΣΑ.

Παράλληλα ζητείται η παρέμβαση της πολιτείας και των συναρμόδιων υπουργείων τόσο των Οικονομικών όσο και της Αγροτικής Ανασυγκρότησης ώστε να μην πληγούν οι παραγωγοί τσίπουρου.

Σύμφωνα με την πρόταση, ο ίδιος ο Οργανισμός αναγνωρίζει ότι είναι βλαπτική για τα συμφέροντα των μικρών αποσταγματοποιών αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι η εφαρμογή της μπορεί εύκολα να ελεγχθεί. Δηλαδή εύκολα μπορεί να μπει ακόμα μια νέα φορολογία στους αγρότες του κλάδου, ενώ δεν γίνεται καμιά σκέψη, αν όλες αυτές οι πληροφορίες γίνουν πράξη, που θα διατεθεί το σταφύλι το οποίο αναγκαστικά θα μείνει αδιάθετο στα κούτσουρα.

Από νωρίς χθες το πρωί η «Ε» έγινε κοινωνός της ανησυχίας των αμβυκούχων της ευρύτερης περιοχής του Τυρνάβου.

Μιλώντας στην «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου Αμβυκούχων Τυρνάβου – αμπελοκαλλιεργητών και περιχώρων κ. Λάσκος Μανδηλάς εξέφρασε την ανησυχία του για τις τελευταίες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας με την ευχή ότι όλα τα παραπάνω δεν είναι παρά εικασίες και όχι ζήτημα που θα θίξει ένα ευαίσθητο αγροτικό κλάδο. Επίσης ο κ. Μανδηλάς απευθυνόμενος προς τους κυβερνητικούς παράγοντες σημείωσε με έμφαση ότι θα πρέπει να αγκαλιάσουν τους κοινωνικούς κλάδους εκείνους που παράγουν στον πρωτογενή τομέα να τους στηρίξουν και όχι να βρίσκουν τρόπους αδικαιολόγητης και άνισης φορολόγησης.

Τέλος, καταλήγει ο κ. Μανδηλάς ότι το χύμα τσίπουρο είναι ένα τοπικό προϊόν το οποίο πρέπει να στηριχθεί ως ένα ντόπιο προϊόν στηρίζοντας ταυτόχρονα τον ελληνικό πρωτογενή τομέα.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Άμεση ήταν και η αντίδραση του δημάρχου Τυρνάβου κ. Παναγιώτη Σαρχώση για το ζήτημα. Μιλώντας στην «Ε» ο κ. Σαρχώσης δήλωσε ιδιαίτερα προβληματισμένος για την τύχη του χύμα τσίπουρου, με αφορμή και το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Ο δήμαρχος Τυρνάβου σημειώνει ότι μια τέτοια προσέγγιση για το χύμα τσίπουρο αποτελεί αρνητική εξέλιξη για την τοπική κοινωνία. Δεν προάγει την ανάπτυξη του τόπου. Το χύμα τσίπουρο είναι ενταγμένο στην παραγωγική διαδικασία και είναι άρρηκτα δεμένο με την καθημερινότα των συμπολιτών.

 Και ο κ. Σαρχώσης καταλήγει: «Έχω την άποψη ότι θα πρέπει να βρεθεί μία λύση με την οποία θα διασφαλίζονται οι ισορροπίες, τα εισοδήματα και η αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass