Τιμήθηκε ο πρ. δήμαρχος Δημ. Κουγιώνης

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΙΤΙΚΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ

Δημοσίευση: 06 Μαρ 2019 22:20
Από τη βράβευση του πρ. δημάρχου Τυρνάβου κ. Δημητρίου Κουγιώνη Από τη βράβευση του πρ. δημάρχου Τυρνάβου κ. Δημητρίου Κουγιώνη

Συμπληρώνονται φέτος σαράντα χρόνια από την καθιέρωση του Τυρναβίτικου Καρναβαλιού και του Μπουρανί με τη σημερινή τους μορφή.

Ήταν άνοιξη του 1979 όταν ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος Τυρνάβου κ. Δημήτρης Κουγιώνης και η τότε δημοτική αρχή αποφάσισαν να αναβιώσουν τους δύο αυτούς θεσμούς μέσα από ένα σύγχρονο πλαίσιο τηρώντας πάντα την παράδοση.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 40 χρόνων ο Δήμος Τυρνάβου στο πλαίσιο εκδήλωσης τίμησε τον τότε δήμαρχο κ. Δημήτρη Κουγιώνη, ο οποίος καθιέρωσε τον θεσμό και τον στήριξε επί δημαρχίας του στην πράξη για 16 ολόκληρα χρόνια.

Την εκδήλωση άνοιξε ο αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Κουλιός, στενός συνεργάτης στο παρελθόν του τότε δημάρχου κ. Δημητρίου Κουγιώνη, σημειώνοντας ότι γιορτάζοντας τα 40 χρόνια ενός σημαντικού θεσμού ο Δήμος Τυρνάβου τιμά τον κ. Δημήτρη Κουγιώνη, τον άνθρωπο που επί δημαρχίας του τον καθιέρωσε στη συνείδηση ολόκληρης της χώρας.

Στο πρόσωπο επίσης του Δημήτρη Κουγιώνη τιμήθηκαν και όλοι εκείνοι που χρειάστηκε όλα αυτά τα 40 χρόνια να δουλέψουν για την εδραίωση του θεσμού διαχρονικά. Παράλληλα τιμήθηκαν και με αυτό τον τρόπο όλοι εκείνοι οι καρναβαλιστές που παθιάστηκαν από το Τυρναβίτικο Καρναβάλι κάνοντάς το το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της πόλης του Τυρνάβου αλλά και την ανάδειξή του μαζί με το Μπουρανί ως ένα ιδιαίτερο δρώμενο της Ελλάδας.

Στον κ. Κουγιώνη τιμητική πλακέτα απένειμε ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης.

Εμφανώς συγκινημένος ο πρ. δήμαρχος κ. Δημήτρης Κουγιώνης έκανε αρχικά μια ιστορική αναδρομή από το 1979, σημειώνοντας ότι μετά από 40 χρόνια δημιουργικής πορείας, το Τυρναβίτικο Καρναβάλι έχει γίνει θεσμός για την πόλη και μαζί με το Μπουρανί είναι ένα πανελλήνιο σημείο αναφοράς τις μέρες των Αποκριών.

Ανατρέχοντας στο παρελθόν και με αφορμή την εκδήλωση, αναφέρθηκε σε κάποιες μικρές, αλλά χαρακτηριστικές ιστορίες που σημάδεψαν τη σαραντάχρονη πορεία του Τυρναβίτικου Καρναβαλιού.

Μια τέτοια ιστορία αφορά και την 1η επίσημη παρέλαση του Καρναβαλιού, το έτος 1979. «Ήταν η χρονιά, υπογράμμισε ο κ. Κουγιώνης, που ξεκίνησε το Καρναβάλι με πάρα πολλά προβλήματα στην αρχή αυτής της πορείας.

Δεν είχαμε χώρο για να εργαστούμε, δεν γνωρίζαμε και δεν είχαμε ανθρώπους για τις κατασκευές και το σπουδαιότερο δεν είχαμε χρήματα για τις εκδηλώσεις. Τα ερωτηματικά ήταν πολλά και η ανησυχία για τη συμμετοχή του κόσμου ιδιαίτερα μεγάλη.

Ήταν η πρώτη χρονιά που αναλάβαμε τον Δήμο. Και δεν μπορώ να ξεχάσω την πρώτη ενημέρωση που είχα για τα οικονομικά του Δήμου, από τον τότε εξαίρετο διευθυντή μας, τον αλησμόνητο Θεμιστοκλή Γάνα, ο οποίος, πολύ απλά, με πληροφόρησε ότι τα διαθέσιμα χρήματα για το ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου ήταν μόλις 50.000 δραχμές.

Φανταστείτε πόσα χρήματα απέμεναν για άλλες, τέτοιου είδους δραστηριότητες, όπως είναι το Καρναβάλι».

Κλείνοντας ο κ. Κουγιώνης μιλώντας για τη σημερινή πραγματικότητα τόνισε: «Τα τελευταία χρόνια οι καρναβαλικές εκδηλώσεις αναβαθμίστηκαν.

Νέοι άνθρωποι με νέες ιδέες κρατούν τη σκυτάλη της συνέχειας και οδηγούν το Καρναβάλι σε νέους δρόμους με στόχο πάντα το θέαμα, το γέλιο, τη χαρά.

Σήμερα βλέπουμε ότι η συμμετοχή των καρναβαλιστών αυξάνεται και οργανωμένοι φορείς, σύλλογοι, σχολεία και επιχειρήσεις παρουσιάζουν τις δικές τους ιδέες, εμπλουτίζοντας με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις του Καρναβαλιού.

Το γεγονός επιτρέπει τον συλλογισμό μιας μακροχρόνιας συνέχειας, μιας ακολουθίας που βεβαιώνει ότι το Καρναβάλι θα αναβαθμίζεται συνεχώς και κάθε χρόνο θα πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο».

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass