ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΑΝΑΛΥΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι μπουρλοτ… ιέρηδες της Λάρισας

*Ευρωκουβέντες μεταξύ «μπουρλότ» και «μπιρίμπας» στα καφενεία της πόλης

Δημοσίευση: 20 Ιουλ 2015 8:03




Του Κ. Γκιάστα
Φωτ.: Λ. Τζέκας
«Εδώ που μπαίνεις βρίσκονται 100 εν δυνάμει πρωθυπουργοί και άλλοι τόσοι προπονητές τον χειμώνα»… και ρίχνει τον άσο με εμφατικό τρόπο για να τον δούνε οι υπόλοιποι. Πάει ο ένας. Έμειναν άλλοι 99.
Τους προσπερνάμε καθώς μας φωνάζει μέσα ο ιδιοκτήτης. Γιώργος Λακμέτας συστήνεται από την Κρανιά Ελασσόνας και εξηγεί το σπάνιο επώνυμο, «ήταν από το παρατσούκλι Λακασάς και μετατράπηκε σε Λακμέτας και το κρατήσαμε», λέει με περηφάνια.
«Άιντε ρε Γιώργο σώνε με τον καφέ. Άσε τις κουβέντες με τους δημοσιογράφους τώρα», φωνάζει ένας βιαστικός αλλά τον βάζει στη θέση του ο καφετζής καθώς γυρνάει το μπρίκι στη χόβολη.
«Εδώ και 11 χρόνια τώρα ξέρω τα προβλήματα του καθενός. Οικογενειακά, ιατρικά και ψυχολογικά. Σε θέλουν εδώ. Μπαίνουν μέσα και σε ψάχνουν ως ιδιοκτήτη. Δεν μπορείς να φύγεις. Αυτά έχει το καφενείο».
Αυτά μας αρέσουν κι εμάς όμως… Παραγγέλνουμε έναν μερακλίδικο ελληνικό και καθόμαστε να στήσουμε αυτί. «Οταν υπήρχαν μισθοί στο δημόσιο 2.500 ευρώ δεν αναρωτήθηκε κανένας πώς έβγαιναν αυτά τα λεφτά. Όταν ερχόταν Χριστούγεννα και πήγαινε σπίτι με 5.000 ευρώ κανένας δεν αναρωτήθηκε αν τα αξίζει αυτά τα χρήματα», λέει ένας και σβήνει το τσιγάρο στο τασάκι.
Πιάνει την πάσα ο διπλανός και με πλάτη στην παρέα, προσπαθώντας να μην χάσει οπτική επαφή με το παιχνίδι του, φωνάζει με βραχνιασμένη φωνή: «Υπάρχει και άλλη λύση. Εκτός ευρώ αλλά να το έχεις σχεδιάσει. Αλλά τι να λέμε τώρα όταν το κυριότερο μέρος του Ελληνα είναι το γόνατο. Όλα στο γόνατο. Έτσι κάνουμε τις δουλειές. Μια απλή επιχείρηση βγάζει όχι plan b αλλά και plan g. Μια ολόκληρη χώρα δεν μπορεί να έχει εναλλακτική. Αλλιώς έπρεπε να πάμε και όχι τόσο πρόχειρα» και τραβάει φύλλο από κάτω.
Τι παίζετε; ρωτάμε για να μπούμε στην κουβέντα.
«Εδώ όλοι σχεδόν παίζουν ππουρλότ» και μας πιάνουν αδιάβαστους. «Προέρχεται από το γαλλικό μπελότ, που παίζεται σε πολλές χώρες, κυρίως της Ευρώπης. Σε άλλα μέρη της Ελλάδας παίζεται μια παραλλαγή του, η βίδα, που ιδιαίτερα στην Κύπρο είναι πολύ δημοφιλής, με την ονομασία πιλότα», μας εξηγεί ο ειδήμων της παρέας.
«Αν προστεθούν οι πόντοι βγαίνουν 152 και με την τελευταία μπάζα 162. Αν τώρα πάρεις όλες τις μπάζες θα φτάσεις τους 250»… καταλήγει.
Σχεδόν όσα «ναι» πήρε ο Τσίπρας στη Βουλή αλλά αυτός είχε πολλές διαρροές λέμε φωναχτά τη σκέψη μας «σήμερα πρέπει να έχεις συμμαχίες. Δεν γίνεται αλλιώς. Ο Τσίπρας τι έχει αυτή τη στιγμή πέραν της στήριξης του κόσμου; Πρέπει να βρει συμμάχους αν ετοιμάζει κάτι άλλο» υπογραμμίζει ένας φρεσκοσυνταξιούχος καθώς ζητάει να του πάρουν τον καφέ.
Ήρθε η ώρα για τσιπουράκι και ο Γιώργος αρχίζει να μαζεύει. «Οταν δούλευα σε νησιά ο καφές έκανε 200 δραχμές. Ερχονταν ζευγάρια και αφήναν 500άρικο. Όταν σε κάθε τραπέζι έπαιρνες και 100 δραχμές μπουρμπουάρ δεν είχες ανάγκη. Αχ δραχμούλα…» αναπολεί αλλά δίνει ρέστα σε ευρώ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass