«Να γίνουν χειροπιαστά τα δικαιώματα των ΑμεΑ»

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΣΑμεΑ ΙΩΑΝ. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ, ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑμεΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Δημοσίευση: 27 Φεβ 2019 22:00

«Δικαίωμα που δεν ασκείται δεν υπάρχει! Και ό,τι δεν είναι χειροπιαστό, δεν έχει αξία… Τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα να ζουν στον τόπο τους με αξιοπρέπεια», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, χθες στη Λάρισα, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.

«Διεκδικούμε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών, προγραμμάτων, συνεργειών και νόμων, ώστε να γίνουν χειροπιαστά τα δικαιώματά μας», τόνισε ο γνωστός αγωνιστής και πρωτοπόρος του αναπηρικού κινήματος, πρόεδρος σήμερα του Ευρωπαϊκού Φόρουμ ΑμεΑ και για πρώτη φορά φέτος υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΙΝΑΛ, ο οποίος επέλεξε να ξεκινήσει από τη Λάρισα, μια πανελλήνια διαδρομή ενημέρωσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο λόγος αυτής της επιλογής του, όπως εξήγησε ο ίδιος, είναι για να τιμήσει τη μνήμη του επίσης μεγάλου αγωνιστή του αναπηρικού κινήματος Ράλλη Τσιουλάκη, τον οποίο χαρακτήρισε: «μεγάλη προσωπικότητα και μορφή του κινήματος σε όλη τη χώρα» και δήλωσε ότι προσεχώς θα πραγματοποιηθεί πολιτικό μνημόσυνο για το έργο του, σε συνεργασία με τις τοπικές Ενώσεις ΑμεΑ της Θεσσαλίας.

Την έναρξη της χθεσινής εκδήλωσης έκανε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Π.ΟΜ.Α.μεΑ.) Θεσσαλίας κ. Στέφανος Πάικος, ο οποίος έκανε αναφορά στον Ράλλη Τσιουλάκη και παρουσίασε τον βασικό ομιλητή κ. Ιωάν. Βαρδακαστάνη, ο οποίος ενημέρωσε το κοινό για τις κατακτήσεις του αναπηρικού κινήματος στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι: «Το 1995 καταγγείλαμε ως αναπηρικό κίνημα, πως τα άτομα με αναπηρία είναι «οι αόρατοι πολίτες». Ξεκινήσαμε έναν αγώνα με τον οποίο κατακτήσαμε -το 1997- να μπει για πρώτη φορά ο όρος αναπηρία στις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την καταπολέμηση των διακρίσεων, καθώς μέχρι τότε δεν υπήρχε ούτε η νομοθετική βάση να παρουσιαστεί.

Το 1999 συντάσσεται η πρώτη οδηγία της Ε.Ε. για την καταπολέμηση των διακρίσεων που ψηφίστηκε το 2000, όπου επιτάσσει την ίση μεταχείριση στην εργασία και στην κοινωνία γενικότερα.

Ακολούθως μετά από διαπραγματεύσεις με τον ΟΗΕ το 2006 ολοκληρώνεται η σύμβαση για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, την οποία υπέγραψε η Ε.Ε. το 2007…».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που οργάνωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) με την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας, διανεμήθηκε και το βιβλίο «Τα δικαιώματά σου στην Ε.Ε.», το οποίο συνέγραψε το EDF και μετέφρασε στα ελληνικά η ΕΣΑμεΑ.

Παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βασ. Πινακάς, οι αντιδήμαρχοι Λαρισαίων κ. Δημ. Δεληγιάννης και Γ. Ζαούτσος, η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων Λάρισας του ΟΚΑΝΑ κ. Λίτσα Λιακούλη, η διευθύντρια της Διεύθυνσης Πρόνοιας κ. Εφη Ζιώγα, η περιφερειακή διευθύντρια Θεσσαλίας του ΟΑΕΔ κ. Ολγα Τσιούρβα, ο Α’ αντιπρόεδρος της Π.ΟΜ.Α.μεΑ. Θεσσαλίας κ.

Αθανάσιος Πατσιούρας (Λάρισα), η γενική γραμματέας κ. Ράνια Καρανικόλα, μέλη του αναπηρικού κινήματος κ.ά.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass