Στον «Φιλόδημο» το Κονάκι του Αβέρωφ

ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Δημοσίευση: 21 Δεκ 2018 22:16

Στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Φιλόδημος» και στο πλαίσιο «ανέγερσης ή αποκατάστασης δημοτικών κτιρίων» υπέβαλε ο Δήμος Λαρισαίων την πρότασή του να χρηματοδοτηθεί το έργο «Συντήρηση, επανακατασκευή, επανάχρηση του κτιρίου "Κονάκι Αβέρωφ"» προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση ελήφθη χθες, ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας, προκειμένου το Κονάκι Αβέρωφ στη συνοικία της Νέας Πολιτείας, αφού συντηρηθεί, να μετατραπεί σε μια κυψέλη πολιτισμού, ενός πολυχώρου, όπου θα φιλοξενούνται εκδηλώσεις.

Ο Δήμος Λαρισαίων στο πλαίσιο αξιοποίησης του χώρου είχε προκηρύξει αρχιτεκτονικό διαγωνισμό με τη βραβευθείσα μελέτη να προβλέπει τα δύο διώροφα κτίρια να γεφυρώνονται με μία συνδετήρια πτέρυγα.

Τα δύο κτίρια, σε δημοτικό χώρο έκτασης 4 περίπου στρεμμάτων, «χρησίμευαν για την κατοικία και τη διημέρευση του ιδιοκτήτη και των εργαζομένων, ενώ η συνδετήρια πτέρυγα για την αποθήκευση εργαλείων ή αγροτικών προϊόντων». Όπως σημειωνόταν στη μελέτη «το δυτικό διώροφο κτίριο είναι κεραμοσκεπές και σήμερα στεγάζει τις δραστηριότητες του Πολιτιστικού Συλλόγου της Νέας Πολιτείας «Αμυγδαλιές». Το ανατολικό διώροφο κτίριο είναι επίσης κεραμοσκεπές και έχει υποστεί σημαντικές φθορές χωρίς όμως βλάβες στον φέροντα οργανισμό.

Από τη συνδετήρια πτέρυγα που γεφυρώνει τα δύο κτίρια έχει απομείνει ο φέροντας οργανισμός και δομημένα τμήματα από τσιμεντοπλίνθους. Η ασκεπής σήμερα συνδετήρια πτέρυγα, έφερε δίριχτη κεραμοσκεπή στέγη. Το ανατολικό διώροφο κτίριο και η συνδετήρια πτέρυγα είναι σε ερειπιώδη κατάσταση και δεν χρησιμοποιούνται».

Η μελέτη που υποβλήθηκε προς χρηματοδότηση στον «Φιλόδημο» αποτελεί συνέχεια της βραβευθείσας και αφορά «στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πολύ-λειτουργικού κτιρίου με πολιτιστικές χρήσεις».  Το ανατολικό κτίριο «χρήζει εκτεταμένων εργασιών επέμβασης και ενίσχυσης καθώς οι πολλαπλές αλλαγές που πρέπει να συμβούν στο εσωτερικό του ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ως σύγχρονο δημόσιο κτίριο καθιστά ασύμφορη τη συντήρησή του.

Προτείνεται η ολική επανακατασκευή προσθέτοντας υπόγεια στάθμη και μερικό ανασχεδιασμό των όψεων με κριτήριο τη μορφολογική ενοποίηση με το διατηρούμενο δυτικό κτίριο που βρίσκεται σε εμφανώς καλύτερη κατάσταση».

Το δυτικό κτίριο «θα συντηρηθεί και θα ενισχυθεί καθώς και θα αναδιαμορφωθεί εσωτερικά ώστε να στεγάσει τις νέες χρήσεις. Η προσθήκη του δυτικού κτιρίου που αποτελεί μεταγενέστερη κατασκευή χωρίς οικοδομική και στατική συνέχεια θα κατασκευαστεί εκ νέου με διαφορετική μορφολογική αντιμετώπιση ώστε να είναι εμφανής ως μεταγενέστερη προσθήκη.

Η μεσαία συνδετήρια πτέρυγα θα αντικατασταθεί πλήρως με τη νέα πτέρυγα που αποτελεί και την κεντρική σύλληψη της επανάχρησης του κέντρου καθώς στεγάζει την κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων αλλά επίσης ενοποιεί το κέντρο τόσο στην οριζόντια στάθμη καθώς επιτρέπει τη στεγασμένη κίνηση σε όλο το συγκρότημα αλλά και την κατακόρυφη επικοινωνία με την υπόγεια στάθμη των εργαστήριων καθώς και με τη γραμμική υποβαθμισμένη περιοχή που βρίσκεται στη νότια πλευρά του συγκροτήματος».

Υπενθυμίζεται πως το Κονάκι Αβέρωφ που σώζεται στη Νέα Πολιτεία κτίστηκε από τον Γεώργιο Αβέρωφ, που χάρισε το θωρηκτό Αβέρωφ στο ελληνικό κράτος ενώ με δικά του έξοδα κτίστηκε στη Λάρισα η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή.

ΚΟΙΛΑΔΑ

Να σημειωθεί τέλος ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας συζητήθηκαν τρέχοντα θέματα ενώ ομόφωνα εγκρίθηκε η δωρεάν παραχώρηση χρήσης 20 στρεμμάτων για την Α’ ενεργειακή κοινότητα στη θέση «Κάτω Λιβάδι» στην Κοιλάδα.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass