Αθώοι Γερακούδη και τρεις προϊστάμενοι

ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ ΩΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ – ΧΩΡΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ

Δημοσίευση: 27 Νοε 2018 22:14

Αθώους έκρινε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας την πρώην Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος Καλλιόπη Γερακούδη, όπως και τους τρεις προϊσταμένους, Κων. Παππά, Βασ. Τράκα και Ελένη Βλαχάκη με αφορμή τις τοποθετήσεις τους στις 30 Δεκεμβρίου του 2014, παραμονές δηλαδή των εθνικών εκλογών του 2015.

Τοποθετήσεις που είχαν προκαλέσει τις αντιδράσεις του τότε Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων της Αποκεντρωμένης που σε ανακοίνωσή του σημείωνε ότι «καταγγέλλει και καταδικάζει την απαράδεκτη πράξη της Γενικής Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος, κας Γερακούδη, η οποία προέβη σε ορισμό νέου γενικού διευθυντή, νέου προϊσταμένου διεύθυνσης και δύο νέων προϊσταμένων τμημάτων μετά την ανακοίνωση, από τον Πρωθυπουργό, της προκήρυξης των εκλογών, λίγες μόλις ώρες πριν την έκδοση του ΦΕΚ για τη διάλυση της Βουλής (στις 31-12-2014)». Προσθέτοντας πως «οι εν λόγω τοποθετήσεις αποτελούν άραγε το κύκνειο άσμα μιας σειράς μεθοδεύσεων, με απώτερο σκοπό να καταληφθεί ο κρατικός μηχανισμός από “ημετέρους”;».

Τόσο η κ. Γερακούδη που κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση όσο και οι τρεις προϊστάμενοι που κατηγορούνταν για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, αθωώθηκαν με την εισαγγελέα της έδρας να προτείνει την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων, αμφιβάλλοντας για τον δόλο αλλά και για την παράνομη ωφέλεια, παρατηρώντας ωστόσο ότι οι τοποθετήσεις έγιναν χωρίς να υπάρχουν κρίσεις των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

«Διοικητικό καθεστώς που ισχύει και σήμερα» σημείωσαν μάρτυρες στις καταθέσεις τους, διαιωνίζοντας έτσι το πρόβλημα της επιλογής προϊσταμένων με «μη αντικειμενικά» κριτήρια, όπως κατ’ επανάληψη αναφέρθηκε χθες, καθώς «μόνο τους 4 από τους 330 συνολικά» διευθυντές και προϊσταμένους αντικατέστησε ο σημερινός Συντονιστής της Αποκεντρωμένης, Νίκ. Ντίτορας με αποφάσεις μάλιστα σύμφωνα με τις οποίες παραγράφεται και η προϋπηρεσία των τεσσάρων διευθυντών που αντικαταστάθηκαν.

«ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ»

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η κα. Γερακούδη στις 30 Δεκεμβρίου του 2014 τοποθέτησε προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης τον Κων. Παππά ενώ όρισε επίσης: Προϊστάμενο του Τμήματος Κρατικών Οχημάτων της Διεύθυνσης Οικονομικού της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Λειτουργίας τον Βασίλειο Τράκα και προϊσταμένη του Τμήματος Προϋπολογισμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης την Ελένη Βλαχάκη.

Ο Σύλλογος των Υπαλλήλων της Αποκεντρωμένης, στην καταγγελία του – στις 10 Ιανουαρίου 2015 - μεταξύ άλλων είχε επισημάνει ότι «με συνοπτικές διαδικασίες, οι οποίες θυμίζουν εποχές που λειτουργούσαν άλλοι “θεσμοί”, με έγγραφα στα οποία δεν αναφέρεται ο αρμόδιος υπάλληλος για την παροχή πληροφοριών, με αναφορά σε διάταξη Νόμου που φαίνεται να μην έχει εφαρμογή στις εν λόγω τοποθετήσεις, η κα Γερακούδη επιλέγει στις 30-12-2014 ως Γενικό Διευθυντή Εσωτερικής Λειτουργίας υπάλληλο με βαθμό Δ’ αν και υπήρχαν υπάλληλοι με ανώτερο βαθμό, καταστρατηγώντας κάθε αντικειμενικό κριτήριο που απαιτείται για την τοποθέτηση υπαλλήλων σε θέση ευθύνης (όπως αρχαιότητα, τυπικά προσόντα, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι, γνώση ξένων γλωσσών κ.ά).

Οι διατάξεις του άρθρου 87 του Υπαλληλικού Κώδικα δεν τηρήθηκαν ούτε στην προεκλογική τοποθέτηση προϊσταμένης στη Δ/νση Οικονομικού, όπου και πάλι τοποθετήθηκε υπάλληλος με Δ’ βαθμό αν και υπήρχε αναπληρωτής με ανώτερο βαθμό, αλλά ούτε και στις τοποθετήσεις προϊσταμένων στα τμήματα Προϋπολογισμού και Κρατικών Οχημάτων της Δ/νσης Οικονομικού».

 Για να αναρωτηθεί ο Σύλλογος «ποιο είναι άραγε το κίνητρο που ώθησε την κα Γερακούδη να ορίσει με συνοπτικές διαδικασίες Γενικό Διευθυντή την ίδια ημέρα με την παραίτηση (για λόγους συνταξιοδότησης) του έως πρότινος Γενικού Διευθυντή, όταν η ίδια δεν όριζε επί μήνες προϊστάμενο σε άλλη Γενική Διεύθυνση, παρότι αυτό ήταν αναγκαίο για την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας; Επιπλέον, γιατί συνέβη αυτό εν μέσω, στην ουσία, προεκλογικής περιόδου, όπου, ως γνωστόν, μόνο τυπικές υποθέσεις μπορούν να διεκπεραιωθούν, πράγμα το οποίο μπορούσε κάλλιστα να γίνει και από τον εκάστοτε αναπληρωτή του προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης, όπως άλλωστε προβλέπει και το άρθρο 87 του Υπαλληλικού Κώδικα;».

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Όπως επισημάνθηκε χθες, κατά την ακροαματική διαδικασία, η ψήφιση του «Καλλικράτη» είχε ως αποτέλεσμα η άλλοτε «κρατική» Περιφέρεια Θεσσαλίας να μετονομασθεί σε Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας που με αφορμή και τους νέους οργανισμούς, προέβλεπε τη δημιουργία θέσεων διευθυντών και προϊσταμένων.

Θέσεις που πληρώθηκαν χωρίς να συγκροτηθούν και να συνεδριάσουν τα Υπηρεσιακά Συμβούλια έτσι ώστε οι κρίσεις να γίνουν με αντικειμενικά κριτήρια, «διοικητικό καθεστώς που ισχύει και σήμερα», όπως με έμφαση υπογράμμισε μάρτυρας. Μάλιστα όπως επισημάνθηκε, το Υπουργείο Εσωτερικών ουδέποτε απάντησε στο ερώτημα μετέπειτα υπηρεσιακών παραγόντων, για το θέμα των κρίσεων από την κ. Γερακούδη παρά μόνο παρέπεμψε σε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου.

Επισημαίνεται πως εκείνη την περίοδο η κ. Γερακούδη προχώρησε σε συνολικά 330 τοποθετήσεις διευθυντών και προϊστάμενων εκ των οποίων μόνο οι τέσσερις αντικαταστάθηκαν το 2017 από τον νυν Συντονιστή Νίκ. Ντίτορα.

Τη διάσταση της διατήρησης και σήμερα του ιδίου καθεστώτος στον ορισμό προϊσταμένων «χωρίς να υπάρχει υπηρεσιακό συμβούλιο» επισήμαναν και οι συνήγοροι με το δικαστήριο να αθωώνει ομόφωνα και τους τέσσερις κατηγορούμενους.

 

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass