ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

Το «Οχι» διεμβόλισε τα κόμματα του «Ναι»

* Σε ποιες περιοχές του νομού καταγράφηκαν υψηλότερα ποσοστά των δύο επιλογών * Υπέρ του «Οχι» οι νέοι ψηφοφόροι

Δημοσίευση: 07 Ιουλ 2015 8:04

 

 

 

Ορισμένα σημαντικά συμπεράσματα για τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων του νομού στο προχθεσινό κρίσιμο δημοψήφισμα, εξάγει κανείς αν συγκρίνει τα αποτελέσματα με αυτά των πρόσφατων εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.

Καταγράφεται για παράδειγμα το αισθητά υψηλότερο ποσοστό του ΟΧΙ σε σχέση με το αθροιστικό αποτέλεσμα που είχαν πετύχει τον περασμένο Ιανουάριο τα τρία κόμματα που το υποστήριξαν αναφανδόν την Κυριακή, ενώ αντίστοιχα σε τέσσερις δήμους του νομού είναι χαμηλότερο το ΝΑΙ σε σχέση με το αθροιστικό ποσοστό που πέτυχαν στις εθνικές εκλογές τα κόμματα που το υποστήριξαν προχθές.

Είναι φανερό ότι η προεκλογική εκστρατεία υπέρ του ΟΧΙ πέτυχε να … διεμβολίσει πολλούς ψηφοφόρους των κομμάτων που τάχθηκαν υπέρ του ΝΑΙ, ενώ όπως αναμενόταν και βάσει των δημοσκοπήσεων, η συντριπτική πλειοψηφία των νέων ψηφοφόρων που εντάχτηκαν στους εκλογικούς καταλόγους μετά τις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου ψήφισαν ΟΧΙ, ενισχύοντάς το περαιτέρω.

Εν τω μεταξύ, το ΟΧΙ πέτυχε το υψηλότερο ποσοστό στο Δήμο Τυρνάβου (67,19 %) και το χαμηλότερο στην Ελασσόνα, όπου κέρδισε μεν αλλά μόλις με 56,91 %.

Στην Ελασσόνα το ΝΑΙ πέτυχε το μεγαλύτερό του ποσοστό σε επίπεδο δήμων, δηλαδή 43,09 %, ενώ το αντίστοιχο χαμηλότερο καταγράφεται στον Δήμο Τυρνάβου με μόλις 32,81 %,

ΤΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

ΚΑΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ

Σε επίπεδο νομού το ΟΧΙ συγκέντρωσε ποσοστό 61,84 % και το ΝΑΙ 38,16 %. Το ΟΧΙ υπερέβη κατά 14,80 μονάδες το αθροιστικό αποτέλεσμα που είχαν πετύχει στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου τα τρία κόμματα που το στήριξαν σήμερα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πετύχει 36, 14 %, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες το 4,32 % και η Χρυσή Αυγή το 6,45 %, συνολικά δηλαδή το 47 % των ψήφων!

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το ποσοστό του ΝΑΙ στο νομό είναι κατά σχεδόν δύο μονάδες λιγότερο από το αθροιστικό ποσοστό που πέτυχαν στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου τα κόμματα που το στήριξαν. Δηλαδή, αν προσθέσει κανείς τα ποσοστά της Ν.Δ. (27,15%), του Ποταμιού (5,74%), του ΠΑΣΟΚ (4,4%%) και του ΚΙΔΗΣΟ (2,61%), συγκεντρώνει 39,89%!

Αντίστοιχα αποτελέσματα δίνουν και οι συγκρίσεις για τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων στις δύο εκλογικές διαδικασίες στον Δήμο της Λάρισας.

Έτσι, το ΟΧΙ συγκέντρωσε ποσοστό 63,57 %, δηλαδή σχεδόν 14,5 μονάδες περισσότερες από το άθροισμα των ποσοστών ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή στις εθνικές εκλογές (49%).

Το ΝΑΙ από την άλλη πλευρά συγκέντρωσε στον Δήμο Λάρισας 36,43%, όταν Ν.Δ., ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ και ΚΙΔΗΣΟ είχαν συγκεντρώσει μαζί σχεδόν 37 %.

ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Να ξεκινήσουμε από την Ελασσόνα που παρουσιάζει την ιδιαιτερότητα ότι στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου υπήρξε ο μόνος δήμος του νομού στον οποίο κέρδισε η Νέα Δημοκρατία. Εδώ, όπως είπαμε, το ΟΧΙ μπορεί να πέτυχε το μικρότερο ποσοστό του στο νομό, πρόκειται όμως για ένα ποσοστό κατά σχεδόν 17,5 μονάδες μεγαλύτερο από το σύνολο του ποσοστού που πέτυχαν στις εθνικές εκλογές τα τρία κόμματα που το στήριξαν.

Για την ακρίβεια, ΣΥΡΙΖΑ (31.44%), Χρυσή Αυγή (4,97%) και ΑΝΕΛ (3,22%) συγκέντρωσαν τότε 39,5 % ενώ την Κυριακή το ΟΧΙ έφτασε το 56,91%.

Αντίθετα, ενώ στις 25 Ιανουαρίου τα κόμματα που στήριξαν το ΝΑΙ συγκέντρωσαν αθροιστικά 48,5 %, την Κυριακή το ποσοστό του ΝΑΙ παρουσίασε πτώση σχεδόν 5,5 μονάδων καταλαμβάνοντας το 43,09%!

Πιο φυσιολογικά παρουσιάζονται τα συγκριτικά αποτελέσματα στον Δήμο Αγιάς, όπου το ΟΧΙ συγκέντρωσε 61,69%, αυξημένο κατά 15 μονάδες σε σχέση με το αθροιστικό ποσοστό ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χρυσής Αυγής τον Ιανουάριο (46,5%) τον Ιανουάριο, ενώ το αντίστοιχο άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που στήριξαν το ΝΑΙ είναι 38,9%, ενώ το ΝΑΙ συγκέντρωσε προχθές 38,31%.

Στον Δήμο Κιλελέρ το ΟΧΙ συγκέντρωσε 59,72%, περίπου 11 μονάδες περισσότερες από το 48,5 % που είχαν συγκεντρώσει τον περασμένο Ιανουάριο τα τρία κόμματα που το υποστήριξαν σήμερα, ενώ τα κόμματα που σήμερα στήριξαν το ΝΑΙ συγκέντρωσαν τότε συνολικά 41,5 %, κάτι παραπάνω από μία μονάδα λιγότερο από όσο συγκέντρωσε το ΝΑΙ την Κυριακή (40,28%).

Στον Δήμο Τεμπών ΣΥΡΙΖΑ (32.99%), Χρυσή Αυγή (6,17%) και ΑΝΕΛ(3,99%) είχαν συγκεντρώσει μαζί ποσοστό 43% τον Ιανουάριο, ενώ την Κυριακή το ΟΧΙ συγκέντρωσε 60,37%, αυξημένο δηλαδή κατά 17,37 μονάδες.

Τα ποσοστά της Ν.Δ. (29.23%), του ΠΑΣΟΚ (5,83%), του Ποταμιού (4.96%) και του ΚΙΔΗΣΟ (1,91%) στις 25 Ιανουαρίου ήταν αθροιστικά στο 41,8 %, όταν το ΝΑΙ την Κυριακή έφτασε μόλις στο 39,63%, μια πτώση δηλαδή μεγαλύτερη από δύο μονάδες.

Στον Δήμο Τυρνάβου, όπως είπαμε, σημειώθηκε το υψηλότερο ποσοστό του ΟΧΙ στο νομό, καθώς και το χαμηλότερο του ΝΑΙ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τρία κόμματα που στήριξαν το ΟΧΙ είχαν συγκεντρώσει μαζί τον Ιανουάριο 47, 6%, όταν την Κυριακή αυτό συγκέντρωσε 67,19%, δηλαδή 19,5 μονάδες περισσότερες!

Αντίθετα, ενώ Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ και ΚΙΔΗΣΟ είχαν συγκεντρώσει τον Ιανουάριο αθροιστικά 35,5 %, την Κυριακή το ΝΑΙ συγκέντρωσε μόλις 32,81 %, σχεδόν τρεις μονάδες λιγότερες δηλαδή.

Τέλος, στον Δήμο Φαρσάλων καταγράφονται περισσότερο φυσιολογικά ποσοστά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ (36,70%), οι ΑΝΕΛ (3,84%) και η Χρυσή Αυγή (8,41%) είχαν αθροιστικά τον Ιανουάριο 48,5 %, το ΟΧΙ συγκέντρωσε τελικά 58,46 %, ήταν δηλαδή αυξημένο κατά 10 μονάδες, ενώ το σύνολο των ποσοστών Ν.Δ., ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ και ΚΙΔΗΣΟ στις 25 Ιανουαρίου ήταν σχεδόν 42 %, το ΝΑΙ συγκέντρωσε τελικά το 41,54%.

Μεν. Κατσαμπέλας 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass