ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΑΝ ΓΥΡΩ ΣΤΟΥΣ 160 ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ

Φαίνεται το «άδειασμα» των φυλακών και στη Λάρισα

Δημοσίευση: 03 Ιουλ 2015 8:33

 

Η πιο ουσιαστική νομοθετική ρύθμιση για την αποσυμφόρηση των φυλακών, από όσες έγιναν ως τώρα, από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, αναδεικνύεται η ισχύουσα. Αυτό φάνηκε και στις φυλακές Λάρισας, όπου σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, αποφυλακίστηκαν από τις αρχές Μαΐου, μέχρι τα μέσα Ιουνίου, περίπου 160 κρατούμενοι!

Πανελλαδικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε ανακοινώσει επίσημα ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νικ. Παρασκευόπουλο, μέσα σε 1,5 μήνα από την εφαρμογή των ευεργετικών διατάξεων του νόμου 4322/2015 αποφυλακίστηκαν συνολικά 2.162 κρατούμενοι, εκ των οποίων οι 367 ήταν «φιλοξενούμενοι» οι οποίοι παρέμεναν για μήνες στα καταστήματα κράτησης, γιατί ήταν ανέφικτη η απέλασή τους, αλλά ήταν και μικρός αριθμός ανηλίκων και ατόμων με αναπηρία. Βεβαίως, σε κάθε φυλακή, όπως και στις φυλακές Λάρισας, ο αριθμός των κρατουμένων, δεν σημαίνει ότι μειώνεται αυτόματα, κατά 160, γιατί έρχονται κι άλλοι, από άλλες φυλακές, στο πλαίσιο της εξισορρόπησης του συστήματος. Όμως, ο τελικός απολογισμός αποβαίνει σίγουρα υπέρ της αποσυμφόρησης, όπως επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων κ. Στ. Πολάτος, προσθέτοντας ότι απαιτείται βάθος χρόνου, για να κριθεί καλύτερα η απόδοση του νόμου.

Αναλυτικά, ο κ. Ν. Παρασκευόπουλος είχε δηλώσει στις 16 Ιουνίου: «Τα πρώτα στοιχεία για τις αποφυλακίσεις με τις ευεργετικές διατάξεις του Ν. 4322/2015, επιβεβαιώνουν ότι μόνο με αποφασιστικά μέτρα είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί η ασφυκτική υπερπλήρωση των καταστημάτων κράτησης η οποία προσβάλλει, δεκαετίες τώρα, τις αξίες του νομικού μας πολιτισμού. Ο συνολικός πληθυσμός κρατουμένων της χώρας μειώθηκε την 1.6.2015, από τον πρώτο κιόλας μήνα της εφαρμογής του νόμου, κατά 1.200 άτομα, φτάνοντας, για πρώτη φορά από το 2006, τους 10.300 εγκλείστους. Οι κρατούμενοι που ευεργετήθηκαν από τα συγκεκριμένα μέτρα αποσυμφόρησης και απολύθηκαν ήταν περισσότεροι, αλλά ο αριθμός μειώθηκε σε 1.200 επειδή εκατοντάδες ποινικοί κρατούμενοι, οι οποίοι παρέμεναν στα Αστυνομικά κρατητήρια επί μήνες, μεταφέρθηκαν στα καταστήματα κράτησης, όπως έπρεπε να είχε γίνει εξαρχής». Η μεταφορά αυτή των κρατουμένων από τα Αστυνομικά Τμήματα στις φυλακές, «ήταν από ανθρωπιστική άποψη σημαντική, αφού οι συνθήκες κράτησης στα Αστυνομικά κρατητήρια υστερούν σε σχέση με αυτές της φυλακής», προσέθεσε ο κ. Παρασκευόπουλος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Δικαιοσύνης, πραγματοποιήθηκαν μέχρι τις 15.6.2015, με τις ευεργετικές διατάξεις του επίμαχου νόμου, συνολικά 1.795 αποφυλακίσεις. Από αυτούς, οι 1.400 ήταν κρατούμενοι που εξέτισαν ένα μέρος της ποινής τους, ανάλογο με τη βαρύτητά της. Παράλληλα, απολύθηκαν 367 «φιλοξενούμενοι» που παρέμεναν επί σειρά μηνών στα καταστήματα κράτησης γιατί ήταν ανέφικτη η απέλασή τους, όπως και μικρός αριθμός ανηλίκων και ατόμων με πιστοποιημένη αναπηρία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, οι διαδικασίες απολύσεων συνεχίζονται και αναμένεται ο συνολικός αριθμός να αυξηθεί, ενώ με την αποσυμφόρηση αυτή, «αισθητή -αλλά ανεπαρκή, αν συγκριθεί με τη χωρητικότητα των φυλακών μας- το σωφρονιστικό σύστημα παίρνει μια πρώτη ανάσα».

Ως προς τις διαδικασίες, που πρόβλεπε ο νόμος, είναι πιο απλές. Ουσιαστικά, μια υπογραφή του εισαγγελέα, που δεν μπορεί να φέρει αντιρρήσεις, ενώ έχουν βγει από τη διαδικασία τα συμβούλια φυλακών κλπ. Για τη ρύθμιση, υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις, ειδικά για τις επιπτώσεις από τις αποφυλακίσεις κρατουμένων για σοβαρά αδικήματα, αλλά αυτό θα φανεί στην πράξη, στο μέλλον...

Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass