ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΔΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Σίμος Κεδίκογλου: «Ναι στην Ευρώπη, ναι στη Δημοκρατία»

* Ακόμη και το δημοψήφισμα της χούντας είχε δύο ψηφοδέλτια * Ο ρόλος του Κ. Καραμανλή είναι εθνικού χαρακτήρα * Η παρουσία του Κ. Μπαργιώτα «συμβολική» του ευρωπαϊκού μετώπου

Δημοσίευση: 02 Ιουλ 2015 23:33

 

Της Μαρίνας Αποστολοπούλου

«Το δημοψήφισμα της Κυριακής δεν είναι μόνον μία μάχη για την Ελλάδα της Ευρώπης, αλλά και μία μάχη για τη Δημοκρατία όπως αποδεικνύουν οι τελευταίες εξελίξεις» δήλωσε χθες από τη Λάρισα ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος ήταν ομιλητής εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΝΟΔΕ υπό το γενικό σύνθημα «Ναι στην Ευρώπη, ναι στο ευρώ» στο «Φρούριο» παρουσία πλήθους πολιτών.

Η συγκεκριμένη «παρατήρηση» του πρώην υπουργού είχε να κάνει με τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων σχετικά με το ότι ο στρατός εγγυάται την εσωτερική ασφάλεια της χώρας.

Στην εκδήλωση παρόντες ήταν οι βουλευτές Λάρισας της ΝΔ Μάξ. Χαρακόπουλος και Χρ. Κέλλας, αλλά, υψηλού συμβολισμού ως προς την συγκρότηση «μετώπου» εκ μέρους των ευρωπαϊκών δυνάμεων που έχουν συμπαραταχθεί υπέρ του «ΝΑΙ», ήταν η παρουσία του βουλευτή του «Ποταμιού» Κώστα Μπαργιώτα. Γεγονός άλλωστε που σχολίασε και ο Σ. Κεδίκολγου, ο οποίος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον βουλευτή του «Ποταμιού», σχολιάζοντας ότι πάνω και πέρα από τα κόμματα, την Κυριακή δίνεται μία μάχη για την πατρίδα και το μέλλον της Ελλάδας.

«Εδώ δεν έχουν σημασία τα πρόσωπα, δεν έχουν σημασία τα κόμματα, έχει σημασία το μέλλον των παιδιών μας» υπογράμμισε.

Ενώ όλοι οι βουλευτές, υπογράμμισαν ιδιαίτερα και την εθνική διάσταση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρώπη στον απόηχο και του μηνύματος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Όπως

σχολίασε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Κεδίκογλου «ο ρόλος του Κώστα Καραμανλή σε αυτή τη συγκυρία είναι εθνικού χαρακτήρα».

Συγκεκριμένα παρουσία και του προέδρου της ΝΟΔΕ Λάρισας Βαγγέλη Παπαλέξη και του προέδρου της Περιφερειακής Οργάνωσης Θεσσαλίας της ΝΔ Γιώργου Ζιαράγκα, ο πρώην υπουργός επισήμανε τα ακόλουθα:

- Είναι ένα δημοψήφισμα το οποίο έχει πάρα πολλά μεμπτά σημεία. Για πρώτη φορά μετά τη χούντα το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδικάζει την Ελλάδα. Ακόμη και το δημοψήφισμα της χούντας ήταν πιο νομότυπο, εκεί τουλάχιστον υπήρχαν δυο ψηφοδέλτια αλλά δεν στεκόμαστε στις λεπτομέρειες. Έχει μεγάλη σημασία αυτή η μάχη να κερδηθεί διότι οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι δεν είναι μόνο μία μάχη για την Ελλάδα της Ευρώπης, είναι και μία μάχη για τη Δημοκρατία. Γιατί φθάσαμε σήμερα να ακούμε μέχρι και ότι «ο στρατός εγγυάται την εσωτερική ασφάλεια της χώρας».

Κληθείς να σχολιάσει ερώτηση της «Ε» σχετικά με τη δημόσια τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή χθες, μετά από έξι χρόνια σιωπής, αλλά και αν συνιστά η κίνησή του αυτή μία πρόσκληση στον κόσμο της κεντροδεξιάς ο πρώην υπουργός παρατήρησε:

- Ο Κώστας Καραμανλής που φυσικά είναι «εθνικό κεφάλαιο» ξεκαθάρισε στη δήλωσή του πως ένιωσε την ανάγκη να ξέρει στα σίγουρα ο ελληνικός λαός την αλήθεια. Και πέρα από την παράμετρο της οικονομίας, πάρα πολύ σημαντική είναι και η παράμετρος της εθνικής ασφάλειας. Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που συμπαρατασσόμαστε όλοι μαζί, ανεξαρτήτως κομμάτων, ανεξαρτήτως προέλευσης, ανεξαρτήτως διαδρομής. Γιατί σε μία τέτοια εποχή-και προσέξτε με την Ελλάδα να έχει χάσει όλους τους συμμάχους της το τελευταίο διάστημα και να μην έχει βρει καινούργιους –θα σημειώσατε το «άδειασμα» από τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών σήμερα (ο Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν κλήθηκε ποτέ να γίνει μέλος των BRICS) στην Κυβέρνηση Τσίπρα-είναι επιτακτικής, εθνικής σημασίας η Ελλάδα να παραμείνει στην καρδιά της Ευρώπης. Ο Κ. Καραμανλής δεν απευθύνθηκε μόνον στην κεντροδεξιά, απευθύνθηκε σε όλους τους Έλληνες. Και απέδειξε επανειλημμένα ότι πρώτα και πάνω από όλα βάζει το εθνικό συμφέρον, την εθνική ανάγκη. Πιστεύουμε ότι θα ακουστεί το μήνυμα του «ναι» ακόμη πιο ισχυρά με την παρέμβαση και του Κώστα του Καραμανλή.

Στο ερώτημα αν μετά το δημοψήφισμα ο Κ. Καραμανλής θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλία όσον αφορά στην κεντροδεξιά ο κ. Κεδίκογλου παρατήρησε: ο Κώστας Καραμανλής είναι στην καρδιά μας, αλλά δεν είναι της θέσης μας να διερμηνεύσουμε τα όποια σχέδιά του. Στη δήλωσή του λέει ξεκάθαρα πως κίνητρό του είναι η εθνική ανάγκη να ξέρουν οι Έλληνες την αλήθεια. Νομίζω, ξεκαθαρίζει σαφώς ότι δεν θέλει επί του παρόντος να εμπλακεί σε κομματικούς ανταγωνισμούς και το είπε άλλωστε. Ο ρόλος του Καραμανλή σε αυτή τηνσυγκυρία είναι εθνικού χαρακτήρα.

Κ. ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ

Από την πλευρά του ο κ. Μπαργιώτας υπογράμμισε:

«Είμαστε εδώ νομίζω διακομματικά και παρά τις πολιτικές διαφορές, ακόμη-ακόμη και τις εκτιμήσεις που έχουμε για λάθη και παραλήψεις του παρελθόντος, καθώς για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια αυτό που τίθεται εν αμφιβόλω είναι η πορεία της χώρας για τα επόμενα θα έλεγα 50 ή 100 χρόνια. Τίθεται εν αμφιβόλω η τοποθέτηση της Ελλάδας μέσα στο διεθνές περιβάλλον, οι συμμαχίες της, η εθνική της ασφάλεια και δευτερευόντως η οικονομία της και η οικονομική κατάσταση του καθενός ξεχωριστά. Από αυτή την άποψη νομίζω ότι προέχει η επιβεβαίωση της τοποθέτησης της Ελλάδος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός της Δύσης πράγμα που νομίζω ότι εύκολα ή δύσκολα θα το πετύχουμε. Εύκολα νομίζω, καθώς ο ελληνικός λαός έχει εκφραστεί πολλαπλά, υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και από κει και πέρα υπάρχει μια μακρά συζήτηση για το πώς η πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου θα μπορέσει να ανακτήσει το μέλλον της χώρας και να την οδηγήσει στην ανάπτυξη και στη μετατροπή της σε μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα».

Σε ερώτηση που του τέθηκε με ποιες προϋποθέσεις μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής θα μπορούσε να συνεχιστεί το «μέτωπο» της συνεργασίας των ευρωπαϊκών κομμάτων, ο βουλευτής του «Ποταμιού», αν και θεώρησε την ερώτηση πρόωρη παρατήρησε ότι η απάντηση εμπεριέχεται στη νομιμότητα και στους θεσμούς. Υπάρχει δηλαδή συγκεκριμένο συνταγματικό πλαίσιο και συγκεκριμένες συνταγματικές επιλογές, ανέφερε, στην περίπτωση που όπως πιστεύω επικρατήσει το «Ναι». Κατά δήλωσή του άλλωστε ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να συνεχίσει να υποστηρίζει τα δίκαια της Ελλάδος στο εξωτερικό και θα παραχωρήσει, τουλάχιστον τη διαπραγμάτευση σε μία διευρυμένη διακομματική επιτροπή. Από κει και πέρα η πρωτοβουλία ανήκει θεσμικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και καθορίζεται από το Σύνταγμα και τους συσχετισμούς εντός Βουλής. Είπαμε και το ξαναλέμε ότι τα προβλήματα είναι τέτοια που απαιτούν διευρυμένη πλειοψηφία κατά το δυνατόν, απαιτούν κυβερνήσεις που να αντανακλούν το 50 και το 60% του ελληνικού λαού, και όχι των εδρών ενός εκτρωματικού εκλογικού νόμου. Σε αυτό το πλαίσιο νομίζω ότι μετά το δημοψήφισμα θα πρέπει να υπάρχει ανοιχτή κουβέντα για το «πώς» θα διαμορφωθεί η καινούργια πολιτική ηγεσία του τόπου από δω και πέρα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass