Τα ψίχουλα της γενιάς των 326 ευρώ…

ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΠΡΩΤΟΥΛΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΓ ΤΟΥ ΚΚΕ, ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 13 Ιουλ 2018 15:35

«Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία του ΕΦΚΑ, από τις αρχές του 2017 τρεις στους δέκα εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα είναι μερικώς απασχολούμενοι και λαμβάνουν μόλις 389,65 ευρώ μεικτά.

Με άλλα λόγια, αφού αφαιρεθούν οι εργατικές εισφορές, ο καθαρός μισθός ανέρχεται σε 326 ευρώ. Με αυτά τα ψίχουλα αμείβονται κάθε μήνα, όποτε τα βρουν οι 636.424 εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους νέοι και νέες». Μ΄ αυτά τα λόγια περιέγραψε το ζοφερό εργασιακό τοπίο ο Γιάννης Πρωτούλης, μιλώντας χθες το βράδυ στην πλατεία Ταχυδρομείου στο πλαίσιο του Εργατικού Φεστιβάλ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.
«Τα εργατικά ατυχήματα που υπήρχαν κι εδώ στη Λάρισα με νέους ανθρώπους να αφήνουν τα κορμιά τους στη δουλειά δεν είναι μεμονωμένα φαινόμενα», συμπλήρωσε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. «Τα στοιχεία είναι σοκαριστικά και δείχνουν και την αύξηση των “εργατικών ατυχημάτων” από το 2010. Ήταν 5.721 εργατικά ατυχήματα το 2010. Πάνω από 7.000 φέτος. Ανάλογη κατάσταση και με τους θανάτους στη δουλειά. Καταγράφηκαν 65 θάνατοι πάνω στη δουλειά το 2010, 73 τον χρόνο που μας πέρασε». Και ο Γ. Πρωτούλης συνέχισε: «Τους τελευταίους μήνες τα στελέχη της κυβέρνησης στα Υπουργεία Παιδείας και Εργασίας γυρνούν όλη τη χώρα και διαφημίζουν στη μεγαλοεργοδοσία τα προγράμματα μαθητείας που είναι εργαλείο επιδότησης του κεφαλαίου με τζάμπα νεανική εργασία, με αντάλλαγμα έναν μισθό πετσοκομμένο που τον πληρώνουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Περάστε κόσμε δηλαδή, εδώ νέα παιδιά για τζάμπα δουλειά… Θα δεχτούμε αυτό να είναι το μέλλον για τα νέα παιδιά;».
Στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ παρουσιάστηκε συλλογική εργασία μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με θέμα «συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς», ενώ μετά την ομιλία ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από ροκ συγκρότημα και εν συνεχεία λαϊκό γλέντι.
Την πρόταση του κόμματός του παρουσίασε στη νεολαία ο Γ. Πρωτούλης. «Δεν αλλάζει η κατάσταση, οι συνθήκες ζωής και δουλειάς αν δεν πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την υπόθεση στα χέρια τους. Πρώτα πρέπει να νικηθεί η αδράνεια και ο φόβος, η έλλειψη ταξικής οργάνωσης σε κάθε κλάδο και χώρο για να νικηθεί η ισχυρή εργοδοσία και οι μηχανισμοί της, το κράτος της. Να ηττηθούν πολιτικά και μέσα στο κίνημα οι δυνάμεις του συμβιβασμού και της υποταγής στον καπιταλιστικό μονόδρομο, τον μονόδρομο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Τώρα είναι η ώρα να στηριχθεί με όλους τους τρόπους η πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ που είναι πρόταση για να σπάσει ο φαύλος κύκλος των καπιταλιστικών κρίσεων, της ανεργίας, των πολέμων, της προσφυγιάς, της ανάπτυξης για το καπιταλιστικό κέρδος και πάλι από την αρχή. Σημαίνει ότι σήμερα οι σύγχρονες ανάγκες περιλαμβάνουν τη γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου, την αύξηση του ελεύθερου χρόνου, των διακοπών, της αναψυχής και άλλους παράγοντες που σχετίζονται με το βιοτικό επίπεδο. Για σκεφτείτε, στην Ελλάδα γράφτηκε για πρώτη φορά σε απεργιακή σημαία το αίτημα για 8ωρη δουλειά το έτος 1894 στο Λαύριο και σήμερα εν έτει 2018 μετά από έναν και πλέον αιώνα ξανανομοθετούν το 12ωρο στην καρδιά της Ευρώπης, τη δουλειά τις Κυριακές.
Τώρα είναι ανάγκη να αναπτυχθεί κίνημα εργατικό, ταξικό, μαχητικό, μαζικό με σύνθημα “μπροστά οι δικές μας ανάγκες, όχι τα κέρδη των καπιταλιστών”. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, το ζωντάνεμα των σωματείων, την απαλλαγή των εργατικών οργανώσεων από τους ανθρώπους της εργοδοσίας, την άνοδο των αγώνων και των διεκδικήσεων για όλα τα οξυμμένα προβλήματα στους χώρους δουλειάς, για όλα όσα απασχολούν τους εργαζόμενους».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass