Ξεχώρισαν για τις καινοτόμες ιδέες τους

ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟΝ 2ο «ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ» ΤΗΣ ΚΕΔΕ

Δημοσίευση: 08 Ιουλ 2018 22:00

Ξεπερνώντας κάθε προσδοκία και με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε, από την Πέμπτη 28 Ιουνίου ως την περασμένη Κυριακή 1η Ιουλίου, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» στην Αθήνα, ο 2ος Μαραθώνιος Καινοτομίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, με τη συμμετοχή, μάλιστα, μαθητριών του Γενικού Λυκείου Αγιάς, συμμετοχής μοναδικής από τον νομό Λάρισας.

Στον Μαραθώνιο τερμάτισαν 77 από τις 128 ομάδες που ξεκίνησαν και παρουσίασαν τις εφαρμογές τους την Κυριακή. Στον Μαθητικό Διαγωνισμό παρουσίασαν 35 ομάδες από τις 80 που προκρίθηκαν.

Οι εφαρμογές περιελάμβαναν μεγάλη θεματολογία για τις έξυπνες πόλεις, όπως τουριστικούς οδηγούς, chatbot, διαχείριση ενέργειας, διαχείριση απορριμμάτων, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμμετοχική δημοκρατία και άλλα.

Στον Μαραθώνιο συμμετείχαν περισσότερα από 1500 άτομα, ως εξής: 452 διαγωνιζόμενοι συνολικά στον Μαραθώνιο και στον Μαθητικό Διαγωνισμό, 53 εθελοντές, 169 στελέχη δήμων, 169 μέντορες, 6 πάροχοι δεδομένων, 630 εγγεγραμμένοι επισκέπτες, 20 δημοσιογράφοι και 12 κριτές.

Οι ομάδες ξεκίνησαν τον προγραμματισμό την Πέμπτη 28 Ιουνίου σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού και, με τη βοήθεια πάνω από 90 μεντόρων, στελεχών επιχειρήσεων, Δήμων, ακαδημαϊκών, έφτασαν τις εφαρμογές τους σε ένα πολύ καλό στάδιο, ενώ παράλληλα προετοίμασαν, σύμφωνα με τις προτεινόμενες οδηγίες, τις παρουσιάσεις τους. Οι ομάδες υλοποίησαν τις εφαρμογές τους σε διάστημα 68 ωρών συνολικά.

Η παρουσίαση ήταν ιδιαίτερα απαιτητική, καθώς λόγω του μεγάλου αριθμού των ομάδων υπήρχαν διαθέσιμα μόνο τέσσερα λεπτά ανά ομάδα, τα οποία ενδεικτικά κατανέμονταν σε δύο λεπτά παρουσίαση, ένα λεπτό demo και ένα λεπτό ερωτήσεις.

Σημειώνεται ότι ήταν επιλογή της διοργάνωσης να παρουσιάσουν όλες οι ομάδες και να μην υπάρχει προεπιλογή, καθώς από τους διοργανωτές θεωρείτο η φάση της προετοιμασίας και της παρουσίασης ουσιώδης για την εμπειρία των διαγωνιζομένων.

Την ευκαιρία και τη χαρά να συμμετέχουν ενεργά είχαν τέσσερις μαθήτριες από την Αγιά που οι ιδέες τους διακρίθηκαν στον Μαθητικό Διαγωνισμό ανάμεσα σε 80 συνολικά συμμετοχές.

Οι μαθήτριες Ευαγγελία Μαγαλιούλη, Τόνια Νάχαμου, Μαρία Χατζάκου και Αρετή Χριστούλα, με την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους Γεωργίας Λόκα, οικονομολόγου, παρουσίασαν δύο καινοτόμες ιδέες που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής στην πόλη, συμβάλλουν στο φιλικό προφίλ του Δήμου, καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος. Οι πρωτότυπες ιδέες τους έτυχαν ιδιαίτερης αποδοχής από επιτροπή και κοινό και απέσπασαν εξαιρετικά σχόλια από τους διοργανωτές.

Η πρώτη ιδέα τους, με τίτλο «FOR aMEa», αφορούσε στην κατασκευή ενός μηχανήματος που θα τοποθετηθεί στις θέσεις πάρκινγκ που προορίζονται για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και θα αναγνωρίζει, μέσω του αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος, αν πρόκειται για συμβατικό όχημα ή για αναπηρικό, ειδοποιώντας σε περίπτωση συμβατικού οχήματος με μήνυμα τη Δημοτική Αστυνομία.

Η δεύτερη ιδέα τους, «Hungry Turtle», αφορούσε στην κατασκευή μιας μηχανικής χελώνας που θα καθαρίζει την παραλία από τα αποτσίγαρα.

Οι παρουσιάσεις ήταν εξαιρετικές, δομημένες, σύντομες, όπως όριζαν οι κανονισμοί, και άγγιζαν το επίπεδο πανεπιστημιακής παρουσίασης.

Οι τέσσερις μαθήτριες εκπροσώπησαν την ομάδα τους «Gold Gitizen» που αποτελούνταν συνολικά από 8 μαθήτριες, μεταξύ άλλων και των Εβελίνας Δρόσου, Τζωρτζίνας Κανδηλάρη, Μάχης Κρανιώτη και Νάσιας Χάμου. Οι μαθήτριες φοιτούν στη Β' τάξη του ΓΕ.Λ. Αγιάς.

Ο Δήμος Αγιάς στήριξε έμπρακτα τη συμμετοχή των μαθητριών στον διαγωνισμό, ενώ ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, που παρευρέθηκε στις παρουσιάσεις, συγχαίρει όλους τους μαθητές και καθηγητές για τις δημιουργικές και καινοτόμες ιδέες τους.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, απευθυνόμενος στους νέους επιστήμονες που συμμετείχαν στο Μαραθώνιο, είπε:

«Είναι πρωτόγνωρη η συμμετοχή, όχι μόνο για τα ελληνικά, αλλά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Είναι συγκινητικό και συγχρόνως αισιόδοξο το γεγονός ότι 77 ομάδες νέων επιστημόνων απ' όλη τη χώρα συμμετείχαν στον 2ο Μαραθώνιο Καινοτομίας που οργάνωσε η ΚΕΔΕ. Θα ήθελα να συγχαρώ όλες τις ομάδες που διεκδίκησαν μια θέση στο διαγωνισμό και έναν έναν τους νέους που έλαβαν μέρος. Συνεχίζουμε δυνατά. Επενδύουμε σε εσάς για να οδηγήσουμε όλοι μαζί την Ελλάδα στην ανάπτυξη. Η προσπάθεια αυτή είναι εθνική και χωρίς πολιτικές ταυτότητες. Στόχος μας η ανάδειξη της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας ως πολλαπλασιαστές ισχύος της αναπτυξιακής αναγέννησης της

χώρας».

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass