Επιμνημόσυνη δέση σε όλους τους ι.ν. σήμερα για τον Ιγνάτιο

ΠΑΡΟΙΜΙΩΔΗΣ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΟΝΑΧΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ

Δημοσίευση: 01 Ιουλ 2018 22:12

Σίγουρα πολλά θα μπορούσαν να γραφούν (και δικαιολογημένα γράφονται τούτες τις μέρες, εν αναμονή της σορού του στη Λάρισα) για την προσωπικότητα του μακαριστού μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνατίου, κυρίως για τα αισθήματα αγάπης που έτρεφε προς τον συνάνθρωπό του, ακόμη και για τους επικριτές του. Ωστόσο δύο ήταν οι μεγάλες του αγάπες, όπως αναφέρουν στην «Ε» οι στενοί του συνεργάτες.

Ο μοναχισμός και η νεολαία. Δεν είναι τυχαίο ότι από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ο θάνατός του, εκατοντάδες νέοι κυρίως αυτοί που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή που δουλεύουν στα νησιά τούτη την περίοδο και είχαν την τύχη να γνωρίσουν από κοντά, κι άλλοι να ευεργετηθούν από τον μακαριστό μητροπολίτη, τηλεφωνούν στο Επισκοπείο προκειμένου να μάθουν λεπτομέρειες για την Εξόδιο Ακολουθία.

Ο ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΣ

Την ημέρα της ταφής του κυρού Ιγνατίου αναμένονται στη Λάρισα και πολλοί\ές μοναχοί\ές, καθώς η σχέση του μακαριστού με τον μοναχισμό ήταν αρίστη. Πάντα έλεγε στους συνεργάτες του να δώσουν έμφαση στη λειτουργικότητα των μοναστηριών (τα οποία επί ημερών του αυξήθηκαν ή επεκτάθηκαν), ώστε οι μοναχοί απερίσπαστοι να αφοσιωθούν στον μοναχισμό και στη δύσκολη αποστολή της ιεραποστολικής διακονίας και προσευχής. Δεν είναι τυχαίο ότι ο μακαριστός Ιγνάτιος είχε πάντοτε ως πνευματικούς, μοναχούς. Αρχικά τον π. Δαμασκηνό Κατρακούλη, (ήταν ο κτίτωρ της γυναικείας Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Μακρινού Μεγάρων), απ΄ όπου καταγόταν ο Ποιμενάρχης, εν συνεχεία τον π. Γιάννη Καψάνη, προηγούμενο της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου του Αγίου Όρους και τα τελευταία χρόνια τον π. Ιγνάτιο Πούτο, αρχιμανδρίτη της μονής του Αγίου Βησσαρίωνα Δουσικού Τρικάλων.

Η ΝΕΟΛΑΙΑ

Η αγάπη του για τα παιδιά φάνηκε από τα πρώτα του χρόνια, στη γενέτειρά του στη Σαλαμίνα, όπου οργανώνει τα κατηχητικά, εκδίδει μαζί με νέα παιδιά το νεανικό περιοδικό «Το Τάλαντο», στο οποίο γράφει μικρά άρθρα, σχετικά με την καθημερινή ζωή στη γενέτειρά του και τον τρόπο ζωής των εκεί κατοικούντων, πιεζόμενος από τα παιδιά (όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου του «Σαν παραμύθι…» που εκδόθηκε το 2017, που περιλαμβάνει πολλά από αυτά τα άρθρα). Τέλος, οργανώνει πολλές προσκυνηματικές εκδρομές πότε με τα κατηχητικά και πότε με τις μοναχές από τη Φανερωμένη. Ανάλογη δράση αναπτύχθηκε και στη Μητρόπολη Λαρίσης, με την έκδοση επίσης του περιοδικού «Το τάλαντο», πρόσφατα του περιοδικού «Εύηχη Σάλπιγγα», ενώ οι χορωδίες, οι Σχολές Βυζαντινής Μουσικής και τα ψαλτήρια «πλημμύρισαν» από παιδικές φωνές.

*Υπενθυμίζεται ότι επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού Ποιμενάρχου της Μητροπόλεως Λαρίσης κυρού Ιγνατίου θα τελεσθεί, με εντολή του σεβ. τοποτηρητή Ιγνατίου, σήμερα Κυριακή σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας.

ΣΑΡΑΝΤΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟ

Καθημερινά τελείται στον Άγιο Αχίλλιο ιερό σαρανταλείτουργο (όρθρος, θεία λειτουργία και τρισάγιο) μέχρι το 40θήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Ποιμενάρχη μας, υπέρ αναπαύσεως της αρχιερατικής ψυχής του και καλούμε όσους αδερφούς μπορούν να έρχονται να ενώσουμε τις προσευχές μας στον Ύψιστο Θεό!

Γ. Ρούστας

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass