Ο «γλυπτός ποταμός της Λάρισας» εκπρόσωπος της Ελλάδας

ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Δημοσίευση: 30 Ιουν 2018 14:15

Με έργο του Δήμου Λαρισαίων “Κώδικες Νερού στο κέντρο της Πόλης, ο Γλυπτός Ποταμός της Λάρισας” εκπροσωπήθηκε η Ελλάδα στην 20ή Συνάντηση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για το Τοπίο "Φόρουμ Εθνικών Επιλογών του Βραβείου Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης" που διοργανώθηκε στο Daugavpils της Λετονίας από τις 19 έως τις 21 Ιουνίου.

Το Βραβείο Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης συγκεντρώνει τα υποδειγματικά επιτεύγματα των συμβαλλομένων κρατών στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο. Οι εργασίες αυτές προωθούν μέσα από τα παραδείγματα διαχείρισης του τοπίου την εδαφική διάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.

Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο αποτελεί σήμερα την πρώτη διεθνή συνθήκη που βασίζεται στην αρμονική ισορροπία μεταξύ των κοινωνικών αναγκών, την οικονομία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, αποκλειστικά αφιερωμένο στην ενίσχυση των τοπίων. Σκοπός της είναι η προώθηση της προστασίας, της διαχείρισης και του σχεδιασμού των ευρωπαϊκών τοπίων, καθώς και η οργάνωση της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα αυτό.

Το πεδίο εφαρμογής της είναι πολύ ευρύ, καλύπτει φυσικές, αστικές και περιαστικές περιοχές, είτε χερσαίες, είτε υδάτινες, είτε θαλάσσιες. Συνεπώς, η Σύμβαση δεν αφορά μόνο στα αξιοσημείωτα τοπία αλλά και τα τοπία της καθημερινής ζωής και τους υποβαθμισμένους χώρους. Το τοπίο αναγνωρίζεται τώρα ανεξάρτητα από την εξαιρετική αξία του, διότι όλες οι μορφές του καθορίζουν την ποιότητά του, τη ζωή των πολιτών και αξίζει να ληφθούν υπόψη στις πολιτικές τοπίου.

Δεκατρία σχέδια υποβλήθηκαν από τα συμβαλλόμενα κράτη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο στον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την ευκαιρία της 5ης Συνόδου 2016-2017 του Βραβείου Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2017, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με τον κανονισμό περί απονομής του Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης που προτάθηκε από την επιτροπή διαγωνισμού και τη διευθύνουσα Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης που είναι αρμόδια για την εφαρμογή του αποφάσισε:

- Να απονείμει το βραβείο Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για το Τοπίο, για την 5η Σύνοδο του Βραβείου 2016-2017 στη Λετονία με θέμα «Η αποκατάσταση του φρουρίου του Daugavpils» για την προστασία των πολιτιστικών και ιστορικών στοιχείων του, και στο Δημοτικό Συμβούλιο Daugavpils, Λετονία.

- Να αναγνωρίσει τη μεγάλη αξία καθενός από τα επιτεύγματα που παρουσιάστηκαν από 12 κράτη: Ελλάδα, Βέλγιο, Ιταλία, Νορβηγία, για την 5η Σύνοδο του Βραβείου Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης του 2016-2017 και να τα καταστήσει γνωστά στο ευρύ κοινό ως πηγή έμπνευσης.

Στη παρουσίαση της Ελλάδας συμμετείχαν ο μηχανικός χωροταξίας και Πολεοδομίας από τη Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Δρ Ανέστης Γουργιώτης, η γλύπτρια πολεοδομικού τοπίου μεγάλης κλίμακας Νέλλα Γκόλαντα, η αρχιτέκτων μηχανικός Msc και γενική διευθύντρια του Δήμου Λαρισαίων Ευαγγελία Γιοβρή και η αρχιτέκτων μηχανικός από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων Ειρήνη Σταθακοπούλου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass