Φρένο ΚΙΝ.ΑΛ. στην πολιτική «Συμπαράταξη παντού»

ΔΥΟ ΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 10 Ιουν 2018 22:20

Προβληματισμούς και ανησυχίες συνεχίζουν να προκαλούν τόσο στην παράταξη της πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων όσο και στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ τα όσα διημείφθησαν στην πρόσφατη Νομαρχιακή Συνέλευση του Κινήματος Αλλαγής αναφορικά με την προοπτική συνεργασιών ενόψει των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.

Η συνεργασία των δύο πολιτικών χώρων, όπως υποστηρίχθηκε στη διάρκεια της Νομαρχιακής Συνέλευσης παρουσία του νέου γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής Μανώλη Χριστοδουλάκη, όχι μόνο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη ιδιαίτερα στον Δήμο Λαρισαίων, αλλά αμφισβητείται τόσο έντονα, ώστε να διαμορφώνεται πολιτικά αρνητικό κλίμα χωρίς πάντως να αμφισβητείται το έργο της δημοτικής αρχής.

Το πολιτικά αρνητικό κλίμα στους κόλπους του Κινήματος Αλλαγής αποτελεί σοβαρό πλήγμα και πάντως ανασταλτικό παράγοντα στους σχεδιασμούς του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ να αναδείξει το εγχείρημα της Συμπαράταξης στον Δήμο Λαρισαίων «πολιτικό στοίχημα» του κυβερνώντος κόμματος στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στη Θεσσαλία, προωθώντας την πολιτική της συμπαράταξης τόσο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας όσο και στους υπόλοιπους περιφερειακούς δήμους τους τελευταίους μήνες.

Για την περίπτωση του Δήμου Λαρισαίων, αλλά και τις κινήσεις του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ για «συμπαράταξη παντού» ενημερώθηκε διεξοδικά τόσο ο κ. Χριστοδουλάκης στη Λάρισα όσο και ο γραμματέας του τομέα Αυτοδιοίκησης Άγγελος Τόλκας κατά την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ ανάλογο περιεχόμενο θα έχει και η συνάντηση του Γιώργου Καμίνη, που θα έχει την εποπτεία της προσπάθειας για τις αυτοδιοικητικές λίστες, με τον γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Στέλιο Τσιάκαλο την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Από τις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών, αλλά και από τις απόψεις που διατυπώθηκαν στην Νομαρχιακή Συνέλευση παρουσία πολλών στελεχών που συμμετέχουν στη Συμπαράταξη –Γιώργος Σούλτης, Δημ. Τάχος, Θ. Δαούλας- διαμορφώνονται δύο πολιτικές τάσεις στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής για τον χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Η πρώτη, που θεωρείται και ακραία, υποστηρίζει την ανάγκη αυτόνομης καθόδου του κόμματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές με δικούς του υποψήφιους απορρίπτοντας κατηγορηματικά τη λογική των συνεργασιών που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ ιδιαίτερα στη Θεσσαλία.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να αποτελέσει τον χώρο αποενοχοποίησης της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και των πολιτικών της, ούτε βέβαια το καθαρτήριο των ψεύτικων υποσχέσεών τους…», δήλωσε χαρακτηριστικά στην ομιλία του που ανήρτησε στη σελίδα του στο facebook ο Κώστας Σάββας, εκ των βασικών υποστηρικτών μαζί με τον εκπρόσωπο Τύπου Βασίλη Ραούλη της αυτόνομης καθόδου και της απόρριψης των συνεργασιών υπενθυμίζοντας και οι δύο ότι «το νομοσχέδιο Σκουρλέτη και η απλή αναλογική, όπως μέχρι τώρα διαφαίνεται πως θα ψηφιστεί μόνο για την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, καταρρίπτει λογικές συνεργασιών και συμπαρατάξεων τουλάχιστον προεκλογικά».

Η άποψη της αυτόνομης καθόδου στην αυτοδιοίκηση στηρίζεται και από την στάση της προέδρου Φώφης Γεννηματά που επέμεινε στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στη γραμμή της αυτονομίας στην κεντρική πολιτική σκηνή επικρίνοντας ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για «συντήρηση του μίζερου και διχαστικού «διπολισμού» στην πολιτική ζωή».

Η δεύτερη πολιτική τάση, μετριοπαθέστερη συγκριτικά με την προηγούμενη εξετάζει καταρχήν θετικά την προοπτική της συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ωστόσο να τη θεωρεί δεδομένη. «Να υπάρξει συνεργασία και συμπαράταξη, αλλά όχι με τους όρους που είχε επιτευχθεί στις προηγούμενες εκλογές στον Δήμο Λαρισαίων. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει, τότε μια ομάδα στελεχών προχώρησε τη συνεργασία παρότι επίσημα το κόμμα είχε κατεβάσει δικό του υποψήφιο, σήμερα το κόμμα θα αποφασίσει στη βάση συγκεκριμένων διαδικασιών και όλοι πρέπει να την ακολουθήσουν είτε αποφασιστεί η συνεργασία είτε απορριφθεί…», τόνιζε χαρακτηριστικά υποστηρικτής των συνεργασιών.

Μεταξύ των υποστηρικτών της μετριοπαθούς τάσης είναι και ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Στέλιος Τσιάκαλος, που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά καθώς, όπως υποστηρίζει, η όποια απόφαση θα εξαρτηθεί από μια σειρά πολιτικών γεγονότων, μεταξύ των οποίων ο νόμος Σκουρλέτη για την αυτοδιοίκηση, ο χρόνος διεξαγωγής και τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών και κυρίως η προοπτική διακυβέρνησης της χώρας μετά από αυτές με δεδομένο ότι αυτές θα γίνουν πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Με το εγχείρημα της Συμπαράταξης να τίθεται υπό αμφισβήτηση είτε περισσότερο είτε λιγότερο όχι για την προσφορά της στη διαχείριση του δήμου, αλλά για το πολιτικό της στίγμα είναι φυσικό να προκαλούνται ερωτηματικά για τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει μια πιθανή απόρριψη των συνεργασιών από το Κίνημα Αλλαγής τόσο για την τύχη του εγχειρήματος στις επόμενες εκλογές όσο και για τα στελέχη του που θα αποχωρήσουν από τη δημοτική παράταξη της πλειοψηφίας υπακούοντας στις αποφάσεις ή θα παραμείνουν στη δημοτική συμπαράταξη αγνοώντας τις κομματικές αποφάσεις και επιταγές.

Προς το παρόν πάντως τα τοπικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής στρέφονται στην ολοκλήρωση της οργανωτικής συγκρότησης του φορέα με τη συγκρότηση των Δημοτικών Οργανώσεων, προκειμένου να τεθεί το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα. Επισημαίνοντας σε κάθε κατεύθυνση και σε όλους τους τόνους ότι η στάση του κόμματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα διαμορφωθεί έγκαιρα και με δεδομένη την πρόθεση του Γιώργου Καμίνη να ετοιμάσει τα ψηφοδέλτια το ερχόμενο φθινόπωρο.

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass