ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΝΕΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 24ΩΡΑ

Επιχείρηση «άδεια σπίτια» στο Κουτσόχερο

Δημοσίευση: 16 Μαϊ 2018 22:00

Στη μεταφορά και άλλων προσφύγων στη Δομή του Κουτσοχέρου αφορούσε η επιχείρηση «άδεια σπίτια» που διεξήχθη προχθές υπό την επίβλεψη στελεχών του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και την επιτήρηση ισχυρών δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ..

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο – ακόμη και τα αμέσως επόμενα 24ωρα – της μεταφοράς νέων προσφύγων στον καταυλισμό του Κουτσοχέρου που αποτελεί μία από τις οργανωμένες δομές, με σκοπό την αποσυμφόρηση άλλων περιοχών της χώρας.

Σήμερα στη Δομή του Κουτσοχέρου και στους 323 προκατασκευασμένους οικίσκους φιλοξενούνται 792 πρόσφυγες, αριθμός πολύ μικρότερος της πραγματικής χωρητικότητας του καταυλισμού όπως και κάτω του αριθμού των προσφύγων (1.500) που «συμφωνήθηκε» μεταξύ της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Μεταν. Πολιτικής (επί υπουργίας Μουζάλα) και του Δήμου Λαρισαίων με αφορμή και το πρόγραμμα ESTIA της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τη φιλοξενία σε διαμερίσματα της Λάρισας.

Από νωρίς προχθές το πρωί και, υπό την επίβλεψη αστυνομικών δυνάμεων, στελέχη του Υπουργείου προχώρησαν σε ελέγχους σε προκάτ για να διασταυρώσουν τον αριθμό των ενοίκων ανά οικίσκο και κυρίως για να διαπιστώσουν εάν οι ένοικοι είναι αυτοί που όντως έπρεπε να βρίσκονται σε κάθε οικίσκο.

Αφού, σύμφωνα με μαρτυρίες, ορισμένοι πρόσφυγες χρησιμοποιούσαν αυθαίρετα διαφορετικούς οικίσκους από αυτούς που είχαν ορισθεί για τη φιλοξενία τους. Ακριβώς επειδή ο αριθμός των φιλοξενουμένων προσφύγων είναι μικρότερος της πραγματικής χωρητικότητας του καταυλισμού.

Όπως είναι γνωστό, ο πραγματικός αριθμός των προσφύγων αυξομειώνεται καθώς πρόκειται για ανοιχτή δομή φιλοξενίας και αρκετοί πρόσφυγες επιλέγουν να μετακινηθούν σε άλλες πόλεις είτε γιατί έχουν τη λανθασμένη εκτίμηση ότι θα βρεθούν πιο «κοντά» σε Υπηρεσίες για να εξετασθεί το αίτημά τους να μεταφερθούν σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, είτε γιατί κάποιοι – με το αζημίωτο – τους υπόσχονται ότι θα τους φυγαδεύουν στο εξωτερικό.

Στην πραγματικότητα η μετακίνηση προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει «παγώσει» με τον αριθμό των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα προσφύγων να αυξάνεται διαρκώς, ενώ έχει παγώσει, επίσης, η συμφωνία (σ.σ. που έχει υιοθετήσει η χώρα μας) μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.

Ετσι χιλιάδες πρόσφυγες εδώ και δύο χρόνια έχουν εγκλωβισθεί σε δομές της χώρας όπου είναι υπαρκτός ο κίνδυνος εκδήλωσης φαινομένων γκετοποίησης. Μοναδική θετική εξέλιξη αποτελεί το πρόγραμμα Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση – ESTIA.

Πρόγραμμα που ήδη έχει αναπτυχθεί και στη Λάρισα και προβλέπει τη φιλοξενία οικογενειών προσφύγων με παιδιά σε διαμερίσματα (με τη χρηματοδότηση της Ε.Ε.) με σκοπό τη βελτίωσης της καθημερινότητάς τους.

Να διευκρινισθεί εδώ ότι με την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της επιχείρησης του Δήμου Λαρισαίων (ΔΗΚΕΛ) και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τη φιλοξενία προσφύγων σε διαμερίσματα, από τον Δήμο Λαρισαίων είχε επισημανθεί η ανάγκη διατήρησης του αριθμού των προσφύγων στο Κουτσόχερο σε ένα «διαχειρήσιμο» επίπεδο.

«ΑΔΕΙΑ ΣΠΙΤΙΑ»

Τα αποτέλεσμα της προχθεσινής επιχείρησης στο Κουτσόχερο – όπου δεν απαιτήθηκε τελικά η επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. - ήταν να «εκκενωθούν» περισσότερα από 20 προκάτ σπίτια τα οποία θα αποδοθούν σε νέους πρόσφυγες.

ΝΕΑ ΠΡΟΚΑΤ

Να σημειωθεί ότι η φιλοξενία νέου αριθμού προσφύγων τα επόμενα 24ωρα στο Κουτσόχερο δεν συνδέεται με την απόφαση να τοποθετηθούν νέοι προκάτ οικίσκοι στη Δομή του Κουτσοχέρου. Ο αριθμός των νέων προκάτ θα κυμαίνεται από 30 έως 80, αλλά τα ακριβή μεγέθη όπως και το σχετικό χρονοδιάγραμμα θα αποσαφηνισθούν το επόμενο διάστημα.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass