ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ

Ενας σύμβουλος εργασίας για γυναίκες στη Λάρισα

• «Εξετάζουμε μαζί με τη γυναίκα εργασιακά θέματα ή και προβλήματα στην αναζήτηση εργασίας και διευκολύνουμε με σκοπό τη διαπραγμάτευση και διαχείρισή τους, ενδυναμώνοντάς τη να λάβει αποφάσεις», δηλώνει στην «Ε» η κοινωνική λειτουργός κ. Εύα Στάμου

Δημοσίευση: 12 Μαϊ 2018 22:24
Η κ. Εύα Στάμου,  κοινωνική λειτουργός Msc Η κ. Εύα Στάμου, κοινωνική λειτουργός Msc

Ένα σημαντικό στήριγμα στον καθημερινό αγώνα των γυναικών για εύρεση εργασίας, προσφέρεται δωρεάν στη Λάρισα.

Μπροστά στον κυκεώνα των προβλημάτων που δημιουργεί η ανεργία και κάτω από το βάρος των υποχρεώσεών τους, παράλληλα με τη σύγχυση που δημιουργεί η πίεση όλων αυτών στην καθημερινότητά τους, πολλές γυναίκες χρειάζονται καθοδήγηση για να καταφέρουν να μπουν στην αγορά εργασίας.
Αυτή τη βοήθεια τους την προσφέρει το Συμβουλευτικό Κέντρο Λάρισας, της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), που βρίσκεται στην οδό Γαληνού 4 (3ος όροφος). Για τις υπηρεσίες που παρέχει σε αυτόν τον τομέα, μας ενημερώνει η κ. Εύα Στάμου, κοινωνική λειτουργός Msc, του Κέντρου:
-Κυρία Στάμου, ποιες είναι οι υπηρεσίες που παρέχονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Λάρισας και πώς μπορούν οι γυναίκες να υποστηριχθούν εργασιακά;
* «Το Συμβουλευτικό Κέντρο Λάρισας, εντάσσεται στις υποστηρικτικές δομές του Δικτύου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ). Ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Δεκέμβριο του 2012 ΕΠ “Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013” και συνεχίζει τη λειτουργία του με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ/Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Θεσσαλίας 2014 -2020, υπό τη διοίκηση και την επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).
Παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες κοινωνικής, ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής στήριξης σε γυναίκες θύματα βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων και όποτε κρίνεται απαραίτητο, η παραπομπή τους σε αρμόδιους τοπικούς φορείς.
Η εργασιακή στήριξη αφορά σε μια υπηρεσία ανοιχτής πρόσβασης, την οποία μπορούν να ζητήσουν όσες γυναίκες επιθυμούν να λάβουν πληροφορίες ή και στήριξη για θέματα επαγγελματικής κατάρτισης, απασχόλησης, υποστηρικτικών υποδομών, σχετικών προγραμμάτων, αλλά και για θέματα αυτο-απασχόλησης ή και δημιουργίας επιχείρησης.
Η εργασιακή στήριξη γυναικών είναι η διαδικασία εκείνη με την οποία μια-ένας σύμβουλος, διερευνά και καταγράφει τα αιτήματα και τις ανάγκες μιας γυναίκας για απασχόληση. Συνεξετάζει μαζί της εργασιακά θέματα ή και προβλήματα στην αναζήτηση εργασίας και διευκολύνει με σκοπό τη διαπραγμάτευση και διαχείρισή τους, ενδυναμώνοντας τη γυναίκα να λάβει αποφάσεις και να ενεργήσει προς την κατεύθυνση αυτή.  Πρόκειται, δηλαδή, για μια οργανωμένη συμβουλευτική στήριξη με τη διάσταση του φύλου.
Στο πλαίσιο παροχής εργασιακής στήριξης, οι γυναίκες καλούνται να βελτιώσουν την εσωτερική τους οργάνωση, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να ενισχύσουν την ικανότητα συμμετοχής τους στο εργασιακό και ευρύτερο κοινωνικό γίγνεσθαι.  Επιπλέον, ο/η σύμβουλος καλείται να λειτουργήσει ανάλογα με τα όρια της συμβουλευόμενης, αλλά και τις διαθέσιμες επιλογές και την πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η συμβουλευόμενη στον τομέα της εργασίας, καθώς λαμβάνονται υπόψη και οι εξωτερικοί παράγοντες που επιδρούν στον εργασιακό-επαγγελματικό σχεδιασμό.
Το μοντέλο εργασιακής συμβουλευτικής περιλαμβάνει ενδεικτικά τα ακόλουθα:
-πληροφόρηση σε θέματα επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης, καθώς και ευκαιριών απασχόλησης,
-συμβουλευτική με χρήση συγκεκριμένων τεχνικών και εργαλείων,
-συμβουλευτική για αυτο-απασχόληση και δημιουργία επιχείρησης
-παρακολούθηση της πορείας των συμβουλευόμενων γυναικών».
-Πιο συγκεκριμένα τι μπορεί να περιμένει μια γυναίκα από τη συμβουλευτική στην απασχόληση; Βρίσκετε εργασία στις άνεργες γυναίκες;
* «Αρχικά, να αναφέρουμε τι δεν είναι η συμβουλευτική στην απασχόληση. Δεν είναι: α) απλή παροχή πληροφοριών, β) επιλογή γυναικών για τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας, γ) επιρροή ως προς τις στάσεις γυναικών ή δ) μια οποιαδήποτε απλή συνέντευξη.
Η εργασιακή στήριξη είναι εξατομικευμένη διαδικασία και πραγματοποιείται είτε σε ατομικό είτε και σε ομαδικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πλαίσιο ευελιξίας που προσαρμόζεται για να ανταποκρίνεται στα αιτήματα κάθε γυναίκας και στην εκάστοτε φάση της προσωπικής και επαγγελματικής της κατάστασης.
Διαμορφώνεται με βάση τις ανάγκες της κάθε γυναίκας και τους ανασταλτικούς παράγοντες που περιορίζουν την ένταξή της στην αγορά εργασίας, όπως πχ. τα αδύναμα σημεία στο επαγγελματικό προφίλ, ο φόβος και η έλλειψη κινήτρων, η μη αποτελεσματική μέθοδος αναζήτησης εργασίας, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η αδυναμία λήψης αποφάσεων, η έλλειψη εξειδικευμένης πληροφόρησης κ.ά.».
-Από την εμπειρία σας με τις γυναίκες που προσέρχονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο για υποστήριξη, τι παρατηρείτε όσον αφορά στις ανάγκες τους;
* «Οι ανάγκες των γυναικών που απευθύνονται στο Συμβουλευτικό μας Κέντρο είναι πολυδιάστατες και για τον λόγο αυτό, οι υπηρεσίες που παρέχονται στοχεύουν στην ενδυνάμωσή τους σε κοινωνικό, ψυχολογικό, νομικό αλλά και εργασιακό επίπεδο.
Τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας έχει επιφέρει σημαντική αύξηση στο ποσοστό της ανεργίας, από την οποία κατά κύριο λόγο έχει πληγεί ο γυναικείος πληθυσμός, αυξάνοντας την κατάσταση κοινωνικής τους ευπάθειας και απομόνωσης».
-Ποιο είναι το προφίλ των γυναικών που απευθύνονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Λάρισας;
* «Το προφίλ των γυναικών αφορά σε ενήλικες γυναίκες, ανεξαρτήτως εκπαιδευτικού επιπέδου και κοινωνικοοικονομικού στρώματος, που συνήθως υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις ή/και κακοποίηση».
Να σημειωθεί ότι οι ενδιαφερόμενες για εργασιακή στήριξη στο Συμβουλευτικό Κέντρο Λάρισας, μπορούν να επικοινωνήσουν με τα αρμόδια στελέχη του, είτε αυτοπροσώπως είτε τηλεφωνικά στο 2410-535840, από Δευτέρα έως Παρασκευή, τις ώρες 8.00-16.00.
Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass