ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΜΕ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Βάση δημιουργίας νέου πλαισίου λειτουργίας ο «Κλεισθένης Ι»

Δημοσίευση: 12 Μαϊ 2018 22:24

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τυρνάβου απασχόλησε το σχέδιο νόμου «Κλεισθένης Ι» με θέμα συζήτησης: «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Εμβάθυνση της Δημοκρατίας – Ενίσχυση της Συμμετοχής –

Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ

Πρόγραμμα “Κλεισθένης Ι”».

Στην προχθεσινοβραδινή του συνεδρίαση υπό την προεδρία του κ. Τάσου Ψύρρα και την παρουσία του δημαρχεύοντος – αντιδημάρχου κ. Χρήστου Τσιόπα, συζητήθηκε το θέμα με τους εκπροσώπους των παρατάξεων να αναπτύσσουν τις θέσεις και τις προτάσεις τους.

Διάσταση απόψεων υπήρξε στις προτάσεις της δημοτικής αρχής από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του κ. Νίκου Μαλάκου, ο οποίος ζήτησε στην παρέμβασή του να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Τάχθηκε υπέρ των ισχυρών πλειοψηφιών στην Τ.Α., προς όφελος των δημοτών «για να μην δημιουργηθεί και στην Τ.Α. το πολιτικό χάος και το όργιο των δοσοληψιών που υπάρχει στην κεντρική κυβέρνηση».

Από την πλευρά της «Δράσης Πολιτών» ο επικεφαλής κ. Στέλιος Ροντούλης σημείωσε: Η «Δράση Πολιτών» θεωρεί τον «Κλεισθένη Ι» ως έναν μηχανισμό βραχυκύκλωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν είναι μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση, αλλά ένα συνονθύλευμα ρυθμίσεων που νομοτελειακά θα απορρυθμίσει πλήρως τους ΟΤΑ και θα υποσκάψει κάθε αναπτυξιακή δυναμική των τοπικών κοινωνιών.

Ιδιαίτερα η ρύθμιση της απλής αναλογικής θα διαλύσει την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ και θα «μπαχαλοποιήσει» την Τοπική Αυτοδιοίκηση με την πλήρη αταξία που θα επιφέρει. Ουσιαστικά θα επικρατήσει ένα πνεύμα διάχυσης ευθυνών στα Δημοτικά Συμβούλια, το οποίο με τη σειρά του θα οδηγήσει σε ανυπαρξία κάθε υπευθύνου, ενώ οι κάθε είδους συναλλαγές θα δίνουν και θα παίρνουν κάτω από το τραπέζι.

Επιπροσθέτως, μάλιστα, η εξάμηνη παράταση που δίνεται στις σημερινές δημοτικές αρχές είναι παράνομη και αντισυνταγματική. Ο πολίτης ψήφισε τις υπάρχουσες δημοτικές αρχές για πέντε χρόνια και αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει ο κοινός νομοθέτης, παραβιάζοντας κατάφωρα το άρθρο 102 του Συντάγματος.

Εν κατακλείδι, η Κυβέρνηση με το προωθούμενο νομοσχέδιο προσπαθεί να αλώσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα σε συνθήκες χάους και να αλλοιώσει με αθρόες ελληνοποιήσεις αλλοδαπών το εκλογικό σώμα, για να εξισορροπήσει την απώλεια των ψήφων που αναπόφευκτα θα υποστεί λόγω της αλλοπρόσαλλης πολιτικής της στα εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα».

Από την πλευρά της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Τυρνάβου κατέθεσε ολοκληρωμένη διαφορετική πρόταση σημειώνοντας ότι: Με αυτές τις νέες ρυθμίσεις ενσωματώνονται παλαιότερα σχέδια όπως «Καποδίστριας» και «Καλλικράτης» και ταυτόχρονα γίνονται νέες προσαρμογές ώστε να απαντούν στις ανάγκες της επανάκαμψης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων ντόπιων και ξένων και της αναμόρφωσης του αστικού συστήματος.

Το σύνολο των κομμάτων διαχειρίστηκαν σε πλήρη σύμπνοια την ίδια πολιτική. Υλοποίησαν την πολιτική επιβολής φόρων, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της εμπορευματοποίησης κοινωνικών τομέων, αποδέχθηκαν την περιστολή της κρατικής χρηματοδότησης, τη διεύρυνση της ανταπόδοσης και της διασύνδεσης των τοπικών οργάνων με επιχειρήσεις και επιδιώξεις τους.

Κανένα ενδοιασμό δεν είχαν για να συνευρεθούν Περιφέρειες και Δήμοι που κάνουν «αντιπολίτευση», μαζί με την κυβέρνηση στα «αναπτυξιακά συνέδρια». Διαγκωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα σηκώσει ψηλότερα τη σημαία «της αποκέντρωσης και της επιχειρηματικότητας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι παρατάξεις (πλην Μαλάκου) καθώς και οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι ψήφισαν υπέρ της απλής αναλογικής, ενώ ομόφωνα εκφράστηκε η αντίθεση του σώματος στο να ενταχθούν οι υπηρεσίες πρασίνου στις ανταποδοτικές υπηρεσίες.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Στο τέλος της συνεδρίασης κατά πλειοψηφία εκδόθηκε το εξής ψήφισμα:

 «Είναι θετικό το ότι μετά από πολύ καιρό επιχειρείται μία γενναία τομή στην αυτοδιοίκηση με την κατάθεση του νομοσχεδίου από την κυβέρνηση, τη διαβούλευση που θα ακολουθήσει και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που θα νομοθετηθούν.

Με το νομοσχέδιο εισάγονται νέες αντιλήψεις, όπως ο εκδημοκρατισμός του τρόπου εκλογής των αιρετών. Η απλή αναλογική πέρα από το αξιακό φορτίο ως δίκαιο εκλογικό σύστημα δημιουργεί νέα δεδομένα. Προκύπτει η ανάγκη να διατυπωθούν οι συντελεστές βαρύτητας για κάθε παράγοντα κατανομής των ΚΑΠ.

Παράλληλα θα πρέπει να συνδυαστεί με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν την ενίσχυση των αναπτυξιακών δράσεων του Δήμου.

Αποτιμάται θετικά η μετατροπή της άρνησης ψήφου και της λευκής ψήφου σε ουδέτερες από αρνητικές ως προς το τελικό αποτέλεσμα κάθε ψηφοφορίας, η αποσύνδεση των τοπικών συμβουλίων από τις δημοτικές παρατάξεις, η ενίσχυση της διαβούλευσης σε τοπικό επίπεδο.

Υπάρχουν θέματα, όπως η κατάρτιση του προϋπολογισμού, τα οποία θέλουν περισσότερη διερεύνηση για τη διαμόρφωση τελικής πρότασης.

Απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε μέτρο που μπορεί να προκαλέσει επιπλέον οικονομική επιβάρυνση στους κατοίκους. Σε αυτό το πλαίσιο εκφράζουμε επιφυλάξεις για την ένταξη των υπηρεσιών πρασίνου στις ανταποδοτικές υπηρεσίες.

Θεωρούμε πως το νομοσχέδιο κινείται σε κατεύθυνση θετικής προσέγγισης πολλών θεμάτων και αποτελεί βάση δημιουργίας νέου πλαισίου λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αυτό που χρειάζεται η Τ.Α. είναι να συμβάλουν όλοι και κυρίως οι άνθρωποι και οι θεσμοί της στη διαδικασία ενίσχυσης της αυτοτέλειάς της και όχι την πρόσκαιρη αρνητική και καταγγελτική τους στάση».

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε)

Του Κώστα Τσόλα

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass