ΑΠΟ ΤΙΣ 519 ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις «Γαλάζιες Σημαίες» στα Μεσάγγαλα

*Καμία όμως στον Δήμο Αγιάς * Γκουντάρας: «Οι ιδιώτες γύρισαν την πλάτη»

Δημοσίευση: 11 Μαϊ 2018 15:50

Τρεις «Γαλάζιες Σημαίες», όλες στα παράλια του Δήμου Τεμπών στα Μεσάγγαλα διαθέτει ο νομός Λάρισας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του διεθνούς αντίστοιχου προγράμματος.

Η Ελλάδα με 519 βραβευμένες ακτές, κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 12% των συνολικών βραβεύσεων. Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 89 σημαίες, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.687 ακτές, 679 μαρίνες και 55 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο.

Η ετήσια αναγγελία των βραβεύσεων του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», έλαβε χώρα στο Παράλιο Άστρος, παρουσία πολλών εκπροσώπων της πολιτείας και κλαδικών φορέων του τουρισμού.

Η «Γαλάζια Σημαία», σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (38 για τις μαρίνες και 51 κριτήρια για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Έως και πρότινος από τον νομό Λάρισας, «Γαλάζιες Σημαίες» κέρδιζαν και ακτές από το Δήμο Αγιάς. Κάτι που δεν συμβαίνει πλέον. Ο λόγος σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγιάς κ. Αντώνη Γκουντάρα είναι διπλός. Πρώτον το γεγονός πως δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα επί της ουσίας και δεύτερον το οικονομικό για το οποίο επιλέγουν οι ιδιώτες να μην επιβαρυνθούν επιπλέον. «Η διαδικασία στοιχίζει από 600 έως και 1000 ευρώ. Η Γαλάζια Σημαία είναι κάτι που αφορά τόσο στους δήμους όσο και τους ιδιώτες. Όμως το κύριο βάρος πέφτει στους ιδιώτες που δεν θέλουν άλλο να επιβαρυνθούν. Ο λόγος που το κάνουν αυτό είναι γιατί θεωρούν πως υπάρχουν μόνο παράλογες απαιτήσεις που επί της ουσίας δεν φέρνουν κάτι πίσω», λέει και προσθέτει καταλήγοντας: «έχουν γυρίσει την πλάτη τους».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass