Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

«Εκλογές το 2019 με ένα δίλημμα…»

* Μίλησε για την πορεία της οικονομίας, το ΔΝΤ που ακόμα δεν έφυγε αλλά μπορεί να ξανάρθει με μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση και την αξιοπιστία των ΜΜΕ

Δημοσίευση: 11 Μαϊ 2018 22:18

Απόλυτα βέβαιος για το γεγονός πως οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν το 2019, εμφανίστηκε χθες στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Στέλιος Κούλογλου ο οποίος απόψε θα παρουσιάσει ταινία και βιβλίο του σε ειδική εκδήλωση.

Ο δημοσιογράφος, που πλέον μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Ελλάδας και Βελγίου, ξεκαθάρισε πως σε εκείνες τις εκλογές οι Έλληνες ψηφοφόροι θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα κύριο δίλημμα: Θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε αυτούς που έβγαλαν τη χώρα από αυτήν την περιπέτεια ή αυτούς που την έμπλεξαν σε εκείνη.

Ο κ. Κούλογλου στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, αναφέρθηκε στο ΔΝΤ για το οποίο τόνισε πως θα είναι καλύτερα αν φύγει γιατί όπου έχει πάει έχει προκαλέσει την καταστροφή. Βέβαια υπογράμμισε πως όπως επιστρέφει στην Αργεντινή, το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην Ελλάδα αν επιστρέψουμε σε μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση. Τέλος αναφέρθηκε και στην αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα των ΜΜΕ που επηρεάστηκαν άμεσα και έντονα από την οικονομική κρίση.

*Για το ζήτημα της οικονομίας και αν θα είναι αδέσμευτη πραγματικά, είπε: «Από αυτό που μας κρατούσαν τώρα, είναι το ζήτημα των δόσεων. Εάν δεν κάναμε αυτό που μας έλεγαν, δεν θα έδιναν τη δόση. Εάν κλείσουν τα μνημόνια και η Ελλάδα βγει στις αγορές κανονικά και με καλά επιτόκια, τότε το βασικό όπλο των δανειστών θα αχρηστευτεί. Από αυτήν την άποψη έχουμε όλα τα περιθώρια, αν η οικονομία πάει καλά, να πάρουμε μέτρα που να βοηθήσουνε την αναθέρμανση της οικονομίας. Ήδη η οικονομία δείχνει να πηγαίνει λίγο καλύτερα. Είναι προφανές όμως ότι αυτό δεν έχει γίνει αντιληπτό στις τσέπες των πολιτών. Όπως δείχνει και η εμπειρία άλλων χωρών, πως όταν φύγει αυτή η θηλιά μπορούμε να μπούμε σε μια τέτοια πορεία».

*Για το γεγονός πως η Αργεντινή προσφεύγει εκ νέου στο ΔΝΤ και σχολιάζοντας πόσο πιθανό είναι να συμβεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα ανέφερε: «Εάν έρθει στην εξουσία μια αχαλίνωτη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση το θεωρώ σχεδόν σίγουρο. Είναι θέμα πολιτικής. Το γεγονός πως έπεσε ξανά στα νύχια αυτά η Αργεντινή έχει να κάνει με το γεγονός πως εφαρμόστηκε εκεί η πιο ακραία εκδοχή του νεοφιλελευθερισμού. Όπως και τότε που μπήκε για πρώτη φορά. Ακραίων ιδιωτικοποιήσεων και νεοφιλελευθερισμού. Αυτά οδήγησαν στην πρώτη χρεοκοπία.

Εδώ αν διακοπούν όλα αυτά από μια νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που θα διαλύσει όλες τις εργασιακές σχέσεις και θα κάνει μεγάλες απολύσεις στο δημόσιο, θα καταργήσει το ωράριο όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Μητσοτάκης, θεωρώ πως υπάρχει σοβαρή περίπτωση να γυρίσουμε πίσω. Το δίλημμα που θα τεθεί στις επόμενες εκλογές το 2019 είναι αυτό. Εάν οι πολίτες θα εμπιστευτούν μια κυβέρνηση που τους έβγαλε από την περιπέτεια ή θα παραδώσει την εξουσία σε αυτούς που την έριξαν σε αυτήν την περιπέτεια και που δεν έχουν αλλάξει και προτείνουν τις ίδιες πολιτικές».

*Στο ερώτημα αν θα φύγει το ΔΝΤ ή όχι απάντησε: «Δεν ξέρουμε αν θα φύγει. Εξαρτάται από τις ρυθμίσεις που θα γίνουν για το χρέος και από άλλα πολιτικά παιχνίδια που κυρίως έχουν να κάνουν με την εσωτερική πολιτική σκηνή της Γερμανίας.

Εάν το ΔΝΤ αποφασίσει να φύγει, τότε σαφέστατα υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια διαπραγμάτευσης των μέτρων που έχουν προαποφασιστεί για το 2019 και 2020.

Το ΔΝΤ κακώς ήρθε στην Ευρώπη. Όπου πήγε έχει προκαλέσει καταστροφές και δυστυχία. Τώρα που ξαναπήγε στην Αργεντινή πρέπει να ευχηθούμε στους Αργεντίνους καλό κουράγιο. Έτσι μας είχε υποσχεθεί ο Όλι Ρεν. Η Ευρώπη μπορεί να τα καταφέρει και χωρίς αυτό».

*Για το κύριο πρόβλημα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με το εκλογικό σώμα τόνισε «πως είναι το γεγονός πως η κυβέρνηση αναγκάστηκε να οδηγήσει σε πολιτικές λιτότητας. Οποιαδήποτε κυβέρνηση το κάνει αυτό δεν είναι δημοφιλής. Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επεδίωξε και όπου μπόρεσε τα κατάφερε με το λιγότερο πολιτικό κόστος, για τον περισσότερο κόσμο δεν αρκεί. Βλέπει, αναγνωρίζει αλλά δεν αρκεί αυτό. Ο κόσμος κρίνει με βάση την τσέπη του. Από αυτήν την άποψη δυσανασχετεί. Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η κατάσταση αν δεν είχε υπάρξει ο ΣΥΡΙΖΑ».

*Φυσικά αναφέρθηκε και στην αντικειμενικότητα των ελληνικών ΜΜΕ σε σχέση με την οικονομική κρίση λέγοντας: «Τα ελληνικά ΜΜΕ έχασαν την είδηση του αιώνα. Πώς η χώρα χρεοκοπούσε. Ενώ τα δείγματα πως πάμε από το κακό στο χειρότερο ελάχιστοι το κατάλαβαν. Ο Σημίτης το είχε πει το Φθινόπωρο του 2008 αλλά κανένας δεν διερωτήθηκε για ποιον λόγο και ούτε θέλησε να διερευνήσει το θέμα. Από κει και πέρα η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την κρίση έχουμε μια πολύπλευρη κρίση στα ΜΜΕ. Υπάρχουν πολλοί καλοί δημοσιογράφοι αλλά έχουν μεγάλους περιορισμούς. Έχουμε μπει σε έναν φαύλο κύκλο. Η έλλειψη αξιοπιστίας φέρνει χαμηλότερες κυκλοφορίες, επισκεψιμότητες, τηλεθεάσεις και λοιπά. Αυτά με τη σειρά τους πάλι τροφοδοτούν μια οικονομική κρίση που κάνουν τα νέα ακόμα πιο εξαρτημένα από τα οικονομικά συμφέροντα και τους δημοσιογράφους λιγότερο ελεύθερους να κάνουν τη δουλειά τους», κατέληξε.

Νωρίτερα είχε συνάντηση με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία του κόμματος.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass