ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ Η ΛΗΞΗ ΤΟΥ Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

«Οι ήρωες πολεμούν σαν Ελληνες»

* Δοξολογία και καταθέσεις στεφάνων στο Ηρώο στο Φρούριο

Δημοσίευση: 10 Μαϊ 2018 22:28

Κορυφαίες πράξεις ηρωισμού των Ελλήνων, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τιμήθηκαν χθες, κατά την επετειακή εκδήλωση που οργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη λήξη του πολέμου.

Η Λάρισα, πιστή στο χρέος της ανθρωπότητας, να μην ξεχάσει τον αιματηρό καταστροφικό πόλεμο, όπου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 60 εκατομμύρια άνθρωποι, τίμησε τους πεσόντες, με δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Αχιλλίου, επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων στο Ηρώο στο Φρούριο.

Σημαντικές μάχες και γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη χώρα μας στη διάρκεια του πολέμου, έφερε στο φως ο εκπαιδευτικός κ. Βασίλης Σίμος, κατά την ομιλία του στον ιερό ναό του Αγίου Αχιλλίου.

«Οι Έλληνες μαχητές με το άκαμπτο φρόνημά τους απέσπασαν τον θαυμασμό των Συμμάχων έτσι ώστε ο Τσώρτσιλ να αναφωνήσει: Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες», τόνισε ο κ. Σίμος, εστιάζοντας κυρίως στη συμμετοχή των Ελλήνων στον αγώνα αντίστασης κατά των κατακτητών και αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Οι Έλληνες θα συμμετάσχουν στον πόλεμο αυτό, αποκρούοντας την ιταλική επίθεση αρχικά, η οποία εκδηλώθηκε απρόκλητα στις 28 Οκτωβρίου 1940 και σημειώνοντας εντυπωσιακές νίκες κατά των εισβολέων και σ' αυτήν την Αλβανία, έως την άνοιξη του 1941. Στις δυνάμεις του Άξονα θα αντισταθεί ηρωικά η χώρα μας με τη φοβερή «μάχη της Κρήτης», το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου 1941.

Η αντίσταση που συνάντησε ο Χίτλερ επί ελληνικού εδάφους τον υποχρέωσε να καθυστερήσει το σχέδιο «Μπαρμπαρόσα» κατά της Σοβιετικής Ένωσης.

Κορυφαίοι διανοούμενοι υπαρξιστές, ο Αλμπέρ Καμύ και ο Ζαν Πωλ Σαρτρ, εξεδήλωσαν φανερά τον θαυμασμό τους για τον ηρωική ομόψυχη αντίσταση του ελληνικού λαού που κορυφώθηκε με την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου το 1942 από τις αντιστασιακές οργανώσεις του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ με αρχηγούς τον Άρη Βελουχιώτη και τον Ναπολέοντα Ζέρβα.

Οι Έλληνες, έδωσαν, την απάντηση που επέβαλλαν τριών χιλιάδων ετών παραδόσεις, χαραγμένες στην ψυχή μας, αλλά και γραμμένες στην τελευταία γωνία της ιερής μας γης, με το αίμα των μεγαλύτερων ηρώων της ανθρώπινης ιστορίας. Οι ηρωικές πράξεις αυτού του νέου αγώνα προς τους κατακτητές είναι αμέτρητες. Ποια πράξη να συμπεριλάβει κανείς στον μακρύ κατάλογο των μαρτύρων; Την υποστολή της γερμανικής σημαίας από τον Μανώλη Γλέζο και τον Απόστολο Σάντα; Την οργάνωση της αντίστασης στα βουνά της Πίνδου; Τους σαλταδόρους της Αθήνας; Τις εκτελέσεις της Καισαριανής; Και ο κατάλογος μακραίνει… και η Ελλάδα ξανά προς τη Δόξα τραβά».

Στο Ηρώο κατέθεσαν στεφάνια εκπρόσωποι του Στρατού και του ΑΤΑ, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γ Λαδόπουλος, εκπρόσωπος του δημάρχου Λαρισαίων, ο αντιδήμαρχος κ. Π. Σάπκας, εκπρόσωπος του Περιφερειακού διευθυντή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας κ. Δημ. Παπαποστόλου και εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης ν. Λάρισας (ΠΟΑΕΑ). Την εκδήλωση πλαισίωσε η μπάντα της 1ης Στρατιάς.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass