ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ, ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ... ΔΩΡΕΑΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ «ΑΣΦΑΛΙΣΗ» ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Σεκιουριτο-πόλεμος για τη φύλαξη δομών του Δήμου Λάρισας

* "Μάχες" εταιρειών φύλαξης για ένα δημόσιο έργο, προσφέροντας δωρεάν προσωπική εργασία ακόμη και χωρίς κέρδος! * Τι λένε στην "Ε" Απ. Καλογιάννης και Ρένα Καραλαριώτου για τις απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες «σεκιούριτι»

Δημοσίευση: 02 Μαϊ 2018 10:23

Ένας ακήρυχτος, αλλά «σκληρός» πόλεμος μεταξύ εταιρειών φύλαξης, μαίνεται εδώ και μερικά χρόνια στη Λάρισα. Αναζωπυρώνεται σχεδόν κάθε φορά που προκηρύσσεται από τον Δήμο Λαρισαίων (ή άλλους φορείς του δημοσίου) η φύλαξη μιας δομής ή ενός χώρου. Φύλαξη η οποία ανατίθεται άλλοτε με μειοδοτικό διαγωνισμό, συχνά όμως με απευθείας ανάθεση. Και μάλιστα στην ίδια εταιρεία!

Η αδυσώπητη αυτή «μάχη» περιλαμβάνει καταγγελίες, ενστάσεις, αλλά και προσφορές που προκαλούν ερωτήματα, καθώς κινούνται ή πέφτουν ακόμη και κάτω του ελάχιστου εργοδοτικού κόστους. Με πολλούς να αναρωτιούνται: πώς και γιατί εταιρείες «σεκιούριτι» διεκδικούν και παίρνουν έργα, όχι μόνο χωρίς να κερδίζουν, αλλά φτάνοντας στο σημείο να προσφέρουν -οι ιδιοκτήτες τους- δωρεάν εργασία!

Τα ερωτήματα για ακολουθούμενες πρακτικές από τον Δήμο Λαρισαίων διατυπώθηκαν πρόσφατα στο δημοτικό συμβούλιο, από την επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, η οποία κατήγγειλε ότι σε αρκετές περιπτώσεις το έργο της φύλαξης -ή παράτασης φύλαξης- έχει δοθεί με απευθείας ανάθεση στην ίδια πάντα εταιρεία "σεκιούριτι". Σύμφωνα με την κ. Καραλαριώτου αλλά και στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση της «Ε», από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως και τον Δεκέμβριο του 2017, η δημοτική αρχή έχει αναθέσει τη φύλαξη δομών και υπηρεσιών (όπως είναι το παζάρι, το παραδοσιακό χωριό, το κέντρο αστέγων και κακοποιημένων γυναικών, το Φρούριο και το Αισθητικό Άλσος) στην ίδια εταιρεία, σε 13 περιπτώσεις με απευθείας ανάθεση και σε άλλες δύο μετά από διαγωνισμό.

Από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή αντιτείνει, αφενός μεν ότι ο αριθμός αυτός δεν είναι μεγάλος για ένα χρονικό διάστημα 4 ετών, ενώ ορισμένες από αυτές τις αναθέσεις έχουν τον χαρακτήρα του επείγοντος, αφετέρου δε ότι το έργο ανατίθεται, σε κάθε περίπτωση, με νόμιμο τρόπο, με δημόσια δηλαδή πρόσκληση ενδιαφέροντος η οποία δημοσιεύεται στο site του Δήμου. Δηλώνεται μάλιστα ότι είναι η πρώτη φορά που γίνονται ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί για υπηρεσίες φύλαξης.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Από την εξέταση στοιχείων, που έχει στην κατοχή της η «Ε», προκύπτει μια σειρά ερωτημάτων: πολιτικών, οικονομικών και νομικών.

- Τα πολιτικά: Αφορούν στη δημοτική αρχή κι έχουν να κάνουν με τη –σχεδόν- κατ΄ αποκλειστικότητα χρήση μιας και συγκεκριμένης εταιρείας, της «Power Security», σε ό,τι αφορά στη φύλαξη χώρων και δομών του Δήμου.

Το θέμα έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στη «Διαύγεια» και έχει στη διάθεσή της η «Ε», οι αναθέσεις αυτές εκκινούν το 2014 και συνεχίζονται τα επόμενα τρία χρόνια, είτε πρόκειται για απευθείας αναθέσεις που αφορούν σε μεμονωμένες υπηρεσίες φύλαξης, είτε για διαγωνισμούς, με σκοπό τη φύλαξη συνολικά δομών του Δήμου.

Μόλις στις αρχές του προηγούμενου μήνα κατακυρώθηκε ένας ακόμη διαγωνισμός για αρκετές από τις δομές του Δήμου (Κολυμβητήριο Ν. Πολιτείας, Ξενώνας Γυναικών, Υπνωτήριο Αστέγων, Μαγειρεία και Αισθητικό Άλσος) υπέρ της ίδιας εταιρείας «σεκιούριτι», η οποία προσέφερε τη δεύτερη καλύτερη προσφορά ύψους 150.000 ευρώ περίπου (με ΦΠΑ), καθώς η αμέσως καλύτερη προσφορά εκρίθη ότι δεν κάλυπτε πλήρως τις απαιτούμενες ώρες φύλαξης. Απόφαση την οποία η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έκρινε νόμιμη.

Στον χορό των καταγγελιών που έχουν εκτοξευθεί και εγγράφως, πρωτοστατεί εταιρεία του χώρου, η «Νanisecurity», η οποία –μεταξύ άλλων- καταγγέλλει επαγγελματική σχέση αντιδημάρχου με φοροτεχνικό ανταγωνίστριας εταιρείας.

ΧΩΡΙΣ ΚΕΡΔΟΣ

- Τα οικονομικά, έχουν να κάνουν με την παροχή δωρεάν υπηρεσιών ακόμη και κάτω του κόστους! Όταν εταιρείες διεκδικούν και κερδίζουν διαγωνισμούς, ανατρέποντας θεμελιώδη αρχή του καπιταλισμού, χωρίς δηλαδή να βγάζουν... κέρδος, τότε κάτι συμβαίνει.

Χαρακτηριστική η περίπτωση εντάλματος πληρωμής που ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου επέστρεψε στον Δήμο Λαρισαίων για υπηρεσίες φύλαξης που ανατέθηκαν σε εταιρεία φύλαξης (σ.σ.: αφορούσε τη φύλαξη του Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών το 2016), καθώς υπολόγιζε εργολαβικό κέρδος μόλις 0,90 ευρώ για περίοδο φύλαξης 9 μηνών!

Παράδειγμα που κάθε άλλο παρά μεμονωμένο είναι, αφού σε άλλη περίπτωση φύλαξης το εργολαβικό κέρδος ανταγωνίστριας εταιρείας ανέρχεται σε μόλις 1 λεπτό ανά μήνα!

Στις αιτιολογήσεις που δίδουν οι επικεφαλής των εταιρειών αυτών διατείνονται ότι κερδίζουν από ...το άυλο όπως φήμη, διαφήμιση, διατήρηση θέσεων εργασίας κ.λπ. Και ότι το πραγματικό κέρδος έρχεται από τις ιδιωτικές υπηρεσίες φύλαξης (σ.σ.: λες και οι ιδιώτες δεν αποφασίζουν με βάση το δικό τους οικονομικό συμφέρον), ενώ οι δημόσιες και δημοτικές, αναλαμβάνονται συνήθως για τους λόγους που προαναφέραμε και τη "συντήρηση" των θέσεων εργασίας.

Η ΑΝΕΞΟΔΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

- Τα νομικά θέματα προκύπτουν από το γεγονός ότι ιδιοκτήτες εταιρειών σεκιούριτι «χτυπούν» και παίρνουν έργα φύλαξης προσφέροντας «προσωπική –και δωρεάν- εργασία». Πράγματι σε διαγωνισμούς, εμφανίζονται να δηλώνουν την κάλυψη ωρών φύλαξης ή αντικατάστασης φυλάκων στις περιπτώσεις π.χ. των αδειών τους, οι ίδιοι οι εργοδότες τους, χωρίς μάλιστα να αποτιμούν την εργασία και να τη «χρεώνουν» στην προσφορά!

Εδώ προκύπτει ένα ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού, ενώ υπάρχει και νομικό κενό, καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί νομικά αν επιτρέπεται αυτού του είδους η εργασία.

Μάλιστα επί του θέματος υπάρχουν αντικρουόμενες νομικές απόψεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

-Αφενός, δύο γνωμοδοτήσεις νομικών του Δήμου Λαρισαίων (νομικού συμβούλου και ανεξάρτητου νομικού), οι οποίες κατατείνουν στο συμπέρασμα, ότι "ο μοναδικός εταίρος μιας εταιρείας, εφόσον διαθέτει την απαιτούμενη άδεια, μπορεί να παρέχει αμισθί υπηρεσίες φύλαξης", ενώ "δεν υπάγεται και στην ασφάλιση του ΙΚΑ". Μάλιστα η ίδια γνωμοδότηση αναφέρει ότι "ορθά δεν υπολογίζεται η δωρεάν αυτή εργασία στο μισθολογικό κόστος των υπαλλήλων της εταιρείας"...

-Αφετέρου, η εταιρεία φύλαξης "Nanisecuriti", επικαλείται απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Πειραιά (35/2011) η οποία αναφέρεται στο θέμα της "δωρεάν" εργασίας, αλλά και νομολογία τμήματος του ΣτΕ, σύμφωνα με τα οποία η προσφορά δωρεάν εργασίας θα πρέπει να αποτιμάται σε χρήμα (κατά την υποβολή των οικονομικών προσφορών). Κι αυτό για να μην νοθεύεται ο ανταγωνισμός.

Μάλιστα, βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας (αρ. 41/2017), υπάλληλοι του Τελωνείου Λάρισας παραπέμπονται σε δίκη για παράβαση καθήκοντος, μεταξύ των άλλων κατηγοριών και διότι ως μέλη επιτροπής διαγωνισμού για τη φύλαξη χώρου δεν καθόρισαν το ελάχιστο νόμιμο εργοδοτικό κόστος προκειμένου να το συγκρίνουν με τις προσφορές των διαγωνιζόμενων εταιρειών. Έτσι απλά, αποδέχτηκαν ως νόμιμη την κατώτερη προσφορά...

Πρέπει εδώ να υπογραμμιστεί ότι για ανάλογη περίπτωση φύλαξης των εγκαταστάσεων και δομών της λίμνης Κάρλας μετά και από γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της, η Περιφέρεια Θεσσαλίας ακύρωσε –και επαναπροκήρυξε- διαγωνισμό στον οποίο είχε μετάσχει η ίδια εταιρεία φύλαξης με παροχή δωρεάν εργασίας. Η νομική σύμβουλος γνωμοδότησε ότι έτσι "δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού" καθώς και ότι ο όρος περί "επιτρεπτής παροχής ανέξοδου εργασίας σε διακήρυξη είναι μη σύννομος".

Πάντως επί του συγκεκριμένου ζητήματος δεν υπάρχει απόφαση δικαστηρίου, που να συνιστά δεδικασμένο.

                                                                                                           Δ. Χατζ.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΣΤΗΝ «Ε»:

Ολα νόμιμα και με διαφάνεια. Ελάχιστες οι αναθέσεις

Η «Ε» απευθύνθηκε στον δήμαρχο Λαρισαίων στον οποίο έθεσε υπόψη τις καταγγελίες για το θέμα των αναθέσεων και την ανάληψη υπηρεσιών φύλαξης με προσφορές που κινούνται κάτω από το μισθολογικό κόστος «χάρη» στην προσφορά δωρεάν εργασίας από τον ιδιοκτήτη της εταιρείας φύλαξης.

Ο κ. Καλογιάννης ανέφερε ευθύς εξ αρχής ότι διεξάγεται ένας λυσσαλέος πόλεμος μεταξύ εταιρειών «σεκιούριτι» με στόχο «δουλειές» στον Δήμο Λαρισαίων.

Όσον αφορά στις απευθείας αναθέσεις, εξήγησε ότι ο νόμος δίνει τη δυνατότητα αυτή όταν αφορά έργο κάτω των 20.000 ευρώ. Ο Δήμος τη χρησιμοποίησε για περιπτώσεις με επείγοντα χαρακτήρα (π.χ. για τη φύλαξη στο Φρούριο ή το Αισθητικό Άλσος, μετά από επιθέσεις βανδαλισμών), αλλά και επειδή δεν διαθέτει μόνιμο προσωπικό για τέτοιες υπηρεσίες. Σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχουν μόλις 13 τέτοιες αναθέσεις σε περίοδο 4 ετών, εκ των οποίων οι 2 αφορούν σε έκτακτα γεγονότα, ενώ για άλλες 2 υποθέσεις (σ.σ.: αφορούσαν στη φύλαξη του Κέντρου Αστέγων και του Κέντρου Κακοποιημένων Γυναικών), οι οποίες ήρθαν στο Δημοτικό Συμβούλιο με ερώτηση της επικεφαλής της «Λάρισα-Νέα Αρχή», υπήρξε τεκμηριωμένη απάντηση που έχει να κάνει με τον επείγοντα χαρακτήρα της φύλαξης.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Καλογιάννης ανέφερε ότι αυτή η δημοτική αρχή προσπαθεί και ήδη αλλάζει αρκετά πράγματα στον τομέα αυτό, αναφέροντας ότι οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος γίνονται σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος, με δημόσια δηλαδή πρόσκληση που δημοσιεύεται στο site του Δήμου. «Πέραν τούτου, σημείωσε, είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος διεξάγει διαγωνισμούς υπηρεσίας φύλαξης συνολικά για δομές του». Ήδη έχουν διεξαχθεί τρεις τέτοιοι.

Στο σημείο αυτό ο δήμαρχος Λαρισαίων μάς είπε ότι έχει ζητήσει από όλες τις Υπηρεσίες του Δήμου που διενεργούν τέτοιους διαγωνισμούς να τους αναρτούν στο site του Δήμου και να ζητούν οι ίδιες προσφορές από ενδιαφερόμενους, όταν βεβαίως πρόκειται για παροχή υπηρεσιών.

Όσον αφορά στο θέμα της «δωρεάν εργασίας», ο κ. Καλογιάννης, αφού σημείωσε την υποχρεωτική εφαρμογή της «αρχής της οικονομικότητας», υπενθύμισε ότι ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει εγκρίνει τα εντάλματα πληρωμής που αφορούν και σε παροχή δωρεάν εργασίας, από τον μειοδότη. Εδώ μάλιστα ο δήμαρχος Λαρισαίων επικαλείται τις δύο γνωμοδοτήσεις (του νομικού συμβούλου του Δήμου αλλά και ανεξάρτητου νομικού), οι οποίοι κρίνουν ως καθόλα νόμιμη και αποδεκτή τη δωρεάν παροχή εργασίας (στην προκειμένη περίπτωση υπηρεσία φύλαξης) από τον ιδιοκτήτη («μοναδικό εταίρο»), της εταιρείας που τελικά ανέλαβε και τη φύλαξη των δομών.

ΡΕΝΑ ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ ΠΡΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟ:

«Γιατί όλες οι απευθείας αναθέσεις

σε μια και μόνο εταιρεία φύλαξης;»

Ερωτήματα –εκ νέου- προς τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη θέτει η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ρένα Καραλαριώτου, με αφορμή τις απευθείας αναθέσεις έργου σε εταιρείες φύλαξης.

Σε δήλωσή της προς την "Ε" αναφέρει:

«Ο κ. Καλογιάννης στο Δημοτικό Συμβούλιο αντί να δώσει εξηγήσεις, μετά από καταγγελία πολίτη, για τις 15 απευθείας αναθέσεις σε μια και μόνο εταιρεία φύλαξης παρουσίασε τον εαυτό του ως «εκβιαζόμενο» από τον πολίτη και ζήτησε να καταθέσουμε στο σώμα τις απευθείας αναθέσεις, αφού όπως υποστήριξε, «δεν υπάρχουν στον αριθμό που υποστηρίζουμε».

Κατέθεσα επιτόπου στο σώμα έναν πίνακα με δεκαπέντε (15) απευθείας αναθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε μια και μόνο συγκεκριμένη εταιρεία, για να ενημερωθεί και ο κ. Καλογιάννης, ο οποίος δήλωσε πως δεν γνωρίζει, παρόλο που ο ίδιος τις έχει υπογράψει! Ο κ. Καλογιάννης, ως αντιπολίτευση κατηγορούσε την πρώην δημοτική αρχή για απευθείας αναθέσεις σε τέσσερις και μόνο εταιρείες. Σήμερα ως δήμαρχος θα πρέπει να ενημερώσει τους δημότες γιατί επιλέγεται πάντα μια και μόνο εταιρεία για τη φύλαξη των δημοτικών χώρων. Οι απευθείας αναθέσεις είναι εργαλείο δουλειάς για την εκάστοτε δημοτική αρχή, εμείς δεν τις ποινικοποιούμε, όπως έκανε ο κ. Καλογιάννης ως αντιπολίτευση. Το ζητούμενο όμως είναι πώς τις χρησιμοποιεί ο εκάστοτε δήμαρχος. Η Λάρισα έχει πολλές εταιρείες φύλαξης . Εάν προκύπτει ανάγκη για αναθέσεις γιατί θα πρέπει όλες να δίνονται σε μια και μόνο εταιρεία και να μην γίνεται διασπορά σε περισσότερες; Θεωρεί η δημοτική αρχή ότι οι υπόλοιπες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών φύλαξης δεν είναι ικανές;

Όσο ο ίδιος ο κ. δήμαρχος αποφεύγει τις ξεκάθαρες απαντήσεις, είναι αυτός που τελικά σηκώνει σκόνη γύρω από τις διαδικασίες με τις οποίες ο ίδιος έχει επιλέξει να πορεύεται».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass