Πρωτομαγιάτικες εξορμήσεις στον κάμπο Τυρνάβου

* Στη Βρύση, τη λίμνη Αργυροπουλίου, το φράγμα Λυγαριάς, το «Ρουμάνι» στα Πλατάνια

Δημοσίευση: 30 Απρ 2018 20:25
Το παραπήνειο δάσος «Ρουμάνι» στα Πλατανούλια Το παραπήνειο δάσος «Ρουμάνι» στα Πλατανούλια

Κυριακή χθες και αύριο Τρίτη Πρωτομαγιά. «Δεν είναι αργία είναι απεργία» λέει το γνωστό σύνθημα δεκαετίες τώρα. Όμως μετά την απεργία και τις εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά η απεργία μετατρέπεται σε …αργία.

Φέτος λόγω του γεγονότος ότι η Πρωτομαγιά πέφτει Τρίτη πολλοί είναι εκείνοι που σήμερα Δευτέρα θα «πάρουν άδεια από τη σημαία». Έτσι άνετα προγραμματίζεται ένα υπέροχο ανοιξιάτικο τετραήμερο ή και πενθήμερο. Αυτά για τους τυχερούς. Υπάρχουν όμως και οι «άτυχοι» οι οποίοι θα μπορέσουν την Πρωτομαγιά για κάποιες ώρες να εκδράμουν σε κοντινές αποστάσεις, στα παράλια της Λάρισας και της Πιερίας και αλλού αλλά και μέσα στον κάμπο της Λάρισας για να «πιάσουν τον Μάη».

Για εκείνους οι οποίοι θέλουν να αποδράσουν πρωτομαγιάτικα κάπου κοντά, προσιτά και σε μέρη πανέμορφα είναι ο κάμπος του Τυρνάβου που προσφέρεται γι’ αυτό αφού η περιοχή του Τυρνάβου έχει να επιδείξει μοναδικούς χώρους φυσικού κάλλους, δίπλα στα αστικά κέντρα.

Η περιοχή του Τυρνάβου μόλις 20 -25 λεπτά της ώρας από την καρδιά της Λάρισας διαθέτει πανέμορφους χώρους όπου το νερό παίζει με το πράσινο δημιουργώντας μικρά οικοσυστήματα με ενδιαφέρουσα χλωρίδα αλλά και πανίδα.

 

Βρύση – Αγία Αννα

Ο πλέον αξιοποιημένος όμως χώρος, ο αγαπημένος των Τυρναβιτών, από τους προηγούμενους αιώνες ακόμα, είναι αυτός της Βρύσης Τυρνάβου, με το εκκλησάκι της Αγίας Άννας πάνω στον βράχο.

Σήμερα η Βρύση Τυρνάβου έχει αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έχουν αναδειχθεί και οι παλιές πηγές με το «βαένι» να αναβλύζει νερό.

Φωτίζεται τη νύχτα. Επίσης υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα και ψησταριές κάτω από τα πλατάνια.

Όσοι δε επισκέπτες συνοδεύουν μικρά παιδιά καλό είναι να έχουν μαζί τους παλιό ψωμί για να ταΐσουν τα παπάκια και τις χήνες καθώς και τα πολλά ψάρια που διαβιούν στις λίμνες. Στον χώρο αυτό υπάρχει κατάστημα εστίασης.

 

Πηγές λίμνης Αργυροπουλίου – Λυγαριάς

Περίπου 20 χιλιόμετρα από τη Λάρισα στη νέα εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης στρίβοντας στη διασταύρωση Αργυροπουλίου και αμέσως μετά παίρνοντας το δρόμο για τη γραφική Λυγαριά μετά από δύο χιλιόμετρα ασφαλτοστρωμένου δρόμου ο επισκέπτης συναντά τις πηγές Μάτι οι οποίες τροφοδοτούν με νερό την τεχνητή λίμνη που έχει διαμορφωθεί τη δεκαετία του ΄50.

Εκεί εδώ και μερικά χρόνια ο Δήμος Τυρνάβου θέλοντας να αξιοποιήσει με παρεμβάσεις ήπιας μορφής την περιοχή δημιούργησε ένα χώρο αναψυχής με τεχνητή γέφυρα, διαδρόμους, παγκάκια. Στη Λυγαριά λειτουργεί και κατάστημα εστίασης.

 

Φράγμα λίμνης Αργυροπουλίου – Λυγαριάς

Επίσης από τη διασταύρωση Αργυροπουλίου στη νέα εθνική οδό Λάρισας - Κοζάνης κατευθυνόμενοι προς Αργυροπούλι και μόλις σε ένα χιλιόμετρο μετά ο επισκέπτης θα συναντήσει έναν καταπράσινο χώρο. Θα θαυμάσει το φράγμα της λίμνης με το νερό να ρέει από την υπερχείλιση, δημιουργώντας ένα ποτάμι με γάργαρο νερό το οποίο περιβάλλεται από διαφόρων ειδών θάμνους και δένδρα, κυρίως πλατάνια, δημιουργώντας ένα μοναδικό οικοσύστημα. Κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια υπάρχει χώρος πικ – νικ.

 

Το Δάσος στον Πηνειό

Το δάσος Πλατανουλίων είναι το μοναδικό παραπήνειο αυτοφυές δάσος 500 στρεμμάτων, στη θέση «Ρουμάνι» με βελανιδιές στον κάμπο και μάλιστα με ένα σπάνιο είδος βελανιδιάς το οποίο είναι είδος προς εξαφάνιση. Το δάσος «Ρουμάνι», περιβάλλει ο Πηνειός.

Τέλος, τώρα την Πρωτομαγιά μοναδικά τα τοπία είναι στο Μπουγιατζί Ροδιάς δίπλα στον Πηνειό ποταμό, ο Άγιος Αθανάσιος και ο Άγιος Θωμάς Αμπελώνα, ο παραπήνειος χώρος δίπλα στο Δασοχώρι, ο Άγιος Αντώνιος Δένδρων κ.α.

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass