ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ

Πάνω από 1.500 ειδοποιητήρια σε Λαρισαίους οικοπεδούχους

«Θα επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα σε όσους δεν ανταποκριθούν» δηλώνει στην «Ε», ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Σούλτης

Δημοσίευση: 21 Απρ 2018 23:08

Της Λένας Κισσάβου
Φωτ. Κώστας Τσάντζος

Πάνω 1.500 είναι τα ειδοποιητήρια που ετοιμάζει να αποστείλει ο Δήμος Λαρισαίων, σε ιδιοκτήτες άδειων οικοπέδων, τα οποία βρίσκονται εντός των γεωγραφικών ορίων του, ζητώντας τους να μεριμνήσουν για τον καθαρισμό τους.


Το μητρώο των καταγεγραμμένων οικοπεδούχων της πόλης, που πρέπει να προβούν σε εργασίες αποψίλωσης της έκτασής τους, έχει δημιουργηθεί σταδιακά από τον Δήμο Λαρισαίων, είτε από καταγγελίες πολιτών, είτε από έρευνα που διενεργούν οι υπάλληλοί του, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να βρουν τους ιδιοκτήτες που έχουν αμελήσει αυτήν την υποχρέωσή τους.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κάθε χρόνο νέοι οικοπεδούχοι προστίθενται στη λίστα του μητρώου των ονομάτων ιδιοκτητών οικοπέδων, μαρτυρώντας ότι όλο και περισσότεροι αδιαφορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτήν την υποχρέωσή τους.
«Μέχρι και σήμερα δεν φτάσαμε στο σημείο να επιβάλλουμε πρόστιμα σε όσους δεν ανταποκρίθηκαν στις ειδοποιήσεις μας και δεν συμμορφώθηκαν με την υποχρέωσή τους να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους. Όμως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ανοχής. Όσοι δεν ανταποκριθούν, θα χρεωθούν με το κόστος των εργασιών καθαρισμού των οικοπέδων τους, από συνεργεία του δήμου, καθώς και με τα πρόστιμα που προβλέπονται», δηλώνει στην «Ε», ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Υποδομών και Πολιτικής Προστασίας κ. Γιώργος Σούλτης, τονίζοντας επίσης ότι «η πυκνή βλάστηση στα άδεια οικόπεδα στην πόλη, εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των πολιτών».
Σύμφωνα με τον κ. Σούλτη, τα πρόστιμα ανέρχονται στα 0,50 λεπτά το τετραγωνικό μέτρο, ενώ αυστηρότερη είναι η τιμολόγηση των εργασιών των συνεργείων του δήμου. Με λίγα λόγια, θα πληρώσουν ακριβά την αμέλειά τους όσοι δεν ανταποκριθούν.
Σε πολλά σημεία της πόλης, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει αναπτυχθεί πλούσια βλάστηση και ο δήμος προσβλέπει στη συνεργασία των δημοτών του για την προστασία του περιβάλλοντος, της δημοτικής και ιδιωτικής περιουσίας, αλλά και για την ασφάλεια και την υγεία όλων.
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΚΟΠΗ ΧΟΡΤΩΝ ΣΕ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
Απ’ την άλλη, ο Δήμος Λαρισαίων, προχωρά στον προγραμματισμό συντήρησης, φροντίδας και καλλωπισμού, του πρασίνου στους κοινόχρηστους χώρους, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πρασίνου κ. Γιώργο Ζαούτσο, «λόγω έλλειψης προσωπικού, η υπηρεσία Πρασίνου δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις μεγάλες ανάγκες συντήρησης κοινόχρηστων πράσινων χώρων στην πόλη και γι’ αυτό σύντομα θα προκηρυχτεί διαγωνισμός ανάθεσης του έργου κοπής χόρτων στον δήμο».
Παράλληλα ο κ. Ζαούτσος επισημαίνει πως συνεργεία της υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων, έχουν ξεκινήσει ήδη εργασίες συντήρησης πρασίνου στις αυλές σχολείων της Λάρισας.
Τέλος ο αντιδήμαρχος δηλώνει πως «μεγάλη ανάσα για την υπηρεσία, θα αποτελέσει η ενίσχυσή της με πρόσληψη εποχικού εργατικού δυναμικού, ώστε να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο της».
ΔΙΑΤΑΞΗ
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 4/2012/12 (ΦΕΚ 1346 Β/25-4-2012) «οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, υποχρεούνται στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνσή τους, την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά.
Στους χώρους αυτούς απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς, η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων-σπίρτων και άλλων υλών από 1η Μαΐου μέχρι 31η Οκτωβρίου, κάθε έτους.
Σε βάρος εκείνων που δεν συμμορφώνονται επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα λεπτών, ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου, το οποίο και αποτελεί έσοδο του δήμου, βεβαιούται εις βάρος τους η ισόποση σχετική δαπάνη του δήμου προς καθαρισμό και υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα.
Η αρμοδιότητα για την εξέταση καταγγελιών περί μη συμμόρφωσης των υπόχρεων για αποψίλωση και καθαρισμό οικοπέδων, ανήκει στους δήμους, ενώ η Πυροσβεστική Αρχή επιλαμβάνεται των περιπτώσεων που ανάματος φωτιάς και απόρριψης αναμμένων τσιγάρων-σπίρτων και άλλων υλών».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass