Ο ΓΡΙΦΟΣ ΣΕ ΤΥΡΝΑΒΟ, ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΚΑΙ Η ΑΝΕΣΗ ΓΚΟΥΝΤΑΡΑ…

Ποιους δήμους και πόσο θα «δυσκόλευε» η Απλή

Δημοσίευση: 19 Απρ 2018 22:08

Στους Δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας θα έφερνε τα πάνω-κάτω η απλή αναλογική, αν ίσχυε στις εκλογικές αναμετρήσεις τους 2014. Κι αυτό γιατί θα απαιτούνταν η συνεργασία τουλάχιστον τριών παρατάξεων, προκειμένου να δημιουργηθεί σταθερή πλειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια.

Στον αντίποδα, στον Δήμο Αγιάς, ακόμη και με απλή αναλογική, ο συνδυασμός του Αντώνη Γκουντάρα θα διέθετε απόλυτη πλειοψηφία, έστω και με διαφορά μίας μόλις έδρας από την αντιπολίτευση.

Στους Δήμους τέλος, Φαρσάλων, Κιλελέρ και Τεμπών θα απαιτούνταν η συνεργασία δύο δημοτικών παρατάξεων για να «κυβερνήσουν» τους δήμους.

Πιο αναλυτικά:

- Σε παζλ για γερά νεύρα θα αναδεικνυόταν η κυβερνησιμότητα στον Δήμο Τυρνάβου, αν οι προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές γίνονταν με απλή αναλογική. Κι αυτό γιατί τρεις δημοτικές παρατάξεις, των Ν. Μαλάκου, Παν. Σαρχώση και Αστ. Ροντούλη θα καταλάμβαναν από 6 έδρες η καθεμιά στο 27μελές δημοτικό συμβούλιο. Άλλωστε τους τρεις συνδυασμούς χώριζαν μόλις 346 ψήφοι την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Πρώτος ήταν ο συνδυασμός του Ν. Μαλάκου με 3.568 ψήφους, δεύτερος εκείνος του νυν δημάρχου Παν. Σαρχώση σε απόσταση 220 ψήφων και τρίτος του Αστ. Ροντούλη με 3.222 ψήφους. Πολύ κοντά στους τρεις με 3.064 ψήφους ο συνδυασμός του Αστ. Χατζηκράχτη θα εξέλεγε 5 συμβούλους (αντί των 3 που διαθέτει σήμερα), ενώ εκείνος της κ. Αναστασίας Ψύρρα θα εκπροσωπούνταν από 4 δημοτικούς συμβούλους (αντί των 2 σήμερα).

Σημειώνεται επίσης ότι με απλή αναλογική, τόσο ο συνδυασμός Ν. Μαλάκου, όσο και εκείνος του Αστ. Ροντούλη θα διέθετε διπλάσια της σημερινής δύναμης (6 συμβούλους αντί των 3). Επομένως για την απαιτούμενη σχετική πλειοψηφία των 14 συμβούλων θα ήταν απαραίτητη η συνεργασία τριών συνδυασμών.

- Παρόμοιο το σκηνικό και στον Δήμο Ελασσόνας, όπου η «κυβερνησιμότητα» θέλει μίνιμουμ δύναμη 21 εδρών στο 41μελές δημοτικό συμβούλιο. Ο συνδυασμός του νυν δημάρχου Ν. Ευαγγέλου, θα εξέλεγε με απλή αναλογική 14 συμβούλους (αντί 25 που διαθέτει σήμερα), με τον αντίπαλό του στον β΄γύρο των εκλογών Γ. Πασχόπουλο, ο οποίος θα εξέλεγε 13 (σήμερα διαθέτει 9). Ως εκ τούτου ρυθμιστές για μια άνετη πλειοψηφία θα αναδεικνύονταν οι συνδυασμοί των Βασ. Βαρνά (θα εξέλεγε 5 συμβούλους έναντι 3 σήμερα), Ηρ. Λιόλιου (με 5 έδρες έναντι 2 σήμερα) και Δημ. Αβρανά (4 έναντι των 2 εδρών που διαθέτει σήμερα). Σε κάθε περίπτωση όμως θα απαιτείτο η συνεργασία δύο εκ των ανωτέρων τριών για να «συγκυβερνήσουν» μαζί με έναν εκ των δύο πρώτων συνδυασμών.

- Αντιθέτως στον Δήμο Αγιάς ο Αντ. Γκουντάρας δεν θα είχε κανέναν πρόβλημα με την απλή αναλογική, καθώς στο δημοτικό συμβούλιο θα διέθετε 14 από τις 27 έδρες του. Ο «αντίπαλός» του Γρ. Καλαγιάς θα κέρδιζε μία επιπλέον έδρα στη δεύτερη κατανομή φτάνοντας τις 10 (έναντι των 9 σήμερα), ενώ ο συνδυασμός του Ι. Κασίδα θα διέθετε 3 έδρες έναντι 2 σήμερα.

- Στο 27μελές δημοτικό συμβούλιο των Φαρσάλων ο δήμαρχος Αρις Καραχάλιος θα πλαισιωνόταν από 11 δημοτικούς συμβούλους (σήμερα η δημοτική του ομάδα αριθμεί 16), ενώ «κερδισμένοι» θα ήταν τόσο ο Χρ. Καπετάνος εκλέγοντας 8 συμβούλους (έναντι 6 σήμερα), όσο και η Μ. Ίφου με 7 συμβούλους (αντί 4 σήμερα). Τέλος ο συνδυασμός του Αστ. Μολόχα θα είχε και πάλι μονοπρόσωπη εκπροσώπηση.

Και σ΄ αυτή την περίπτωση θα απαιτείτο η συνεργασία τουλάχιστον δύο συνδυασμών.

- Στον Δήμο Κιλελέρ, ο νυν δήμαρχος Αθ. Νασιακόπουλος θα εξέλεγε 13 δημοτικούς συμβούλους (έναντι 16 που διαθέτει σήμερα) και εκείνος του Ρίζου Κομήτσα 12 (έναντι 10 σήμερα). Σ΄αυτή την περίπτωση ο μεν κ. Νασιακόπουλος θα προσέβλεπε στη στήριξη ενός εκ των Βασ. Σταμουλάκη ή Βασ. Μακατού, οι οποίοι θα διέθεταν από 1 έδρα (με τον κ. Μακατό να μπαίνει στο δημοτικό συμβούλιο, λόγω της απλή αναλογικής). Αντιθέτως ο κ. Κομήτσας θα έπρεπε να στηριχθεί και στους δύο για να «κυβερνήσει» τον δήμο.

- Τέλος στον Δήμο Τεμπών ρόλο ρυθμιστή θα έπαιζαν οι 3 έδρες του συνδυασμού του Χρ. Μπίκα (σήμερα διαθέτει μόνο 1), αφού θα ήταν αναγκαίες για να υπάρξει πλειοψηφική δυναμική, είτε από τον νυν δήμαρχο Κ. Κολλάτο, ο συνδυασμός του οποίου θα εξέλεγε 13 συμβούλους (αντί των 16 που διαθέτει σήμερα), είτε από τον αντίπαλό του Γ. Μανώλη, ο συνδυασμός του οποίου θα εξέλεγε 1 μόνον έδρα περισσότερη (11 αντί 10), που θα του ήταν αρκετή όμως για να κάνει δεύτερους υπολογισμούς…

Αφού σημειώσουμε ότι τα στοιχεία έχουν αναφορά στα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών όπως αυτά έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπ. Εσωτερικών, ένα γενικό –και αυτονόητο- συμπέρασμα: Η απλή αναλογική κατανέμει ισότιμα τις έδρες, φράζοντας στον δρόμο σε «πλαστές» αυτοδυναμίες και, ουσιαστικά, επιβάλλει συνεργασίες. Ως εκ τούτου, υποστηρίζεται ως εκλογικό σύστημα από όσους έχουν τέτοιες διαθέσεις, όχι βεβαίως από εκείνους που τάσσονται υπέρ των μοντέλων εξουσίας του ενός ανδρός…

Δ. Χατζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass