Η ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ

Εντυπωσιακοί και μοναδικοί οι Επιτάφιοι

Δημοσίευση: 07 Απρ 2018 22:02

Κεφάλια σκύβουν, βλέμματα χαμηλώνουν πλησιάζοντας οι πιστοί για να προσκυνήσουν τον Εσταυρωμένο, για να αφήσουν λίγα λουλούδια στον ήδη στολισμένο Επιτάφιο. Πλησιάζοντας μοσχοβολάει, τα μοβ και τα λευκά άνθη κυριαρχούν. Οι καμπάνες στις εκκλησιές της Λάρισας από το βράδυ της Μ. Πέμπτης χτυπούσαν πένθιμα μετά τη σταύρωση του Χριστού.

Στα χωριά παλιότερα μαζεύονταν οι γυναίκες το βράδυ της Μ. Πέμπτης με αγριολούλουδα και άνθη από τις αυλές των σπιτιών και στόλιζαν τον Επιτάφιο. Με κριτήριο το χρώμα και το άρωμα, στις πόλεις τον στολισμό σε πολλές ενορίες τον αναλαμβάνουν ανθοπωλεία. Ορχιδέες, κόκκινα και λευκά γαρίφαλα, τριαντάφυλλα, γυψοφύλλη, βιολέτες και χρυσάνθεμα, γιρλάντες φουντωτές με λευκά άνθη και πέρλες να στολίζουν το εσωτερικό τους.

Ένας ιδιαίτερος και μοναδικός Επιτάφιος στολίζεται στον ιερό ναό Αναλήψεως του Σωτήρος της συνοικίας Αβέρωφ. 75.000 χάντρες, πέρλες, πούλιες και μινιατούρες σε συνδυασμό με πανέμορφα χρυσάνθεμα χρειάστηκαν για τον στολισμό του. Η προετοιμασία του Επιταφίου ξεκίνησε την εβδομάδα της Αποκριάς και ολοκληρώθηκε το ξημέρωμα της Μ. Παρασκευής. Πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία το σχέδιο του οποίου επιλέγεται από την Αγιορείτικη παράδοση.

Πολλοί από τους Επιταφίους είναι στολισμένοι με βιολέτες, έχουν έντονο άρωμα το οποίο σκορπίζουν σε όλο τον χώρο του ναού. Τα πιο ανθεκτικά άνθη είναι δεμένα ή έχουν καρφιτσωθεί σε φελιζόλ, εξαρτάται τις περισσότερες φορές από τα σκαλίσματα που διαθέτει ο σκελετός του Επιταφίου. Στερεώνουν χρυσάνθεμα πάνω σε φελιζόλ με μια καρφίτσα, φτιάχνουν έναν σταυρό ή γράφουν μια φράση. Τα πέταλα που περισσεύουν μαζεύονται σε καλαθάκια για τα παιδιά που συνοδεύουν τον Επιτάφιο κατά την περιφορά του.

Λίγο πριν τις 11 χθες το πρωί τελέστηκε η λειτουργία των Μεγάλων Ωρών οι γυναίκες μοιρολογούν και κλαίνε για τον Χριστό, άλλοι προσκυνούν και αποτείνουν φόρο τιμής στον σταυρωθέντα Χριστό. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο Χριστός αποκαθηλώνεται και τοποθετείται στον Επιτάφιο όπου το βράδυ γίνεται η περιφορά του. Τα παιδιά περνάνε από κάτω, απαγορεύεται οποιαδήποτε εργασία και γίνεται αυστηρότερη νηστεία. Πολλοί επισκέπτονται τους τάφους των νεκρών συγγενών και φίλων.

Με την περιφορά των Επιταφίων κορυφώνεται το Θείο Δράμα.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass