ΔΙΩΚΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟ

«Οχι» του Συμβουλίου Εφετών στην έκδοση Τούρκου

* Ο 50χρονος Ali Ecram Gokoglu συνελήφθη από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ., παραμονές της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα

Δημοσίευση: 03 Απρ 2018 22:12

Αρνητική ήταν, χθες, η γνωμάτευση του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας στο αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης να εκδοθεί ο Τούρκος Ali Ecram Gokoglu που κρατείται στις Φυλακές Λάρισας.

Ο 50χρονος Ali Ecram Gokoglu όπως και άλλοι 8 ομοεθνείς του, συνελήφθη από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ., παραμονές της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο Νοέμβριο στην Αθήνα, ωστόσο η χθεσινή δίκη αφορούσε στο αίτημα της Τουρκίας για την έκδοσή του.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, ο Gokoglu έχει καταδικασθεί με ποινή φυλάκισης 6,3 ετών από την τουρκική δικαιοσύνη για αδίκημα που τελέσθηκε το 1999 και προκειμένου να εκτίσει την ποινή του στις Τουρκικές φυλακές ζητείται η έκδοσή του.

Αναλυτικότερα η Ελλάδα καλείται να τον εκδώσει, με βάση και τον αντιτρομοκρατικό νόμο της Τουρκίας ως «μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης» όταν – σύμφωνα με την υπεράσπισή του - στην πραγματικότητα «διώκεται για τις πολιτικές του πράξεις» ενάντια στο τουρκικό καθεστώς και ως μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων Πολιτικών Κρατουμένων.

Το χθεσινό «όχι» του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας προστίθεται στα άλλα τέσσερα δικαστηρίων της χώρας που αρνήθηκαν την έκδοση ισάριθμων κατηγορουμένων από τις τουρκικές αρχές, ενώ στη Λάρισα θα γίνει επίσης η δίκη για την έκδοση του Burak Agarmis «που ζει στην Ολλανδία από 7 ετών και είναι φοιτητής της Νομικής Σχολής» σύμφωνα με την Επιτροπή Αλληλεγγύης.

ΕΧΕΓΓΥΑ

Τη μη έκδοσή του 50χρονου ζήτησε αρχικά, κατά την αγόρευσή του, ο εισαγγελέας της έδρας επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχουν τα εχέγγυα στη γείτονα χώρα για να δικασθεί δίκαια», προσθέτοντας επίσης ότι «πείσθηκα ότι διώκεται για τα πολιτικά του φρονήματα», με το Συμβούλιο Εφετών να γνωμοδοτεί, να μην εκδοθεί ο 50χρονος Τούρκος.

Νωρίτερα ο Ali Ecram Gokoglu εξήγησε στο δικαστήριο ότι στην Τουρκία εργαζόταν και ως αρθρογράφος σε έντυπα ενώ «λόγω της πολιτικής κατάστασης» εγκατέλειψε τη χώρα του. Στην οποία, όπως είπε, «φοβάται να επιστρέψει για τη ζωή του» διευκρινίζοντας ότι δεν αποδέχεται τις κατηγορίες σε βάρος του.

Τη διάσταση ότι «αν γυρίσει στην Τουρκία κινδυνεύει να εκδιωχθεί και για άλλα αδικήματα» με αφορμή και ποινές φυλάκισης που έχει εκτίσει στο παρελθόν για τους κοινωνικούς του αγώνες, επισήμανε και η υπεράσπισή του, ενώ σε πολιτικούς λόγους απέδωσαν τη δίωξή του και δυο Λαρισαίοι που κατέθεσαν υπέρ του Τούρκου.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Με αφορμή τη δίκη του Ali Ecram Gokoglu η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων επισημαίνει πως «η δίωξη του Gokoglu αφορά ξεκάθαρα τις πολιτικές του ιδέες. Είναι 50 χρονών και από το 1999 είναι στον Κοινωνικό Αγώνα, ως δημοσιογράφος, ιδιοκτήτης και αρχισυντάκτης πολιτικών περιοδικών ("Ψωμί και δικαιοσύνη" και "Πορεία" - "Ekmek ve ADALET" και "Y0RUY0$").

Γι' αυτούς τους λόγους έχει προφυλακισθεί πολλές φορές κι έχει βασανισθεί. Ένα διάστημα ήταν στην διοίκηση του Συλλόγου των γονιών των πολιτικών κρατουμένων (TAYAD). Εξ αιτίας όλων αυτών των δημόσιων δράσεών του, η Τουρκία τώρα ζητά την έκδοσή του.

Σύμφωνα με τη θέληση και τον προσανατολισμό της Τουρκίας, έστησαν στην Αθήνα, μία σκευωρία. Χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε προετοιμασία δολοφονικής επίθεσης κατά του Προέδρου της Τουρκίας Erdogan, προχώρησαν στις 28 Νοεμβρίου στις συλλήψεις Τούρκων και Κούρδων αγωνιστών.

Στη συνέχεια ακολούθησαν τα εντάλματα έκδοσης από την Τουρκία. Τα εντάλματα έκδοσης είναι ένα μέσο πίεσης και απειλής της Τουρκίας κατά αγωνιστών και πολιτικών προσφύγων απ’ την Τουρκία» καταλήγει η Επιτροπή. Ανακοινώσεις συμπαράστασης έχουν εκδώσει η Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους 9 Τούρκους αγωνιστές πολιτικούς κρατούμενους αλλά και η Λαϊκή Αντίσταση – Αριστερή, Αντικαπιταλιστική Συνεργασία, μέλη των οποίων παρευρέθηκαν χθες στο δικαστήριο.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass