Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Η Περιφέρεια του μέλλοντος!

• Το σύνολο των έργων - δράσεων από χρηματοδοτικά προγράμματα είναι 1.875, συνολικού προϋπολογισμού 2,2 δισ. ευρώ

Δημοσίευση: 31 Μαρ 2018 22:39

«Παρουσιάζουμε σήμερα ένα έργο υπαρκτό, χειροπιαστό, αδιάψευστο. Έργο συνεργασίας, συνέργειας, ταχύτητας, αποτελεσματικότητας.

Ο απολογισμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2017, δεν αποτελεί μια ακόμη τυπική διαδικασία, που είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε, όπως προβλέπει το αυτοδιοικητικό πλαίσιο λειτουργίας των Περιφερειών. Ο δικός μας απολογισμός, είναι αποτέλεσμα επίμονης δουλειάς, του συνόλου των αντιπεριφερειαρχών, των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου και βέβαια των στελεχών και εργαζομένων στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τους οποίους και ευχαριστούμε δημόσια, για τον επαγγελματισμό και τη συνέπεια που επιδεικνύουν στην καθημερινή τους επαφή με τον πολίτη».
Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός κατά την παρουσίαση του απολογισμού των πεπραγμένων της Περιφέρειας Θεσσαλίας που έγινε χθες βράδυ στο κτίριο της Θεοφράστου, ενώ πολλές φορές αναφέρθηκε στην ανάγκη των συνεργασιών: «Στον απολογισμό αυτό, περικλείουμε ακόμη ένα χρόνο επίπονης δουλειάς με ποσοτικοποιημένα τα αποτελέσματα μιας μεγάλης και δύσκολης προσπάθειας όλων. Μιας προσπάθειας που στηρίχθηκε στην άψογη συνεργασία με τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι οποίες αποτελούν για εμάς, τους βασικούς μοχλούς για τη συγκρότηση και τη λειτουργία του περιφερειακού αντιπροσωπευτικού συστήματος, καθώς εκπροσωπούν άμεσα τους πολίτες του τόπου. Συνεργαστήκαμε με όλους τους φορείς ανεξαιρέτως για το καλό της Θεσσαλίας και τους ευχαριστώ όλους. Δήμους, Νοσοκομεία, Επιμελητήρια, Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ, Συλλόγους, Ομοσπονδίες κ.α», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
«Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα, μάστιγα της εποχής μας κυριολεκτικά, είναι η ανεργία. Και η ειρωνεία της τύχης είναι ότι το ποσοστό ανεργίας είναι τόσο υψηλό όσο υψηλό είναι και το επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης της πλειονότητας των νέων μας» υποστήριξε στην ομιλία του ο κ. Αγοραστός και πρόσθεσε: Βεβαίως, η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη αν όλα αυτά τα χρόνια δεν επιτελούνταν αυτό το – κατά κοινή ομολογία – χωρίς ιστορικό προηγούμενο έργο στην Περιφέρειά μας. Επί των ημερών της αιρετής Περιφέρειες έχουν ολοκληρωθεί, δρομολογηθεί ή υλοποιούνται 1.875 έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,2 δισ. ευρώ, με τα οποία στηρίχθηκε η τοπική οικονομία, δημιουργήθηκαν ή διασώθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Όμως, ακόμη κι αν το ποσοστό ανεργίας μειώνεται, ένας άνεργος παραμένει άνεργος 100%. Αυτή είναι η δική μου άποψη και αυτή ακριβώς είναι η απόλυτη, η επείγουσα, η αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα τόσο της αιρετής Περιφέρειας Θεσσαλίας όσο και εμού προσωπικά: Περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για δουλειά με αξιοπρεπή αμοιβή σε κάθε Θεσσαλή και κάθε Θεσσαλό.
ΕΡΓΑ ΥΨΟΥΣ 2,2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
Ακολούθησε λεπτομερής παρουσίαση του συνόλου των έργων - δράσεων που διεκδικήθηκαν, εντάχθηκαν, υλοποιούνται, συνεχίζονται και ολοκληρώνονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από όλα τα χρηματοδοτικά Προγράμματα είναι 1.875, συνολικού προϋπολογισμού 2,2 δισ. ευρώ ενώ για ιδιωτικές επενδύσεις διατέθηκαν 242.000.000 ευρώ. Τα έργα και οι δράσεις αυτές είναι μια πηγή πραγματικής ελπίδας στη ζωή των Θεσσαλών γιατί δημιουργούν θέσεις εργασίας, μόχλευση στην τοπική οικονομία και κινούν την πραγματική οικονομία της περιοχής. Είναι μια προσπάθεια, η οποία έχει μετρήσιμα αποτελέσματα.
ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας «στο νέο ΕΣΠΑ η Περιφέρεια Θεσσαλίας διεκδίκησε και πέτυχε την ύπαρξη για πρώτη φορά Κοινωνικού Ταμείου, ύψους 90 εκατ. ευρώ ώστε να μπορεί να εκπονήσει από την αρχή και με βάση τη φιλοσοφία από κάτω προς το πάνω, δράσεις κοινωνικής πολιτικής. Επίσης διεκδικήσαμε και πετύχαμε να έχουμε Γεωργικό Ταμείο ύψους 88 εκατ. ευρώ για έργα στον πρωτογενή τομέα. Παράλληλα διαθέτουμε 110 εκατ. ευρώ για Βιολογικούς Καθαρισμούς και 46 εκατ. ευρώ για έργα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Και όλα αυτά επιπλέον των 423 εκατ. ευρώ του ΠΕΠ/ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.
ΤΟ ΠΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020 (ΠΕΠΘ) εγκρίθηκε με την με αρ. C (2014)10183 final/18-12-2014 Εκτελεστική Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του στόχου «Επενδύσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση» στην Ελλάδα (CCI 2014GR16M2OP003) και αναθεωρήθηκε με την με αρ. C(2017)8471 final/06-12-2017 Εκτελεστική Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Επίσης ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στις διακρίσεις της Περιφέρειας, αφού «το έργο μας βραβεύτηκε: Χρυσό βραβείο για την τουριστική επικοινωνιακή καμπάνια "My Thessaly" στο πλαίσιο των Tourism Awards 2018 (Μάρτιος 2018). Η Επιτροπή Ελέγχου του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνεχάρη την Περιφέρεια Θεσσαλίας για το έργο της ανασύστασης λίμνης Κάρλας (Φεβρουάριος 2018). 2 χρυσά βραβεία στο πλαίσιο των Best City Awards 2017: 1) για την υλοποίηση του έργου «Ψηφιακή Προβολή της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Μετεώρων και του Ολύμπου», 2) για την υλοποίηση των κυκλικών κόμβων και την ανάπλαση των οδών σε Σαρίµβεη, Καράγιωργα και Καραμανλή. (Οκτώβριος 2017). 3 βραβεία στο πλαίσιο του 2ου συνεδρίου για τις «Έξυπνες Πόλεις» και τους «Ψηφιακούς Πολίτες»: η Περιφέρεια Θεσσαλίας βραβεύτηκε για 1) το Πρόγραμμα τηλεφρoντίδας Renewing Health & United for Health, 2) το έργο «Ψηφιακή Προβολή της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Μετέωρων και του Ολύμπου - Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Προορισμών Θεσσαλίας», 3) Ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης των έργων για την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας. (Μάιος 2017).
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Αγοραστός τόνισε: Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Ούτε απλό είναι ούτε εύκολο. Πολύ περισσότερο που το κεντρικό κράτος έχει και την αρμοδιότητα και τα κονδύλια, με άλλα λόγια τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στις πολιτικές για την απασχόληση. Όμως, αυτή είναι η καθημερινή μας έγνοια, αυτός είναι ο στόχος που διαπερνά όλες τις πολιτικές μας. Δουλειές, δουλειές, δουλειές. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι η ανάπτυξη, η παραγωγική ανασυγκρότηση, είναι εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση. Είναι – θα έλεγα – όρος επιβίωσης για τη χώρα μας. Στη Θεσσαλία οικονομική ανάπτυξη και περιβάλλον πηγαίνουν χέρι-χέρι. Στην περιφέρειά μας άλλωστε λαμβάνει σάρκα το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο της Ευρώπης, η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας. Τα καλά νέα για το περιβάλλον δεν τελειώνουν στην Κάρλα αφού επιτελούς δρομολογείται η λειτουργία του υδροηλεκτρικού εργοστασίου στη Μεσοχώρα, ένα έργο οµολογουμένως σωτήριο για το περιβάλλον. Βιώσιμες, οραματικές, καινοτόμες, ρεαλιστικές. Θέλουμε µια καλύτερη Θεσσαλία σε μια καλύτερη Ελλάδα, με περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για όλους. Με ανάπτυξη στην οποία να έχουν όλοι ανεξαιρέτως µέρισμα. Παραγωγή με κοινωνική ευημερία και αλληλεγγύη. Αυτός είναι ο στόχος µας. Θέλουμε να κτίσουμε το αύριο, να κερδίσουμε το μέλλον. Για τη Θεσσαλία που μπορούμε, που τη δικαιούμαστε και μας αξίζει».
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
Ακολούθησαν τοποθετήσεις του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρ. Μιχαλάκη για τα έργα της Π. Ενότητάς του, της αντιπεριφερειάρχη Δωροθέας Κολυνδρίνη για τα έργα της Μαγνησίας.
Με κριτική διάθεση οι παρεμβάσεις του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ν. Τσιλιμίγκα και της συμβούλου Λ. Λιακούλη (για την απλή αναλογική), ενώ ο επικεφαλής της «Οικολογικής Θεσσαλίας» Ν. Πουτσιάκας ζήτησε να κηρυχθεί η Θεσσαλία «αντικαπνιστική Περιφέρεια». Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τάσος Τσιαπλές ανέφερε πως «εμείς διαφωνούμε με την πολιτική της περιφερειακής Αρχής, διότι υπηρετεί τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας και στην κρίση και στην προσπάθεια να ανακάμψει και όχι τα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα».
Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass