ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΡΙΑΣ ΓΑΒΑΛΑ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Μύθοι και πραγματικότητα για την Ισότητα

Δημοσίευση: 30 Μαρ 2018 15:56

Την πρόταση του ΚΚΕ «για τα ζητήματα της γυναικείας ισοτιμίας, τις προϋποθέσεις κατάκτησής της, την πείρα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 21ο αιώνα» ανέλυσε η Μαρία Γαβαλά μιλώντας σε εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ με θέμα «Ευρωπαϊκή Ένωση και ισότητα των δύο φύλων, μύθοι και πραγματικότητα».

Στην ομιλία της, η Λαρισαία δικηγόρος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, αναφέρθηκε «στον χαρακτήρα της ΕΕ, στις ειδικές στοχεύσεις των πιο ισχυρών παικτών της αυτό το διάστημα, που και η ελληνική οικονομία μπήκε, σύμφωνα με τους αναλυτές της, σε φάση ανάκαμψης, έστω επισφαλούς, και στις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις, επισημαίνοντας: «Ας δούμε ποια είναι η πολιτική της ΕΕ, τι κρύβεται πίσω από τη "δομική κατοχύρωση της ίσης μεταχείρισης ανδρών-γυναικών, στην αγορά εργασίας", την περίοδο 1957-1982, πίσω από τα προγράμματα δράσης 1982- 1990, πίσω από το "οι γυναίκες στα κέντρα λήψης αποφάσεων" την εποχή 1990- 2000 και πίσω από την "ισότητα των δύο φύλων στον 21ο αιώνα", τη σημερινή δηλαδή γραμμή της ΕΕ.

Έρευνα του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ παραδέχεται ότι στην Ελλάδα με τον αναπτυγμένο καπιταλισμό μέχρι τη Νορβηγία που θεωρούνταν πρότυπο του καπιταλιστικού κόσμου για τις κατακτήσεις των γυναικών, υπάρχει σοβαρή επιδείνωση σε δείκτες που σχετίζονται με την πρόληψη και την κατάσταση της υγείας, τη μητρότητα και τη σχέση της με την εργασία, όσον αφορά στον κοινωνικό της χαρακτήρα, ακόμη και τον δείκτη της εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα υπάρχει διόγκωση του φαινομένου της πορνείας, ακόμη και ανήλικων κοριτσιών, στην εμπορία παιδιών.

Ας σκεφτούμε την κατάργηση της 5ετούς διαφοράς ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, στο όνομα της κατάργησης των ανισοτήτων. Την κατάργηση της προστασίας της γυναίκας από τη νυχτερινή εργασία, το ότι βγήκαν από τις λίστες των ασφαλιστικών ταμείων σειρά από ιατρικές εξετάσεις πρόληψης για τον γυναικείο οργανισμό, την κατάργηση των δωρεάν κρατικών βρεφονηπιακών σταθμών, τα τροφεία και τους περιορισμούς στους δημοτικούς.

Ας σκεφτούμε γιατί ενώ στην πλήρη εργασία είναι σχεδόν ισομερισμένη η γυναικεία εργασία με την αντρική, στην πλήρη απασχόληση διευρύνεται η ψαλίδα, γίνεται 13,5% υπέρ των αντρών. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι ο μέσος μισθός μερικής απασχόλησης είναι μόλις το 1/3 της πλήρους. Ενώ το μέσο ημερομίσθιο ούτε το 50% του πλήρους.

Είναι οι άντρες καλύτερα αμειβόμενοι και μάλιστα με βάση την προσφορά εργασίας τους; Η απλή πραγματικότητα μας απαντά πως όχι βέβαια. Όμως έχει πέσει η τιμή της εργατικής δύναμης για όλη την τάξη. Αυτό είναι το βασικό ζητούμενο διαχρονικά για τις αστικές τάξεις πολύ περισσότερο σήμερα, χθες σε περίοδο βαθιάς, συγχρονισμένης καπιταλιστικής κρίσης».

ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Ειδική αναφορά έκανε η Μαρία Γαβαλά στη συμπλήρωση 100 χρόνων του ΚΚΕ, λέγοντας ότι «η ειδική δουλειά που διαχρονικά κάνει το ΚΚΕ στις γυναίκες της εργατικής τάξης, των άλλων εκμεταλλευμένων στρωμάτων οφείλεται στον ίδιο τον χαρακτήρα του.

Γι’ αυτό και το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του ανέπτυξε ιδεολογικό αγώνα, με όπλο την κοσμοθεωρία του, τη μαρξιστική ανάλυση για την προέλευση της ιδιοκτησίας, της οικογένειας και του κράτους, ανέδειξε την ταξικότητα του γυναικείου ζητήματος, την πορεία και την εξέλιξή του στους εκμεταλλευτικούς κοινωνικοοικονομικούς σχηματισμούς. Αναγόρευσε ως βασική του αρχή την ισοτιμία των δύο φύλων. Στη θέση 12 του Προγράμματος που ψηφίστηκε στο πρώτο Πανελλαδικό Σοσιαλιστικό Συνέδριο -συνέδριο στο οποίο ιδρύθηκε το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας (ΣΕΚΕ) - μετέπειτα ΚΚΕ- αναφέρεται το παρακάτω αίτημα: «Πλήρης αστική, πολιτική, οικονομική και κοινωνική εξίσωσις των γυναικών προς τους άνδρας. Κατάργησις όλων των νόμων που περιορίζουν τα δικαιώματα της γυναικός και του νόθου παιδιού».

Σκεφτείτε πόσο προχωρημένα ήταν εκείνα τα αιτήματα τότε, όπως να παραχωρηθεί στις γυναίκες το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, να κατοχυρωθεί ο πολιτικός γάμος, η νομοθετική υποχρέωση των δήμων και κοινοτήτων να συντηρούν γυναικολογικά μαιευτήρια για τις γυναίκες των εργατών με πλήρεις αποδοχές για οκτώ εβδομάδες πριν και οκτώ μετά τον τοκετό, να απαγορευθεί με νομοθεσία η νυκτερινή εργασία για τις γυναίκες και τα παιδιά, να κατοχυρωθεί διπλή αμοιβή για τη νυκτερινή εργασία των εργατών", σε αντιπαράθεση με την αστική φεμινιστική και νεοφεμινιστική αντίληψη».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass