ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΝ ΥΕΘΑ ΠΑΝ. ΚΑΜΜΕΝΟ

Στρατόπεδα στο «στόχαστρο» του δήμου

Δημοσίευση: 21 Ιουν 2015 7:52

Στο «στόχαστρο» της δημοτικής αρχής μπαίνουν τα στρατόπεδα Τζήμα και Μπουγά προκειμένου μέρος των στρατιωτικών αυτών εκτάσεων να αξιοποιηθούν προς όφελος της πόλης. Δημοτική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη συναντήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα με τη διοίκηση του Ταμείου Εθνικής Αμυνας (ΤΕΘΑ) που έχει την ευθύνη για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας (ΥΕΘΑ). Μια συνάντηση που έθεσε τις βάσεις για ένα νέο κύκλο επαφών και διαλόγου με απώτερο σκοπό την αξιοποίηση στρατοπέδων της Λάρισας.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Καλογιάννης την περασμένη εβδομάδα απέστειλε επιστολή στον υπουργό Αμυνας Παν. Καμμένο, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας ακόμη προσπάθειας, στρατιωτικές εκτάσεις εκατοντάδων στρεμμάτων στην «καρδιά» της πόλης, να περάσουν στην εκμετάλλευση του Δήμου Λαρισαίων.

Η πρωτοβουλία της νέας δημοτικής αρχής, επί της ουσίας αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια να πεισθεί η πολιτική και φυσική ηγεσία του ΥΕΘΑ οι εκτάσεις αυτές να αποδοθούν στο δήμο. Οπως συνέβη και στο παρελθόν με την παραχώρηση, για παράδειγμα, έκτασης στο νότιο τμήμα της 1ης Στρατιάς που οδήγησαν στη δημιουργία του σημερινού πάρκου Χατζηχαλάρ.

Ένα πάρκο που αποτελεί μια «τέλεια απόδειξη» για το πώς «μη χρήσιμες» στρατιωτικές εκτάσεις, αξιοποιούνται προς όφελος των δημοτών, βελτιώνοντας την καθημερινότητά τους.

Ο δρόμος ωστόσο των διαπραγματεύσεων ΟΤΑ και ΥΕΘΑ παραμένει «ναρκοθετημένος», είτε από την έλλειψη πολιτικής βούλησης, είτε από την «αδυναμία» του ΥΕΘΑ να ξεπεράσει πολυνομία και γραφειοκρατία. Ενα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και η απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής να κατασκευάσει έναν διασυνοικιακό δρόμο. Στοχεύοντας λοιπόν στην οδική ένωση συνοικιών (από τη Φιλιππούπολη έως τη Χαραυγή) με την παραχώρηση έκτασης της 1ης Στρατιάς, η προηγούμενη δημοτική αρχή πέτυχε τη διάνοιξη των οδών Ιωάν. Λάτσιου, Εχεκρατίδα, και Βασ. Τσιτσάνη, αλλά το έργο δεν κατέληξε ποτέ στην οδό Φαρσάλων καθώς «σκόνταψε» στην περίφραξη του Στρατοπέδου Μπουγά.

Αφού, όπως είχε τονίσει ο πρώην δήμαρχος Κων. Τζανακούλης σε μια από τις τελευταίες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, «οι συχνές αλλαγές τόσο στην πολιτική όσο και στη φυσική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων οδήγησαν στο να μην εφαρμοσθεί τελικά η απόφαση, να παραχωρηθεί τμήμα του στρατοπέδου Μπουγά (σ.σ. για την ολοκλήρωση του δρόμου) με τον δήμο να αναλαμβάνει το κόστος της νέας περίφραξης…».

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

Η νέα δημοτική αρχή, όπως υπογράμμισε στην «Ε» ο κ. Καλογιάννης «θα προτείνει συγκεκριμένη αξιοποίηση εκτάσεων τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στις παρυφές, αλλά με “ανταποδοτικά οφέλη” έτσι ώστε και οι δημότες να ωφεληθούν και οι Ενοπλες Δυνάμεις».

Ωστόσο από το παρελθόν είναι γνωστό πως οι διαπραγματεύσεις των ΟΤΑ με τις εκάστοτε ηγεσίες του ΥΕΘΑ είναι χρονοβόρες και η τύχη της πρωτοβουλίας Καλογιάννη, αυτή τη φορά στην πραγματικότητα θα εξαρτηθεί από τη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση των δομών των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, υπόθεση στην οποία είχε παραπέμψει κατά την τελευταία επίσκεψή του στη Λάρισα, ο αναπληρωτής ΥΕΘΑ Κων. Ησυχος.

Οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013, απέδειξαν επίσης ότι στην πραγματικότητα υπάρχει η δυνατότητα παραχώρησης εκτάσεων, όπως συνέβη με το στρατόπεδο Τζήμα στο Μεζούρλο. Το 2010 λοιπόν με αφορμή τη σχεδιαζόμενη κατασκευή του Μεσογειακού Χωριού, η ηγεσία του υπουργείου Εθν. Αμυνας ενέκρινε την παραχώρηση 337 στρεμμάτων στον Δήμο Λαρισαίων.

Μάλιστα στην απόφαση του ΥΕΘΑ προβλεπόταν ότι η έκταση του στρατοπέδου «Τζήμα» θα κατανέμονταν ως εξής: Τα 337 στρ. θα δίνονταν στον Δήμο Λαρισαίων για την ανέγερση του Μεσογειακού Χωριού, από τα οποία οικοδομήσιμα θα ήταν τα 227 στρ. και τα υπόλοιπα κοινόχρηστοι χώροι (προβλεπόταν η κατασκευή μητροπολιτικού πάρκου).

Από τα 337 στρ. θα δίδονταν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας 33,3 στρ. οικοδομήσιμα για εκμετάλλευση από τις Ένοπλες Δυνάμεις ενώ 173 στρ. θα παρέμειναν περιουσία του ΤΕΘΑ και θα διατηρούνταν ένα μικρό στρατόπεδο για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ

Ωστόσο η ματαίωση των Μεσογειακών Αγώνων, λόγω της οικονομικής κρίσης, είχε ως αποτέλεσμα η απόφαση της παραχώρησης ουσιαστικά να «παγώσει».

Η πολιτική της δημοτικής αρχής Καλογιάννη, να διεκδικήσει εκ νέου στρατιωτικές εκτάσεις βασίζεται στη «λογική των ανταποδοτικών οφελών» με τον δήμαρχο να επισημαίνει στην «Ε» πως «μέσω ενός διαλόγου, την έναρξη του οποίου σηματοδοτεί η επιστολή μας στον Υπουργό Αμυνας Παν. Καμμένο, θα δούμε τις πραγματικές ανάγκες και των δυο πλευρών.

Τόσο του δήμου μας όσο και των Ενόπλων Δυνάμεων. Δηλαδή να μας διαθέσουν για παράδειγμα ένα στρατόπεδο και να τους δοθεί η δυνατότητα να πολεοδομήσουν για τις δικές τους ανάγκες σε κάποιο άλλο στρατόπεδο».

Σημειώνεται πως εφόσον η ηγεσία του ΥΕΘΑ ανταποκριθεί στο αίτημα της δημοτικής αρχής, τότε η συζήτηση, πέραν των προαναφερόμενων στρατοπέδων (Μπουγά και Τζήμα) θα επεκταθεί και σε εκτάσεις και οικήματα που διαθέτει ο Στρατός Ξηράς και στον ιστό της πόλης.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ



Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass