ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΕΜΙΣΑΝ ΜΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ

Της πατρίδας μου η σημαία

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2018 22:12

«Της πατρίδας η σημαία έχει χρώμα γαλανό και στη μέση χαραγμένο έναν κάτασπρο σταυρό» απαγγέλλουν τα παιδάκια στις σχολικές γιορτές της 25ης Μαρτίου, ανεμίζοντας ρυθμικά μικρά πλαστικά σημαιάκια, όμοια με αυτά που τις τελευταίες ημέρες δεσπόζουν σε περίοπτη θέση σε βιβλιοπωλεία, καταστήματα με ψιλικά, ακόμη και σε σούπερ μάρκετ.

Την προσεχή Κυριακή, μαζί με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, οι απανταχού Έλληνες γιορτάζουν την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, την έναρξη του ξεσηκωμού κατά των Τούρκων. Οι ετοιμασίες για την παρέλαση και τις σχολικές γιορτές είναι πυρετώδεις, ενώ σε πολλά μπαλκόνια ήδη κυματίζουν οι γαλανόλευκες.

Αλλά και στους δρόμους της πόλης, η παρουσία της ελληνικής σημαίας είναι αισθητή. Βιβλιοπωλεία, μαγαζιά με ψιλικά, περίπτερα, καταστήματα παιχνιδιών έχουν τοποθετήσει στις προθήκες τους ή σε κατασκευές εκτός καταστήματος σημαίες όλων των μεγεθών. Από τις μικρές πλαστικές, αυτές που αγοράζουμε για τα παιδιά στην παρέλαση, μέχρι μεγάλες υφασμάτινες για το μπαλκόνι. Μέχρι και από τα σούπερ μάρκετ μπορεί κάποιος να προμηθευτεί σημαίες.

Πάντως, διαχρονική αξία αποτελούν τα πλαστικά σημαιάκια της παρέλασης. Ποιος δεν έχει αγοράσει ένα από αυτά, με τον χαρακτηριστικό κίτρινο σταυρό, από τους δεκάδες πλανόδιους που βρίσκονταν στρατηγικά «ακροβολισμένοι» σε κεντρικά σημεία της πόλης, και το ανέμιζε με όλη του τη δύναμη, καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέλασης; Ποιος δεν έχει κλάψει γιατί το καλάμι που στήριζε τη σημαία λύγισε από μανιώδες κούνημα, γιατί το σταυρουδάκι ξεκόλλησε και χάθηκε ή γιατί ξέχασε το σημαιάκι του στην ταβέρνα που πήγε μετά η οικογένεια;

Σε κάθε περίπτωση, τα καταστήματα είναι έτοιμα για να υποδεχτούν τους Λαρισαίους που θέλουν να προμηθευτούν και φέτος το εθνικό σύμβολο και να παρακολουθήσουν την παρέλαση προετοιμασμένοι.

Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ

Ο Νόμος 851/21-12-1978 «Περί εθνικής Σημαίας, των Πολεμικών Σημαιών και του Διακριτικού Σήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας» καθόριζε την επίσημη εθνική σημαία που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα, καθώς και τις τεχνικές και τυπικές προδιαγραφές της. Η κλίμακα της σημαίας είναι 2:3. Η επίσημη σημαία, ίδια με τη σημαία του στρατού ξηράς, καταργήθηκε με αυτόν το νόμο και αντικαταστάθηκε πλήρως από την εθνική σημαία, η ανάρτηση της οποίας γίνεται πάνω σε λευκό κοντό, στην κορυφή του οποίου υπάρχει (σε συγκεκριμένες περιπτώσεις) λευκός σταυρός. Η ελληνική σημαία εορτάζει και τιμάται στις 27 Οκτωβρίου, παραμονή της επετείου του «ΟΧΙ».

ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΑΤΙ;

Κι αν νομίζετε ότι η ελληνική σημαία δεν μοιάζει με καμιά άλλη, μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σας πείσει για το αντίθετο. Για παράδειγμα, το Ζβόλε της Ολλανδίας αλλά και το Πάρνου της Εσθονίας παρουσιάζουν μεγάλη ομοιότητα με την παλαιά σημαία που η Ελλάδα είχε έως το 1970.

Π.Φ.

Φωτ.: Λεωνίδας Τζέκας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass