ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕ ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ

Το Κίνημα ήρθε για να μείνει….

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2015 8:00

Του Δημήτρη Βάλλα

«Σήμερα είμαστε ξανά εδώ , για να στείλουμε ένα μήνυμα προς όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, ότι το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών ήρθε για να μείνει.

Ήρθε για να συμβάλει στην ανασύνταξη της Δημοκρατικής Παράταξης, που σε στιγμές κρίσιμες και δύσκολες για τη χώρα παραμένει κατακερματισμένη, αδύναμη να δρομολογήσει λύσεις, μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, για την ομαλή έξοδο της χώρας από την κρίση»…

Αυτό ήταν το μήνυμα του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του Κινήματος κ. Γιώργου Παπανδρέου που χθες βράδυ από τη Λάρισα στο πλαίσιο περιοδείας του στη Θεσσαλία, έστειλε προς όλους τους αποδέκτες κάνοντας λόγο για τη βούληση και την ορμή που χάθηκε ώστε να υπάρξει η σύγκρουση με τα κακώς κείμενα που μαστίζουν τη χώρα.

Ο κ. Παπανδρέου που υπό καταρρακτώδη βροχή έγινε δεκτός με ενθουσιασμό και θερμά χειροκροτήματα από εκατοντάδες Λαρισαίους που τον ανέμεναν στην είσοδο του Δημοτικού Ωδείου όπου και ήταν προγραμματισμένη η ομιλία του.

Ο ίδιος στην αρχή της ομιλίας του με αφορμή το φραστικό επεισόδιο που έλαβε τη μορφή λεκτικής επίθεσης στον Βόλο με πρωταγωνιστή τον δήμαρχο της γειτονικής πόλης κ. Αχ. Μπέο, ουσιαστικά τον «φωτογράφισε», λέγοντας:

«Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι εμείς είμαστε στο στόχαστρο από όλους όσους θεωρούσαν και θεωρούν ότι μπορούν να είναι υπεράνω του νόμου, να αυθαιρετούν. Αυθαιρεσία - όχι μόνο της κρατικής εξουσίας - αλλά και όσων χρησιμοποιούν τη δύναμη του χρήματος, των μίντια, των τραπεζών, των ποδοσφαιρικών ομάδων, για να αυθαιρετούν.

Αυτοί θέλουν το δίκιο του ισχυρού. Το "δίκιο" του τραμπουκισμού, το "δίκιο" του εκφοβισμού, το "δίκιο" της εξαγοράς συνειδήσεων, το "δίκιο" του νεοφασισμού και της βίας.

Αυτή είναι η έννοια της δικαιοσύνης για αυτούς!

Αυτές οι συμπεριφορές δεν μας πτοούν, δεν μας σταματούν, δεν μας φοβίζουν. Μας κάνουν ακόμα πιο αποφασισμένους να φτιάξουμε μια Ελλάδα ευνομίας, λειτουργικής δημοκρατίας και δικαιοσύνης»…

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Ο πρόεδρος του Κινήματος αναφερόμενος στην κρίση που μαστίζει τη χώρα μας έκανε λόγο για θεσμούς που δεν λειτούργησαν όπως έπρεπε…

«Η χώρα, τόνισε, οδηγήθηκε στην κρίση, γιατί οι θεσμοί δεν λειτουργούσαν σωστά και το παραγωγικό πρότυπο ήταν αναποτελεσματικό. Στο διάστημα που μεσολάβησε από το ξέσπασμα της κρίσης, αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά αυτά τα προβλήματα, ώστε να ξεφύγουμε από αυτήν χωρίς τον κίνδυνο να επαναληφθεί σύντομα μια νέα κρίση; Η απάντηση είναι αρνητική.

Εκτιμώ, ότι το μεγαλύτερο μέρος των αναγκαίων αλλαγών, ιδιαίτερα στους θεσμούς, είναι ακόμη μπροστά μας. Σε μεγάλο βαθμό οι θεσμοί εξακολουθούν να λειτουργούν όπως πριν από την κρίση, αν όχι χειρότερα.

Σε πολλές περιπτώσεις, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις αποδομήθηκαν από αντιμεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες, βαθύτατα συντηρητικής αν όχι συντεχνιακής αντίληψης, όπως για παράδειγμα η Διαύγεια και ο νόμος για την παιδεία, τόσο από την Κυβέρνηση Σαμαρά όσο και από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η αδυναμία επίτευξης ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων, στέρησε τη χώρα από την έγκαιρη υλοποίηση των αναγκαίων αλλαγών, καθιστώντας το κοινωνικό κόστος πολλών μεταρρυθμίσεων μεγάλο και οδηγώντας σε πολλές περιπτώσεις στη διαμόρφωση της άποψης ότι οι μεταρρυθμίσεις λειτουργούν σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας»…

ΜΝΗΜΟΝΙΟ-ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΟ

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ψεύτικες τις αντιπαραθέσεις για το μνημόνιο και ζήτησε την εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων της χώρας μας…

«Λυπάμαι, ανέφερε χαρακτηριστικά, γιατί και σήμερα ακόμη, στην πολιτική σκηνή συνεχίζουν να κυριαρχούν οι ψεύτικες αντιπαραθέσεις μεταξύ δήθεν μνημονιακών και αντιμνημονιακών, ενώ χάνουμε την ουσία. Κανένα μνημόνιο δεν θα χρειαζόμασταν τώρα, ούτε και στο μέλλον, αν είχαμε πράξει το αυτονόητο, αν πράξουμε το αυτονόητο, να δημιουργήσουμε ένα λειτουργικό, δημοκρατικό, διαφανές και δίκαιο κράτος.

Συνεχίζουν πολλοί να ψάχνουν για τους "δαίμονες" που μας έφεραν το κακό ή για τους σωτήρες που θα μας βγάλουν από τον πόνο, και δεν κοιτάζουμε πώς θα αξιοποιήσουμε, συλλογικά, επιστημονικά, υπεύθυνα, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα, η κάθε περιφέρεια.

…Ο χρόνος που χάνεται και κόστος μεγάλο έχει και ζημιά ανεπανόρθωτη προκαλεί».

ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε την παλιότερη θέση του περί δημοψηφίσματος που τόσο θόρυβο είχε δημιουργήσει στο παρελθόν σχολιάζοντας: « Η κυβέρνηση χάνει την ευκαιρία να θέσει τους μεγάλους στόχους, ένα ελληνικό σχέδιο αλλαγών που θα στηριχθεί και από τους εταίρους. Αλλά και από τον ελληνικό λαό, όπως είχα προτείνει, με Δημοψήφισμα. Αυτό θα έδινε πολύ μεγαλύτερη αξιοπιστία και δύναμη διαπραγμάτευσης από τις αντιδικίες που βλέπουμε, πολλές φορές και σε προσωπικό επίπεδο με τους εταίρους μας».

Ο κ. Παπανδρέου προειδοποίησε ακόμα ότι «θα είναι ιστορικά ολέθριο λάθος να απαρνηθούμε τη θέση μας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, για χάρη «παραδείσων» που δεν υπάρχουν».

Αναφερόμενος στον χώρο της Κεντροαριστεράς επισήμανε με έμφαση ότι πρέπει να ξεπεράσει τον κατακερματισμό και την έλλειψη δυναμικής παρέμβασης στα πράγματα, με τον κίνδυνο να εμφανιστεί ως μεγάλος απών των εξελίξεων. Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, συνέχισε, αλλά και εγώ προσωπικά, με τη διακριτή ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα που καταθέσαμε με την Ίδρυση του Κινήματος, εκφράσαμε την αποφασιστικότητά μας να συμβάλλουμε στην ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων. Πρωτίστως όμως, απαιτείται άμεσα, να υπάρξει μια θετική κατάληξη για τη χώρα στην υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση».

Καταλήγοντας προέβλεψε ότι και μετά τη συμφωνία τα πράγματα θα είναι δύσκολα…

«Η επόμενη ημέρα, κατέληξε, δεν θα είναι εύκολη ούτε για την κυβέρνηση ούτε για τη χώρα και τους πολίτες. Όμως έχουμε ακόμα τη δυνατότητα να διορθώσουμε τα πράγματα. Να εργαστούμε για να φτιάξουμε την Ελλάδα από την αρχή»...

Ο κ. Παπανδρέου διανυκτέρευσε χθες στη Λάρισα και σήμερα το πρωί αναμένεται να έχει συναντήσεις με φορείς, ενώ το μεσημέρι θα βρίσκεται στα Τρίκαλα.



Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass