ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΑΝ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Καμπάνα» σε ιερέα για κλεμμένες εικόνες!

* «Καλύτερα να δικάζαμε πέντε κακουργήματα παρά αυτά» του είπε η πρόεδρος του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας που τον καταδίκασε

Δημοσίευση: 09 Μαρ 2018 20:02 | Τελευταία ενημέρωση: 09 Μαρ 2018 20:51

«Σας χρειάζεται ένας πνευματικός. Κι αν δεν έχετε να σας συστήσουμε εμείς έναν…». Με αυτόν τον τρόπο η πρόεδρος του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας ανακοίνωσε την καταδικαστική απόφασή της σε ιερέα που κατηγορούνταν για κλεμμένες εικόνες και άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα, τα οποία κάποιοι προσπάθησαν να πουλήσουν, όμως στάθηκαν άτυχοι καθώς έπεσαν επάνω σε αστυνομικό.

Μαζί με τον ιερέα τιμωρήθηκαν και άλλοι 4 συγκατηγορούμενοί του. Τρεις κάτοικοι Λάρισας, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες, ένας αλλοδαπός αλλά και ένας Ελασσονίτης.

Το ευτύχημα ωστόσο για όλους αυτούς ήταν το γεγονός πως οι περισσότερες από τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνταν μετατράπηκαν και ως εκ τούτου «έπεσαν» από τον βαθμό κακουργήματος σε αυτόν του πλημμελήματος. Επίσης απαλλάχθηκαν όλοι από την κατηγορία της συμμορίας κάτι που έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο.

Η ιστορία έχει ως εξής: Ένας αστυνομικός προσποιούμενος τον «υποψήφιο αγοραστή», επικοινωνεί τηλεφωνικά με δύο άτομα. Συμφωνούν στην αγοραπωλησία δύο εικόνων, ενός «Πεντηκοσταρίου» και ενός φωτοστεφάνου αντί του χρηματικού ποσού των 60.000 ευρώ, όπως είχε ανακοινώσει η αστυνομία. Δίνουν ραντεβού στην αρχή στο Πάνθεον Πλάζα. Όμως στη συνέχεια το αλλάζουν και πάνε στο Μπόουλινγκ. Εκεί όμως συνελήφθησαν και σιγά – σιγά ξετυλίχθηκε το κουβάρι της υπόθεσης και μέσα σε αυτό υπήρχε ένας ιερέας που είχε πάρει τις εικόνες από εξωκλήσια και ιερούς ναούς. Στην υπόθεση εμπλέκονται και δύο γυναίκες.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής δίκης ο αστυνομικός που παρίστανε τον πελάτη περιέγραψε όλη την ιστορία αναλυτικά, ενώ τόνισε πως ο ιερέας κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, είχε πει στον ίδιο πως παραδέχεται ότι αυτός είχε κλέψει τις εικόνες. Αυτό αποτέλεσε και την αιτία αντιπαράθεσης με τον συνήγορο υπεράσπισης.

Στην αίθουσα του δικαστηρίου βρίσκονταν πάρα πολλές μοναχές που ζητούσαν τη μια εικόνα πίσω και το δικαστήριο αποφάσισε να δοθεί, γεμίζοντάς τες με ικανοποίηση.

«Καλύτερα να δικάζαμε πέντε κακουργήματα παρά αυτό» είπε η πρόεδρος του δικαστηρίου προς όλους και κατέληξε πως «έχουμε να παραδώσουμε και μια ψυχή. Να το θυμόμαστε όλοι αυτό».

ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ

Οι ποινές που επέβαλε το δικαστήριο ξεκινούν από 4 και 8 μήνες φυλάκιση στις δύο Λαρισαίες γυναίκες για την αποδοχή προϊόντων. Στον Ελασσονίτη, τον έναν εκ των δύο που προσπάθησε να πουλήσει στον αστυνομικό, επιβλήθηκε η ποινή των 3 ετών και 3 μηνών, στον αλλοδαπό κάτοικο Λάρισας η ποινή των 15 μηνών. Στον ιερέα επιβλήθηκε η μεγαλύτερη ποινή εν συγκρίσει με τους υπόλοιπους. 4 χρόνια και 9 μήνες φυλάκιση. Όλες οι ποινές είναι με τριετή αναστολή.

ΤΙ ΑΠΟΛΟΓΗΘΗΚΕ Ο ΠΑΠΑΣ ΣΕ ΑΝΑΚΡΙΤΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

«Τις είχα για καθάρισμα…»

Χωρίς επιτυχία ο ιερέας προσπάθησε να πείσει για την αθωότητά του, απολογούμενος τόσο ενώπιον της ανακρίτριας όσο ενώπιον του χθεσινού δικαστηρίου. Χαρακτηριστικά η «Ε» κατέγραψε κάποια από τα αποσπάσματα:

ΕΡ. : Γιατί τα πήρατε;

ΑΠ.: Τα πήρα για να μη κλαπούν γιατί ήδη είχαν ανοίξει τον ναό.

ΕΡ. : Ενημερώσατε ότι τα πήρατε;

ΑΠ.: Ενημέρωσα. Τις εικόνες που μου αναφέρατε είχα συνεννοηθεί με την αρχαιολόγο και της πήρα για να τις καθαρίσω.

…Ήταν δύο εικόνες, τα κλειδιά βρίσκονται μόνιμα πάνω στην πόρτα, σε όλα τα εξωκλήσια έτσι είναι, τις πήρα για καθάρισμα.

ΕΡ.: Παρόλο που δεν ήταν στην αρμοδιότητά σας;

ΑΠ.: Τις πήρα για καθάρισμα παρόλο που δεν ήταν στην αρμοδιότητά μου.

…Δεν τις πήρα προς πώληση τις εικόνες.

ΕΡ.: Οι συγκεκριμένες εικόνες πώς βρέθηκαν στα χέρια των δύο (αυτών που πήγαν να τις πουλήσουν στον αστυνομικό);

ΑΠ.: Θέλαμε να πάμε στη Θεσσαλονίκη να πάρω ένα σταυρό για να βαπτίσω ένα παιδί, πήραμε κάποια ρούχα για τους φτωχούς να τα δώσουμε. Τις πήραμε κατά λάθος μαζί μας και τις αφήσαμε προς φύλαξη στη …(μια εκ των δύο γυναικών). Γυρνώντας θα τις παίρναμε τις εικόνες. Δεν πήγαμε τελικά στη Θεσσαλονίκη να πάρουμε τον σταυρό. Πήραμε ένα σταυρό από τη Λάρισα

ΕΡ.: Γιατί δεν τις πήρατε;

ΑΠ.: Έπαιρνα τηλέφωνο να πάω να τις πάρω και εκείνη έβρισκε προφάσεις. Μετά μπήκα στην κλινική. Την πήρα τηλέφωνο και ήρθε στην κλινική να με δει. Της είπα τότε ότι θέλω τις εικόνες και εκείνη μου βρήκε πρόφαση ότι δεν τις έχει, αλλά τις έχει θαμμένες σε ένα χωράφι. Πέρασα από το σπίτι και πάλι και δεν μου τις έδωσε.

ΕΡ.: Γιατί οι δύο άνδρες είπαν στον αστυνομικό πως τους προτρέψατε τηλεφωνικά να πουλήσουν το «Πεντηκοστάριο» για 20.000 ευρώ;

ΑΠ.: Συνήθως κάναμε πλάκες, όπως τι κάνεις; Πήγες βρήκες καμία λίρα, και τέτοια.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ

Τι βρέθηκε σε σπίτι και αυτοκίνητο

Λίγο μετά τη σύλληψη των δύο ανδρών είχε γίνει έρευνα στο αυτοκίνητο και βρέθηκαν σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, μία ξύλινη εικόνα ορθογωνίου τύπου, απεικονίζουσα την Αγία Παρασκευή, μία ξύλινη εικόνα ορθογωνίου τύπου, απεικονίζουσα τον Ιησού κατά το μισό ένθρονο κρατώντας τη γη σε σφαίρα, ένα βιβλίο «Πεντηκοστάριο» με ξύλινη επένδυση και δερμάτινη στάχωση, χρονολογίας 1765 μ.Χ., και ένα ασημένιο φωτοστέφανο.

Οι έρευνες μετά συνεχίστηκαν στα σπίτια των συλληφθέντων. Σε δύο οικίες και σε αποθήκη του ενός συλληφθέντα βρέθηκαν: δύο ξύλινες εικόνες, μέσα σε υφασμάτινο σάκο, ο οποίος ήταν επιμελώς κρυμμένος κάτω από τα κεραμίδια της σκεπής της αποθήκης, που απεικονίζουν η μία τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο και η άλλη τον Άγιο Θωμά, ένας ξύλινος σταυρός με μεταλλική επένδυση και μεταλλική αλυσίδα, ένα μεταλλικό νόμισμα που απεικονίζει τον Μεγαλέξανδρο. Στην οικία του ιερέα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: ένα παλαιό Ευαγγέλιο χρονολογίας 1866 μ.Χ., ένα παλαιό Ευχολόγιο, τέσσερις λειψανοθήκες Αγίων με λείψανα Αγίων, μία ξύλινη εικόνα παλαιού τύπου, που απεικονίζει την Άμπελο, μία ξύλινη εικόνα παλαιού τύπου, που απεικονίζει τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, μία ασημένια πρόσοψη του Αγίου Γεωργίου, ένα φυλακτό μέσα σε μεταλλική θήκη και πέντε ξύλινες εικόνες νεοτέρων χρόνων, από τις οποίες οι τέσσερις απεικονίζουν την Παναγία και η πέμπτη τους Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη.

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass