ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ

Ο πρώτος πελαργός στην Ελασσόνα!

Δημοσίευση: 07 Μαρ 2018 22:14

Μπορεί ο φετινός χειμώνας ημερολογιακά να ολοκλήρωσε τον κύκλο του με τον ερχομό του Μαρτίου (…αν και αυτοί που ασχολούνται διεξοδικά με τα «μερομήνια» κάνουν λόγο για Πάσχα που θα θυμίζει χειμώνα), αλλά η φύση βεβαιώνει με τον τρόπο της πως ήρθε η άνοιξη. Από το περασμένο Σάββατο, η Ελασσόνα δέχθηκε τον πρώτο της φτερωτό βιαστικό επισκέπτη. Όσο και αν είναι λίγο νωρίς, η εμφάνιση του πρώτου πελαργού είναι γεγονός!

Ο πελαργός ήδη εγκαταστάθηκε στην κεραμοσκεπή του μητροπολιτικού ιερού ναού του Αγίου Δημητρίου, στο κέντρο της πόλης, και άρχισε να οργανώνει τη ζωή του για τους επόμενους μήνες, περιμένοντας την παρέα του, ενώ δεν λείπουν και οι πρώτες αναγνωριστικές μακρινές και κοντινές βόλτες του.

Και βέβαια, αφού έγινε η αρχή, τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν και οι συνοδοιπόροι του.

Ανοιξιάτικο ευχάριστο ξάφνιασμα για όσους διαπίστωσαν με τα ίδια τους τα μάτια… πως ήρθε η άνοιξη.

Όπως έχει ήδη καταγραφεί εδώ και πολλά χρόνια, ο αρσενικός πελαργός φθάνει συνήθως πρώτος και φροντίζει να συντηρήσει ή να ξαναφτιάξει τη φωλιά του.

Δοθείσης ευκαιρίας, ανασκαλίζοντας τις λαϊκές μας παραδόσεις, στις αφηγήσεις και στα τραγούδια, συχνά οι πελαργοί συνδέονται με τη ζωή του ανθρώπου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα τραγούδια της ξενιτιάς, αφού η επιστροφή του πελαργού (…και του χελιδονιού) στη φωλιά του έχει συνδεθεί με τον γυρισμό του ξενιτεμένου στην πατρίδα του.

Όσο για τον Αριστοτέλη, στο έργο του «Αι περί τα ζώα ιστορίαι», αναφέρει ότι οι Θεσσαλοί αναγνώριζαν τον ρόλο των πελαργών στον έλεγχο των φιδιών της περιοχής τους. Για τον λόγο αυτό προστάτευαν απόλυτα τους πελαργούς και απαγόρευαν αυστηρά το κυνήγι τους ενώ θεωρούσαν τον φόνο αυτών των πουλιών το ίδιο εγκληματικό με την ανθρωποκτονία!

Ο φακός της «Ε» κατάφερε να καταγράψει στιγμές του πασίγνωστου επισκέπτη με τα μεγάλα πόδια και το μακρύ λαιμό, όταν απολάμβανε την κυριακάτικη λιακάδα στο κέντρο της Ελασσόνας.

Πάντως, ο ασπρόμαυρος επισκέπτης τη Δευτέρα, «απολάμβανε» και τον βροχερό καιρό. Και έχει πολύ δρόμο μπροστά του.

Καλή μας άνοιξη…

ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass