ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΓΟΝΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕ ΞΑΝΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Μπάρες σε πεζοδρόμια του Κέντρου

* Σε πεζοδρόμους μετατρέπονται πλευρικοί δρόμοι της κεντρικής οδού που διασχίζει τη Γιάννουλη

Δημοσίευση: 07 Μαρ 2018 22:10

Τον διαγωνισμό προμήθειας «συστήματος διαχείρισης πεζοδρόμων» ενέκρινε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας. Μετά τον άγονο πρώτο διαγωνισμό, ο Δήμος Λαρισαίων προκηρύσσει εκ νέου το έργο που εντάσσεται στην προσπάθεια εξάλειψης των φαινομένων ανομίας, μερίδας οδηγών Ι.Χ. στους πεζοδρόμους του κέντρου της πόλης.

Η επαναπροκήρυξη του έργου τέθηκε προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο, για τυπικούς λόγους, όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Έργων του Δήμου Λαρισαίων Γ. Σούλτης, με τη θετική απόφαση να λαμβάνεται με ευρεία πλειοψηφία, καθώς την εισήγηση καταψήφισε μόνο ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του ΚΚΕ, Γ. Παζιάνας. Εφόσον ο διαγωνισμός –αυτή τη φορά– εξελιχθεί ομαλά, τότε σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της δημοτικής αρχής, οι μπάρες θα ξεκινήσουν να τοποθετούνται στα τέλη του ερχόμενου καλοκαιριού, με το έργο να ολοκληρώνεται μετά από 8 μήνες.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου επίσης, μεταξύ άλλων, εγκρίθηκε το έργο της μετατροπής της οδού Ασκληπιού σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας αλλά και της μετατροπής σε πεζοδρόμους, τμημάτων των δρόμων πλευρικά της εθνικής οδού που διασχίζει τη Γιάννουλη.

ΜΠΑΡΕΣ

Η προμήθεια του συστήματος διαχείρισης πεζοδρόμων, όπως διευκρίνισε στη χθεσινή συνεδρίαση ο κ. Σούλτης αφορά «στην εγκατάσταση συστήματος διαχείρισης πεζοδρόμων με αυτόματους βυθιζόμενες στυλίσκους, κατάλληλους για την ελεγχόμενη διέλευση οχημάτων στους πεζοδρόμους». Το έργο είναι προϋπολογισμού 1,1 εκατ. ευρώ εκ των οποίων οι 710.000 ευρώ θα καλυφθούν από ιδίους πόρους του Δήμου και οι 400.000 ευρώ από το πρόγραμμα ΒΑΑ, με τον κ. Σούλτη να εκφράζει την αισιοδοξία του για «τη θετική έκβαση της υπόθεσης» αυτή τη φορά.

ΚΑΝΟΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Όταν τοποθετηθούν οι μπάρες, θα οριστούν όπως σημειώνεται και στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου «κανόνες λειτουργίας (πρόσβασης) από τον Δήμο Λαρισαίων όπου: Θα απαγορεύεται η γενική κυκλοφορία εντός της ελεγχόμενης ζώνης. Θα δίνει δικαίωμα πρόσβασης σε χρήστες που θα διαθέτουν ειδική κάρτα διέλευσης διάρκειας ή περιορισμένης διάρκειας, αλλά και διέλευσης και στάθμευσης.

Θα επιτρέπει την ανεμπόδιστη πρόσβαση οχημάτων εκτάκτου ανάγκης. Θα επιτρέπει την τροφοδοσία των καταστημάτων σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο ή μέρες καθώς και την αποκομιδή των απορριμμάτων. Θα επιτρέπει πρόσβαση οχημάτων σε ειδικές περιπτώσεις (π.χ. ταξί, φορτηγό για μετακόμιση, τροφοδοσία πετρελαίου κλπ).

Θα επιτρέπει τη διέλευση οχημάτων κατά τις ώρες τροφοδοσίας των καταστημάτων, κατά τις ώρες αποκομιδής απορριμμάτων. Θα επιτρέπει την μεμονωμένη διαχείριση πρόσβασης μέσω των κανόνων πρόσβασης που θα οριστούν». 

ΚΟΛΟΝΑΚΙΑ

Στην ίδια απόφαση, σημειώνεται πως «το σύστημα Ελεγχόμενης Πρόσβασης Οχημάτων στο πεζοδρομημένο κέντρο θα αποτελείται από: Βυθιζόμενα κολονάκια τοποθετημένα σε κάθε πρόσβαση, τα οποία θα πρέπει να ανοίγουν αυτόματα κατά τις ώρες τροφοδοσίας των καταστημάτων ή τις ώρες αποκομιδής των απορριμμάτων ή σε περίπτωση βλάβης του συστήματος ή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Εξοπλισμό τηλεπαρακολούθησης. Ο οποίος θα αποτελείται από ειδικές κάμερες αναγνώρισης της πινακίδας κυκλοφορίας των οχημάτων των χρηστών που έχουν ή ζητούν δικαίωμα πρόσβασης στο πεζοδρομημένο κέντρο.

Κέντρο Ελέγχου που θα μπορεί να συντονίζει το σύνολο των λειτουργιών του Δήμου και να δίνει εντολές για το άνοιγμα του συνόλου ή του υποσυνόλου του εξοπλισμού πρόσβασης. Θα λειτουργεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και θα μπορεί να παρεμβαίνει όπου είναι αναγκαίο».

 ΟΦΕΛΗ

«Τα οφέλη (άμεσα και έμμεσα) που θα προκύψουν για τον Δήμο Λαρισαίων και τους πολίτες είναι πολλαπλά, ενδεικτικά κάποια από αυτά είναι: Η παροχή υπηρεσιών από το Δήμο, που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Η αύξηση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Η παροχή από τον Δήμο υπηρεσιών που βελτιώνουν την καθημερινότητα των επιχειρήσεων (π.χ. τροφοδοσία, επιχειρήσεις εστίασης κλπ.). Η χρήση αξιόπιστων πληροφοριών και δεδομένων για τη χάραξη εφαρμοζόμενων πολιτικών. Η αυτοματοποίηση και βελτιστοποίηση διαδικασιών με ταυτόχρονη ορθολογικότερη κατανομή και χρήση των διαθέσιμων πόρων».

ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ

Τέλος στη χθεσινή συνεδρίαση εγκρίθηκε η μελέτη του έργου που θα μετατρέψει την οδό Ασκληπιού από κύρια οδό που είναι σήμερα, σε οδό ήπιας κυκλοφορίας. Το έργο - την υλοποίηση του έργου καταψήφισε ο κ. Παζιάνας – αφορά στο τμήμα της Ασκληπιού από την οδό Μανδηλαρά έως την οδό Ρούσβελτ.

ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ

 Αντιθέτως ομόφωνα εγκρίθηκε το έργο «Βελτίωσης της Κινητικότητας στον οικισμό Γιάννουλης» που θα χρηματοδοτηθεί με 1,1 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέσω του ΕΣΠΑ. Το έργο, όπως διευκρινίζεται και στην τεχνική περιγραφή, προβλέπει «στη φορά από τη Λάρισα προς τη Γιάννουλη στη δεξιά πλευρά, διαμορφώσεις στους χαρακτηρισμένους πεζόδρομους δίπλα στον κεντρικό δρόμο Λάρισας - Γιάννουλης σε 3 οικοδομικά τετράγωνα.

Στο Ο.Τ. 591Α το οποίο περιλαμβάνει την εκκλησία και το Κοινοτικό Κατάστημα, και στα Ο.Τ. 515 και 514 (από την οδό Κωνσταντινουπόλεως έως την οδό Θερμιώτη), και τη διαμόρφωση του πεζόδρομου Κουλουψούζη, στο πρώτο οικοδομικό τετράγωνο δίπλα στην εκκλησία.

Στη φορά από τη Λάρισα προς τη Γιάννουλη στην αριστερή πλευρά, διαμορφώσεις στους χαρακτηρισμένους πεζόδρομους δίπλα στον κεντρικό δρόμο Λάρισας - Γιάννουλης σε 4 οικοδομικά τετράγωνα, στα Ο.Τ. 303,304, 305, 306 από την οδό 25 Νοέμβρη έως τον δεύτερο κάθετο πεζόδρομο μετά την οδό Κωνσταντινουπόλεως».

Το έργο ικανοποιεί ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων της Γιάννουλης ενώ το υπόλοιπο τμήμα, των πλευρικών οδών, όπως διευκρίνισε ο κ. Σούλτης, θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Δήμου Λαρισαίων.

ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον επικεφαλής παράταξης και δημοτικό σύμβουλο Εκτ. Νασιώκα να ερωτά για τα μέτρα εφαρμογής του νόμου κατά του καπνίσματος. Ο κ. Καλογιάννης σημείωσε το θετικό κλίμα από τον επαγγελματικό κόσμο αλλά και τη θετική ανταπόκριση των πολιτών και να υπερθεματίζει για την ανάγκη εκστρατείας ενημέρωσης. Με τους δημοτικούς συμβούλους να συμφωνούν σε αναλυτική συζήτηση του θέματος, στην επόμενη συνεδρίαση, αφού υποβληθούν παρατηρήσεις υπηρεσιακών παραγόντων.

Για επόμενη συνεδρίαση αναβλήθηκε, τέλος η πρόταση του κ. Παζιάνα να εκδοθεί ψήφισμα που να καταδικάζει την επέμβαση των ΜΑΤ κατά διαδηλωτών εκπαιδευτικών.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass